Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, Eğitim Bakanlığı‘nın Kolej Giriş Sınavı‘nda (KGS) “gözcü öğretmen bulunmayacak” kararı aldığını söyleyerek, bu şaibeli kararın nedeninin kamuoyuna derhal açıklanmasını istedi
Eylem: Bakanlık neyi planlıyor, neyi öngörüyor?
Yazılı açıklama yapan Eylem, Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl 25 Ocak’ta birinci aşaması yapılacak olan KGS için yeni bir karar ürettiğini, buna göre sınavın yapılacağı her bir sınıfta her yıl olduğu gibi 1 salon başkanı, 1 gözcü öğretmen değil sadece salon başkanı bulunacağını belirtti.
Eylem, “Yani bir sınıfta sınava girecek olan öğrencileri sadece 1 öğretmen gözlemleyecek. Ortaokul ve liselerde yapılan sınavlarda bakanlığın okula gönderdiği genelgede her sınıfta 2 öğretmen olacak koşulunu çocukların geleceğini belirleyecek böylesi bir sınavda ortadan kaldırmakla bakanlık neyi planlıyor, neyi öngörüyor?” diye sordu.
Geçmişte yaşanan skandalı hatırlattı: Gözcü öğretmen yoksa şaibe olur
Eylem açıklamasına şöyle devam etti;
“Sınav stresinden kaynaklanan olası bir rahatsızlık durumunda tek 1 öğretmen hem çocuklarla ilgilenmeyi hem de sınav güvenliğini nasıl sağlayacak?
Yıllar önce Bakanlıkta görev yapan bir kişinin salon başkanı olarak görev aldığı KGS’de, bulunduğu sınıfta kendi oğlu sınava girmiş, bunu fark ettiği halde sınıfını değişme talebinde bulunmamıştı.
Sınav bitiminde bunu tespit eden veliler itiraz etmiş Bakanlık bu durum üzerine soruşturma açmıştı. Açılan soruşturma sonucunu aynı sınıfta gözcü olan öğretmenin ifadesi belirlemişti.
Gözcü öğretmenin olmayacağı bu sınavda benzer bir olay yaşandığı takdirde sınavın güvenliğiyle ilgili şaibe oluşmayacak mı?
Özellikle son yıllarda ‘kontenjan’ örtüsü altında taban puanı düşürerek kolejlere öğrenci alımında haksız, adaletsiz, çocuklara torpili, rüşveti aşılayan tutum sergileyen bakanlık şimdi de ürettiği bu kararla sınavın güvenliği ile ilgili şüphe yaratmış olmayacak mı?
“Bakanlık kamuoyuna bu kararla ne yapmaya çalıştığını açıklamalıdır”
Nitelikli kamusal eğitim sağlama derdinde olmayan bakanlık ve hükümetin yeterli bütçe ayırmadığı, altyapı, donanım ve kadroları eksik bıraktığı, kalabalık, konteyner sınıflara terk ettiği devlet okullarımıza fahiş özel okul ücreti ödeyemeyen velilerimizin alternatif gördüğü kolejlerdir.
Bu nedenle çocuklarımızın yarış atı gibi hazırlandığı, dersanecilerin, özel dersçilerin seçmeci elemeci bu sistemden nemalandığı bu sınav onlar için hayati önem taşımaktadır.
Sınavın güvenliğini, geçerliliğini sağlamak, torpilden, haksızlıklardan, şaibelerden arındırmak bakanlığın birincil görevi ve sorumluluğudur. Bunu sulandıracak, şaibe yaratacak bu kararı bir an önce geri almalı, kamuoyuna bu kararla ne yapmaya çalıştığını açıklamalıdır”