InstagramKıbrısManşetSağlıkYaşam

2015-2020 yılları arasındaki iş cinayetlerinin yüzde 46.9’u inşaat sahalarında gerçekleşti




İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR) Başkanı Erkay Özgör, iş “kazalarındaki” artışın, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi endişelere neden olduğuna vurgu yaptı, nedenlerini ve yapılması gerekenleri tek tek açıkladı

Özgör: Tedbirlerin yetersizliği, çalışanların yeterli bilgiye sahip olmaması ve denetim eksikliği

Birlik adına “İnşaat sektöründe artan iş ‘kazaları’ endişe yaratıyor” başlığıyla yazılı bir açıklama yayımlayan Özgör, son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan iş “kazalarındaki” artışın, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi endişelere neden olduğuna vurgu yaptı.

Özgör, “Dünyada olduğu gibi Kıbrıs’ta da her yıl birçok işçi inşaat sahalarında kazaya maruz kalırken, bu ‘kazaların’ önemli bir kısmı ölümcül sonuçlar doğuruyor. İSG-BİR olarak iş güvenliği tedbirlerinin yetersizliği, çalışanların önlemler açısından yeterli bilgiye sahip olmaması ve denetim eksikliklerinin bu artışın temel sebepleri arasında olduğunu belirtmekteyiz” dedi.

BİR İŞ CİNAYETİ DE GİRNE’DE! 3 kişi tutuklandı!

“İstatistikler endişe verici”

Özgör açıklamasına şöyle devam etti;

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, inşaat sektörü, iş ‘kazalarının’ en sık yaşandığı alanlar arasında başı çekiyor.

KKTC’de 2015-2020 yılları arasında gerçekleşen iş ‘kazalarının’ yüzde 26.7’si inşaat sektöründe gerçekleşmiş olup ölümlü iş ‘kazalarının’ yüzde 46.9’u da inşaat sahalarında gerçekleşmiştir. Bu oran 2020-2024 yılları arasında daha fazla artmış olup diğer sektörlere kıyasla oldukça yüksektir.

İSKELE’DE İŞ CİNAYETİ! Çalışma Bakanlığı izliyor, işçiler bir bir cinayete kurban gidiyor

Yüksekten düşme, malzeme çarpması ve ekipman kaynaklı ‘kazaların’ başlıca ölüm sebepleri olduğu bilinmektedir.

“Alınan tedbirler yetersiz”

İnşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılması için çeşitli yasal düzenlemeler yapılmış olsa da bu tedbirlerin sahada yeterince uygulanmadığı gözlemlenmektedir.

İşçilerin gerekli eğitimleri almaması, koruyucu ekipman eksikliği ve denetim mekanizmalarının zayıf olması, ‘kazaların’ artmasına zemin hazırlayan başlıca etkenler arasında yer almaktadır. Ayrıca, yüklenici firmaların maliyetleri düşürme çabasıyla iş güvenliği harcamalarını kısma eğiliminde oldukları da dile getirilmektedir.

İSG-BİR’den çağrı

İş sağlığı ve güvenliği uzmanları birliği (İSG-BİR), inşaat sektöründe ‘kazaların’ önlenmesi için kapsamlı bir reform çağrısında bulunmaktadır. İlk adım olarak işçilerin iş güvenliği eğitimi konusunda bilinçlendirilmesi ve sertifika zorunluluğunun getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, denetimlerin sıklaştırılması ve caydırıcı cezaların uygulanması gerekiyor.

İskele’de bir iş cinayeti daha! 2 kişi tutuklandı!

İnşaat sektöründeki iş ‘kazalarının’ önlenebilmesi için işverenlerin, işçilerin ve devletin birlikte hareket etmesi büyük önem taşımaktadır.

Sadece yasal düzenlemeler değil, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik bir kültür oluşturulması da kritik bir adım olarak öne çıkmaktadır. Artan iş ‘kazalarının’ önüne geçilebilmesi için daha fazla farkındalık ve etkin denetimlerin bir an önce devreye girmesi gerektiği açıkça görülmektedir”

*Özgür Gazete olarak “iş kazaları” olarak anılan olayların “önlenebilir” olması ve sonucunun da “insan hayatı” olması nedeniyle “iş cinayetleri” olduğunu kabul ediyor ve bu yüzden “kaza” ifadesini tırnak içinde veriyoruz.











Başa dön tuşu