InstagramKıbrısManşetSağlıkSiyaset

KTFD: Kamusal sağlık yeniden yapılandırılmalıdır




Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği (KTFD) Yönetim Kurulu, Yenidoğan skandalına işaret etti ve pet şişelerde alkol saklamanın bir güvenlik açığı olduğunu vurguladı

KTFD: Bu düzensizliğin, en güçlü olması gereken sağlık kolunda olması daha yaralayıcı

Yazılı açıklama yapan KTFD, kaybedilen ve hayatı risk altına atılan 7 minicik bebeğin yaşadıklarının, hayatın rastgele ve belki de pamuk ipliğine bağlı sürüldüğü bir coğrafyada yaşıyor olduğumuz gerçeği bir daha yürekleri bir kez daha kanattığını belirtti.

KTFD açıklamasında, “Hayatta bazı alanlar var ki malesef hata ve düzensizlik kaldırmıyor. Söz konusu insan hayatı ise özellikle telafisi yok, dönüşü yok. Ya varsın ya da yok. Bu düzensizliğin, bir toplumun en güçlü olması gereken sağlık kolunda olması ise daha üzücü ve daha yaralayıcı” dedi.

“Pet şişeler içinde alkol saklamak ve barındırmak bir güvenlik açığıdır”

Derneğin açıklaması şöyle devam etti;

“Hastane içerisinde kullanılan ekipmanların düzenlenmesi ve saklanması yönetmeliği nerde?

Pet şişeler içinde alkol saklamak ve barındırmak bir güvenlik açığıdır. Her köşesinde ilaç ve kimyasal barındıran bir binada etiketleme sisteminin olması sadece bebekleri değil tüm halkı ve çalışanları risk altına almaktadır.

Bu düzenlemeler Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı tarafından kontrol edilmelidir. Ama ne yazık ki ülkemizde sağlık alanında iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları yoktur ve bilinmemektedir. Bu açığı yaratan Hastane yetkilileri ve Bakanlık suçlarını kabul etmelidir.

“Kurumların çarpıklığının tekrar yapılandırılması her şeyden önemlidir”

Kaybedilen bebeğin ve arkasında bıraktığı ailesinin acısını dindirecek hiçbir söz yok elbette, fakat şeffaf ve ucu kime dokunacak kaygısı taşımadan soruşturulmanın yapılması, gerekli cezaların uygulanması ve kurumların çarpıklığının tekrar yapılandırılması her şeyden önemlidir.

Çalışanların kaliteli, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmaları hem hizmet kalitesini arttırmakta hem de bu tarz suçların (suç olarak adlandırılır çünkü güvenlik açıklarını bilmek ve güvenliği sağlamamak kazaya ve ölüme sebebiyet vermek demektir) önlemektedir.

Bugün bir kez daha şahit olduk ki sağlık hizmetlerimizi kaliteden uzakta ve en temel hipokrat yemin maddesini hiçe saymaktadır.

“Her şeyden önce bir sağlık çalışanı zarar vermemelidir”

Sağlık hizmetlerinin, hastaların ve personelin zarar verebilecek ya da zarar görecek bir ortamda bulunması yönetim eksikliğidir ve sadece çalışanlar günah keçisi ilan edilerek kapatılamaz.

KTFD olarak acılı aileye baş sağlığı, tedavisi süren bebeklerimize acil şifalar dilerken, sürecin en yakından takipçisi olacağımızı ve tüm sorumluların yargılanması için imkanlarımızı kullanacağımızı kamuoyuna bildiririz”











Başa dön tuşu