InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

11 ayda 47 kişinin trafikte can verdiği ülkemizde, Karayolları Müdürü mühendis değil bir muhasebeci!






Yılın başından bu yana 47 kişinin trafik cinayetlerine kurban gittiği Kıbrıs’ın kuzeyinde, teknik ve bu alanda yetkin biri olması gereken Karayolları Dairesi’nin Müdürlük koltuğunda bir “işletme mezunu” oturuyor!

Yollar karanlık, alt yapı eksik, sürücüler yabancı!

Ülkemizde trafik güvenliği, nüfusunda artması, yollar ile alt yapıların yetersizliği, aydınlatması olmayan ve mühendislik hataları bulunan yolların olması nedeniyle son yıllarda adeta sıfırlandı.

Geçtiğimiz günlerde Girne Karakum’da yaya geçidinde meydana gelen ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik çarpışması

Direksiyon başına geçenlerin büyük kısmını da yurt dışından gelen ve kendi ülkesinde trafiğin yönünün farklı aktığı kişilerden oluşuyor, bu kişiler ülkemizde araç kullanma ehliyetini alırken hiçbir teknik süreçten geçirilmiyor.

Ehliyet harçları ise sadece devlete gelir sağlamak için alınıyor, ehliyetinin süresini yenilemek isteyen sürücünün sağlığına hiç bakılmıyor.

Hayati dairede liyakatsiz siyasi atamalar!

Trafikte güvenliğin baş sorumlusu olan Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Karayolları Dairesi’ni ise uzun yıllardır alanında deneyimli teknik insanlar değil, uzmanlık alanı bambaşka olan siyasi atama kişiler yönetiyor.

2019 yılında yenilenen tüzük sayesinde, lise mezunu bir kişinin bile Karayolları’nın başına geçebilmesinin önü açılmıştı. O tarihten bu yana da Karayolları Müdürü olarak, elektrik mühendisinden tarih öğretmenine, alanla hiçbir alakası ve liyakati olmayan birçok siyasi atama yapıldı.

Karayolları Dairesi’nin şu anki Müdürü de İşletme Mezunu Kazım Kafaoğlu.

Kafaoğlu’nun alanla tek bağlantısı da Karayolları Dairesi’nde uzun yıllar çalışmış olması ama muhasebe bölümünde!

Bankacıydı, kamuya girdi, muhasebeci olarak çalıştığı daireye müdür yapıldı!

Kamuya girmeden önce 3 yıl bankacılık yapan Kafaoğlu, Karayolları Dairesi’ne de ilk kez 97 yılında “malzeme memuru” olarak girdi. Kafaoğlu daha sonra aynı dairede “Maliye Memuru” ve “Ayniyet Saymanı” olarak çalıştı.

Kazım Kafaoğlu

Yani Kafaoğlu Karayolları Dairesi için liyakatli bir kişi değil. Karayollarının güvenliğini sağlayabilecek yetkinliğe ve bilgiye sahip olmaması da karayollarında bulunan hataları teknik olarak saptayabilmesini imkânsız kılıyor.

Yarkıner: Müdür inşaat mühendisi, yardımcıları makine mühendisi olmalı

Konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner ise Karayolları Dairesi Müdürü’nün bir inşaat mühendisi, yardımcılarının da makine mühendisi olması gerektiği vurguladı.

Yarkıner, “Trafik güvenliğinde en önemli eksiklik tecrübe ve bilgidir, bunu sağlayacak olan da Karayolları Dairesi Müdürüdür. Ancak siyasetin değişmesiyle birlikte her değişimde Müdür de değişiyor” dedi.

“Liyakat bertaraf edildi”

Yarkıner karayollarındaki güvenlikten direkt Karayolları Dairesi Müdürü’nün sorumlu olduğunu söyleyerek, değiştirilen tüzükle birlikte bu kadronun da siyasi kadroya dönüştürüldüğünü, liyakatin bertaraf edildiğini belirtti.

Ayer Yarkıner

Yarkıner, “Siz meteoroloji dairesinin başına alanla ilgili olmayan birini atarsanız, meteorolojik değerlendirme yapabilir mi?” diye sordu.

“İşletme mezunu bir insan karayollarının güvenliğiyle ilgili hangi bilgiye sahiptir?”

Yarkıner şöyle devam etti;

“Her geçen yıl trafikteki can kaybı artıyor, bu rastlantı değildir. Geçmişte mühendisler Müdürlü yapardı, sağında solunda da makine mühendisleri olurdu.

Şimdi işletme mezunu bir insan karayollarının güvenliğiyle ilgili hangi bilgiye sahiptir?

Örneğin Karakum’da yaya geçidinde meydana gelen trafik çarpışmasına bakalım. 10 metre arayla 4 yaya geçidi var. Ama o yola, dağdan gelen kum-çakıl yüklü frenleri ısınmış kamyonlar giriyor. 40 metrede duramayan araçlar bunlar. Orada yaya geçidi olur mu? Karayolları Dairesi teknik bir birimdir, işletme birimi değildir.

Bu ülkede ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı bile yaya geçidinde bir vatandaşa çarptı.

Cezaları iki misline çıkardılar da ne oldu sonuç? 40 kişi yerine 20 kişi mi ölecek trafikte?

Bu müdürler imzacı mı?

Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği T izinleri gibi bazı şeylerde Karayolları Müdürü’nün de imza hakkı var. Yani bu kişiler bu imzalar için atanıyor bu kritik yerlere.

Mesele şimdiki bu Müdürü, trafikteki can kayıplarıyla ilgili nasıl sorumluluk hisseder? Nasıl çözmeyi düşünür bu durumu?

İsterseler Mahkemeye gidelim, mühendis olmayan birinin de bu görevi yürütebileceğini iddia ediyorlarsa, bunun yargı önünde konuşalım”











Başa dön tuşu