InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

FELAKET “GELİYORUM” DİYOR: 8 kat, hepsi dolu 20 daire ve dükkanlar…






İnşaat Mühendisi Salim Piyale, mühendisliğini kendisinin yaptığı Lefkoşa Ortaköy’de bulunan 8 katlı, 20 daireli binanın, deprem dahi olmadan her an yıkılabileceğini söyleyerek, olası felaketin önlenmesi için yetkililere seslendi, Özgür Gazete o korkunç bodrumu görüntüledi

Deprem kuşağındayız, sürekli sallanıyoruz

Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve Şampiyon Melekler başta olmak üzere Kıbrıslı 49 yurttaşın da adeta cinayete kurban gitmesi, Kıbrıs’a uzanan fay hatlarını gündeme getirmişti.

Yaklaşık 2 senedir, uzmanların Kıbrıs’ta olası bir depremle ilgili yaptığı bilimsel açıklamalar yaptıkları, ülkemizde bir deprem yaşanmasının her an mümkün olduğunu ortaya koyarken, geçtiğimiz haftalarda üst üste meydana gelen depremler “tedbir alınması için” zamanın daraldığına işaret etti.

Adıyaman’da yıkılan İsias Oteli’nin enkazı
Fotoğraf: Mirjam Schmitt/dpa

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta Kıbrıs ve Akdeniz açıklarında bir hafta içinde 6 deprem meydana gelmişti.

Okullar ve hastaneler başta olmak üzere kamu binalarının güçlendirilmesi sürekli gündemde olmasına rağmen, deprem fonundaki paraların akıbeti dahi henüz bilinmiyor ve hükümet tarafından bir seferberlik ilan edilmiyor.

Ülke genelinde, “depreme dayanıksız” olduğu tespit edilen okul binaları ise güçlendirilmek yerine adeta konteyner okullara çevrilmiş durumda. Çocuklar kış şartlarında dahi konteyner sınıflarda eğitim görmeye devam ediyor.

8 kat, hepsi dolu 20 daire ve dükkanlar…

İşte böyle riskli bir dönemde gazetemize ulaşan İnşaat Mühendisi Salim Piyale, 1990’lı yıllarda mühendisliğini kendisinin yaptığı Lefkoşa Ortaköy’de bulunan bir binanın her an çökme riski altında olduğunu söyledi ve bunun duyurulmasını istedi.

İçinde 20 daire olan 8 katlı binanın altında birçok dükkân da bulunuyor. Mühendis Salim Piyale ile ilgili binanın önünde buluşarak korkunç durumu görüntüledik ve gazetecilik sorumluluğumuz gereği, durumu tüm gerçekliğiyle yetkililere duyurmak için harekete geçtik.

Piyale: Ben şu anda buraya girmeye dahi korkuyorum

Dışarıdan bakıldığında, dikkat çekici bir yıpranma göze çarpmayan binanın bodrumuna indiğimizde ise karşılaştığımız manzara Özgür Gazete ekibinin ağzını açık bıraktı.

Mühendis Salim Piyale’nin ilk sözü ise “Bu binanın yıkılmak için depreme ihtiyacı yok. Ben şu anda buraya girmeye dahi korkuyorum” oldu.

Binanın deprem gibi hiçbir yanal etki olmadan kendi ağırlığıyla göçmeye hazır durumda olduğunu söyleyen Piyale, “Her geldiğimde bu binayı daha kötü görüyorum. Ya yıkılması ya güçlendirilmesi lazım” dedi.

Ağır pis koku, çürük kolonlar, paslı demirler…

Binanın bodrumuna doğru yürümeye başladığımızda ağır pis bir koku karşılıyor ekibimizi ve çöplerle pis suların arasından giriyoruz karanlık bodruma.

Salim Piyale bu noktada durumu anlatmaya başlıyor; Ben bu binanın inşaat mühendisiyim. Burayı, o zaman çalıştığım firma 1990’lı yıllarda yaptı” diyerek, adeta çürümüş, dökülmüş ve paslı demirleri ortaya çıkmış kolonların bu hale gelmesinin sebebinin de bu kolonların bu hale gelmesinin sebebinin de bakımsızlığından kaynaklandığını vurguluyor.

“İnsanlar tüm uyarılara rağmen hala burada yaşıyor”

Salim Piyale apartmanın durumunu ve hayati riski şöyle anlatıyor;

“Apartman yönetimi yok, kimse ilgilenmiyor. Yağmur yağıyor, bodrum su doluyor. Binayı yapan firma kendi mühendislerini çağırıyor, bodrumdaki suyu boşaltıyorlar ama bir süre sonra yine aynı oluyor, bodrumun içi havuz gibi su doluyor ve bir süre de öyle kalıyor.

Bu sırada Piyale, ekibimizi bodrumun ileri tarafına gitmemeleri konusunda uyarıyor çünkü “her an binanın çökebileceğini” tekrar ediyor.

Piyale, “Ben tehlikeli buluyorum. Bu bina aklıma geldiğinde geceleri uykularım kaçıyor ama insanlar tüm uyarılara rağmen hala burada yaşıyor. Binanın yıkılmak için depreme ihtiyacı yok” diyor.

“Hiçbir yanal etkiye gerek yok”

Piyale şöyle devam ediyor;

“Bu bina, düşey yükler altında ve hiçbir yanal etki olmadan -depremde yanal etki olur- bulunduğu şekilde tamamen kendi ağırlığıyla göçmeye hazır durumda.

Beni 3-4 yıl önce bu binayı yapan firma aradı, yönetici olan kişiyle buluştuk, uzun ve kısa vadede yapılması gerekenleri anlattım, tamam dediler ama bir daha aramadılar. Başka meslektaşlarımı da arayıp görüş aldılar.

“Ben buraya girmeye korkuyorum. 6 Şubat’tan sonra daha da kötü bir hal aldı”

Türkiye’de meydana gelen ve bizim de ağır kayıplar verdiğimiz 6 Şubat depremlerinden sonra da beni belediyeden bir mühendis arkadaşım aradı, bu binayı gel gör dedi.

Binanın halini bildiğimi söyledim, geldim tekrar gördüm, 6 Şubat depremlerinden sonra daha da kötüye gittiğini çünkü hiçbir şey yapılmadığını gözlemledim.

Ben buraya girmeye korkuyorum. Aradan o kadar zaman geçti, her geldiğimde daha kötü görüyorum, durum gittikçe kötüleşiyor.

“Karşılıksız güçlendirme projesi yaptım”

Ben belediyenin burada yaşayan insanların dairelerini boşaltmaları konusunda yazı verdiğini de biliyorum ama sonucunu bilmiyorum.

Binada hala yaşanıyor. Buranın yöneticisi benden güçlendirme projesi istedi. Hiçbir karşılık beklemeden onu da hazırladım sonra da müteahhit bulmak istedim.

“Memleketin en cesur müteahhitleri ‘Ben buraya giremem’ dedi”

Ama memleketin belki de en cesur müteahhidini buraya getirdiğimde, ‘Ben bunun altına girmem’ dedi. Başka bir müteahhit arkadaşım ise gördükten sonra telefonlarıma çıkmadı.

Kısa vadede yapılması gerekenler var, ilk önce bu binanın suyla temasının kesilmesi lazım sonra da güçlendirme projesinin uygulamaya girmesi gerekir.

Ama en önce binanın hemen boşaltılması lazım.

“Döşemeler daha fazla dayanmaz, bir gün yukarıdan bir araba düşecek buraya”

Sonra nazımın geçtiği bir müteahhit arkadaşımı daha buldum, yönetici hanımla görüştürdüm, benim ofisimde güçlendirme projesi için el sıkıştılar. Ama sonra bir daha aranmadım ve hiçbir şey de yapılmadı.

Burası su depolarının olduğu bölgedir. Depolardan sürekli su geliyor, üst taraftan akıp yağmur suyu sistemine gitmiyor, depolara gelen suların kesilmesi lazım.

Günü gelecek bir gün bir araba düşecek yukarıdan buraya. Çünkü yukarısı dükkanların önü park yeri olarak kullanılıyor. Ancak bu döşemeler daha fazla dayanamayacak. Biri arabasıyla düşecek buraya.

“Karot örneği aldık, analizler yaptık”

Bu duvardaki izler ise benden binanın güçlendirilmesi için istenen çalışma gereği aldığımız karot örneklerinin izleri.

Sorumluluk taşıyorum, içinde insanlar ölürse kime derdimi nasıl anlatırım.

Binanın deprem performansını görebilmek için karotlar aldık, analizleri yaptık. Üst kısımlarıyla ilgili çok büyük bir sorun yok. Ufak tefek güçlendirmelerle güncel deprem performansına getirilebilecek bir yapıdır. Bu karot örneklerini onun için aldık ama esas sorun bodrumdadır”

Olası bir felaketi önlemek için yetkililer göreve!

Salim Piyale binanın mühendisi olarak binanın güncel durumunu böyle anlatıyor. “Çökmesi için depreme dahi ihtiyacı yoktur” dediği bina için tüm yetkilileri göreve çağırıyor ve binanın acilen boşaltılması gerektiğini vurguluyor.

Özgür Gazete olarak, deprem kuşağında olan ülkemizde yaşanabilecek olası bir felakete karşı yetkililere sesleniyor ve gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.

Haber: Pınar Barut
Kamera: Ömer Özok-Burhan Arslan

Binanın video görüntülerini BURAYA TIKLAYARAK izleyebilirsiniz











Başa dön tuşu