InstagramKıbrısManşetYaşam

Araştırma, Pedagoji Enstitüsü tarafından yürütülüyor






Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yürütülen “Okul Çağındaki Çocuklarda Sağlık Davranışı” adlı uluslararası anket, okul çağındaki çocukların okul ortamından memnuniyetleri, öğretmen desteği ve akran kabulü konularında önemli veriler ortaya koydu

Çocukların yüzde 57’si okulda baskı hissettiğini belirtti

Kıbrıs’ın güneyi dâhil 44 ülkede yapılan araştırmaya katılan çocukların yüzde 57’si okulda baskı hissettiğini belirtti. Bu oran küresel çapta yüzde 43 olarak belirlendi.

Küresel düzeyde çocukların yüzde 25’i okulu çok sevdiğini ifade ederken, bu oran Kıbrıs’ın güneyinde yüzde 14’e düşerek 11 puan daha düşük gerçekleşti.

Kıbrıs’ın güneyinde düşük gelirli ailelerden gelen erkek çocuklar, yüksek gelirli ailelerden gelen erkek çocuklara kıyasla okuldan daha fazla memnuniyet gösterdi.

Araştırma, hem küresel çapta (erkekler yüzde 38, kızlar yüzde 50) hem de Kıbrıs’ın güneyi özelinde (erkekler yüzde 52, kızlar yüzde 62) kız çocuklarının erkek çocuklara göre daha fazla baskı hissettiğini ortaya koydu.

Ayrıca, yaş ilerledikçe bu baskı oranı belirgin şekilde arttı (küresel: 11 yaş yüzde 30, 13 yaş yüzde 47, 15 yaş yüzde 52).

“Yüksek gelirli ailelerden gelen kız çocukları daha fazla baskı hissediyor”

Küresel düzeyde sosyoekonomik durum baskı hissetme ile bağlantılı görünmezken, Kıbrıs’ta 15 yaşındakilerin baskı hissetme oranı iki katından fazla olarak tespit edildi (Kıbrıs (güney): 11 yaş yüzde 27, 13 yaş yüzde 68, 15 yaş yüzde 72).

Kıbrıs’ın güneyinde yüksek gelirli ailelerden gelen kız çocukları, düşük gelirli ailelerden gelen kız çocuklarına göre daha fazla baskı hissettiklerini ifade etti.

Anket sonuçları, öğretmen desteği konusunda çocukların olduğu gibi kabul edilip edilmedikleri, bireyler olarak değer görüp görmedikleri ve öğretmenlerine ne kadar güvendikleri gibi ifadelere bakılarak değerlendirildi.

Küresel düzeyde çocukların yüzde 52’si (Kıbrıs yüzde 44) 1’den 5’e kadar değişen bir ölçekte ortalama 4 veya daha yüksek bir puanla öğretmenlerinden destek aldıklarını belirtirken, erkek çocukların daha büyük bir yüzdesi (küresel: yüzde 55, Kıbrıs: yüzde 45) kız çocuklarından (küresel: yüzde 47, Kıbrıs: yüzde 43) daha fazla destek gördüklerini ifade etti.

Ayrıca, yaş ilerledikçe öğretmen desteği hem küresel çapta (11 yaş yüzde 68, 13 yaş yüzde 47, 15 yaş yüzde 42) hem de Kıbrıs’ta (11 yaş yüzde 66, 13 yaş yüzde 45, 15 yaş yüzde 40) azaldığı görüldü.

Kıbrıs’ın güneyinde cinsiyetler arasında belirgin bir fark görülmedi

Sınıf arkadaşlarından destek konusunda öğrencilerin, arkadaşları için mutlu olup olmadıkları, sınıf arkadaşlarının çoğunun nazik ve yardımsever olup olmadığı, diğer öğrencilerin onları olduğu gibi kabul edip etmedikleri gibi konulara verdikleri cevaplar incelendi.

Küresel çapta çocukların yüzde 55’i (Kıbrıs (güney) yüzde 48) 1’den 5’e kadar değişen bir ölçekte ortalama 4 veya üzeri puanla sınıf arkadaşlarından destek aldıklarını belirtti.

Küresel düzeyde desteklendiğini belirten erkeklerin oranı kızlardan yüksek olsa da (erkekler yüzde 58, kızlar yüzde 48), Kıbrıs’ın güneyinde cinsiyetler arasında belirgin bir fark görülmedi.

Kıbrıs’ın güneyinde sosyoekonomik düzeyi düşük çocuklar, daha yüksek sosyoekonomik düzeydeki çocuklara göre sınıf arkadaşlarından daha az destek gördüklerini kaydetti.

Küresel olarak çocukların yüzde 68’i (Kıbrıs (güney) yüzde 70) aileden yüksek düzeyde destek aldıklarını dile getirdi.

Erkekler hem küresel düzeyde (erkekler yüzde 71, kızlar yüzde 65) hem de Kıbrıs özelinde (erkekler yüzde 73, kızlar yüzde 68) kızlardan daha yüksek oranda destek gördüklerini bildirdi.

Aile içi iletişimde, küresel düzeyde çocukların yüzde 83’ü (Kıbrıs yüzde 80) kendilerini ilgilendiren konularda anneleriyle iletişim kurmayı kolay bulurken, babalarıyla iletişim oranları daha düşük kaldı (küresel yüzde 71, Kıbrıs yüzde 68).

Araştırma, Pedagoji Enstitüsü tarafından yürütülüyor

İletişim, hem küresel düzeyde (anneyle: erkekler yüzde 86, kızlar yüzde 79 – babayla: erkekler yüzde 78, kızlar yüzde 63) hem de Kıbrıs’ta (anneyle: erkekler yüzde 83, kızlar yüzde 80 – babayla: erkekler yüzde 78, kızlar yüzde 64) erkekler için kızlardan daha kolay olduğu, yaş arttıkça iletişim kolaylığının hem küresel çapta hem de Kıbrıs’ta azaldığı tespit edildi.

Her dört yılda bir yapılan bu anket, okul çağındaki çocukların (11, 13 ve 15 yaş) sağlık, yaşam kalitesi, sosyal çevre ve sağlık davranışları hakkında uluslararası karşılaştırmalı veriler sunuyor.

Araştırma, Eğitim Araştırma ve Değerlendirme Merkezi (Eğitim Bakanlığı Pedagoji Enstitüsü) tarafından yürütülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ebeveyn ve aile ilişkilerini erken yaşlardan itibaren iyileştirmeyi amaçlayan programlar geliştirilmesini, böylece zamanında ve önleyici çalışmalar yapılmasını, eğitim programlarının özellikle ergen kızların yönetim becerilerini geliştirmeye odaklanarak ebeveynlik becerilerini güçlendirmesini, özellikle kız çocukları için sosyal ve duygusal yeterlilik ve becerileri geliştiren okullarda önleyici programların uygulanmasını öneriyor.

Eğitim Bakanlığı yaptığı açıklamada, okul çağındaki çocukların sağlığının iyileştirilmesi için eğitim sisteminin belirli yönlerini geliştirmek amacıyla araştırma verilerinden faydalanmaya odaklanacaklarını bildirdi.









Başa dön tuşu