EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

KİEF Başkanı Bengihan: Asgari ücrete yapılan yüzde 7.5’lik artış yasaya aykırıdır  






Kıbrıs İşçi ve Emekçi Sendikaları Federasyonu (KİEF), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu‘nun hem Asgari Ücretler Yasası hem de İyi İdare Yasası‘na aykırı davrandığı ve görevlerini yerine getirmediğini belirterek, Gardiyanoğlu’nun derhal görevden alınması çağrısında bulundu

KİEF Başkanı Bengihan: Asgari ücrete yapılan yüzde 7,5’lik artış yasaya aykırıdır

KİEF Başkanı Güven Bengihan’ın imzasıyla yayımlanan bildiride, Asgari Ücretler Yasası’nın 4. maddesine göre, asgari ücretin “işçi ve ailelerinin insanca yaşam için gereksinmeleri” karşılayabileceği oranda “hayat pahalılığı ve genel seyir” dikkate alınarak saptandığını hatırlatarak, hayat pahalılığının yüzde 11.2 hesaplanmasına rağmen asgari ücrete yapılan yüzde 7,5’lik artışın yasaya aykırı olduğunu belirtti.

Bengihan ayrıca, KİEF tarafından İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nda temsiliyet haklarının iade edilmesi konsunda yapılan başvuruya 81 gündür yanıt vermediğini ifade etti. Açıklamada, Atanmış Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun KİEF’in yasal temsiliyet hakkı konusundaki kayıtsızlığının da İyi İdare Yasası’na aykırı olduğunu ifade etti.

Bengihan açıklamasında görev ve yetkilerini açık bir şekilde ihlal ettiği ve yerine getirmediğini vurguladığı Gardiyanoğlu’nun derhal görevden alınması çağrısında bulundu. KİEF Başkanı Bengihan ayrıca atanmış Başbakan Üstel’e seslenerek, Gardiyanoğlu’nun görevden alınmadığı her gün bu çağrıyı tekrarlayacakları belirtti.

KİEF Başkanı Güven Bengihan’ın açıklamasının tam metni şöyle:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu hem 22/1975 sayılı Asgari Ücretler Yasası’na hem de 27/2013 sayılı İyi İdare Yasası’na aykırı davranıyor ve görevlerini yerine getirmiyor.

Asgari Ücretler Yasası’nın 4. Maddesine göre; Asgari ücret “işçi ve ailelerinin insanca yaşam için gereksinmeleri” karşılayabileceği oranda “hayat pahalılığı ve genel seyir” dikkate alınarak saptanır. Dolayısı ile, dört aylık hayat pahalılığı oranı %11.12 iken asgari ücrete yapılan %7.5 oranındaki artış bu Yasa’ya açıkça aykırıdır.

Öte yandan, daha önce kamuoyunun bilgisine getirdiğimiz gibi; 34/1993 Sayılı İhtiyat Sandığı Yasası’nın 5(1)(A) bendi uyarınca, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren istihdam edilen tüm kamu ve özel sektör çalışanları 73/2007 Sayılı Sosyal Güvenlik Yasası’na tabi kılınarak İhtiyat Sandığı iştirakçisi olduğundan, ve ilgili Yasa’ya göre iştirakçiler yeterli çoğunluğu sağladığı zaman Federasyonu tarafından Yönetim Kurulunda temsil edilmesi gerektiğinden, 31 Ekim 2024 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na yazılı olarak başvurarak İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’ndaki hakkımızın teslim edilmesi için Yasa’nın emrettiği çerçevede gereğinin yapılmasını talep etmiştik.

Yazılı talebimizin Sn. Gardiyanoğlu’na ulaşmasının üzerinden tam 81 gün geçmiş olmasına rağmen tarafımıza herhangi bir yanıt verilmemiştir. Bunun yanı sıra, 2024 yılının başında hem kamu hem de özel sektör çalışanı iştirakçiler İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulunda temsil edilmediklerine ve haklarının yeterince korunmadığına dair imza kampanyası başlatmış ve taleplerini Sendikamız KTAMS aracılığıyla 7 Mart 2024 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na teslim etmişlerdir.

İyi İdare Yasası’nın 11. Maddesine göre “İdare, özel kişilere, hak ve çıkarlarını etkileyen idari işlemlerin hazırlığına ve uygulanmasının denetlenmesine uygun araçlarla katılma olanağı tanır.” Ve aynı Yasa’nın 15. Maddesine göre; İdare, istemle ilgili kararını, en geç otuz gün içinde, başvuran kişiye veya kişilere gerekçeli ve yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür. Ancak, Sn. Gardiyanoğlu İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nda temsiliyet hakkını talep eden kamu ve özel sektör çalışanı iştirakçilerin yazılı istemini 319 gündür yanıtsız bırakmaktadır.

İyi İdare Yasası’nın 5. Maddesine göre İdare hukuka uygun davranmakla ve Aynı Yasa’nın 10. Maddesi’ne göre İdare yükümlülüklerini makul süre içinde yerine getirmekle yükümlüdür.

Asgari Ücretler Yasası’na aykırı; insanca yaşamla bağdaşmayan bir asgari ücretin belirlenmesini sağlayan ve İyi İdare Yasası’nın neredeyse tüm maddelerine aykırı davranarak iyi bir idarenin görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmeyen Sadık Gardiyanoğlu derhal görevden alınmalıdır. Bu bağlamda, Başbakan Ünal Üstel’e seslenerek, Sadık Gardiyanoğlu görevden alınana kadar her gün bu çağrıyı yineleyeceğimizi vurgularız”











Başa dön tuşu