InstagramKıbrısManşetSağlıkSiyaset

Jenkins: Bir devlet serveti daha gözümüzün önünde yok olup gidiyor. Çürümeye başladı bile






Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Hatice Jenkins, Çalışma Bakanlığı‘nın “Açtık, hayata geçirdik” diye övündüğü Sınırüstü Bakımevi ile tam 14 yıldır devletin kendi binasına ayda 6 bin sterlin ödediği Lapta Huzurevi‘nin içler acısı sürecini paylaştı

Jenkins: 3 sene önce herkes öğrenmişti, toplum sarsılmıştı

Sosyal meya hesabından açıklama yapan Jenkins, bundan tam üç sene önce bir gece yarısı, herkes Sınırüstü Bakımevi’nin canlar yakan feci durumunu Skylap’ın canlı yayından öğrendiğini ve toplumun sarsıldığını hatırlattı.

Jenkins, “‘Biz ne zaman böyle olduk? Yaşlılarımızı ölüme nasıl terk ettik?’ diye medya aylarca bu konuyu gündem yapmıştı… Devlet kurumları ise hiç üstlerine almamıştı, yani hiç kimse sorumlu değildi… Şaşırdık mı?” diye sordu.

Sınırüstü Bakımevi

“Sponsorlar iki yılda tamir etti ama son bir yıldır yine tık yok”

Binanın sponsorlar tarafından tamirinin, kendilerinin de sürekli takip etmesiyle iki yılda tamamlandığını ve geçen yıl devlete iade edildiğini belirten Jenkins, aradan tam koca bir yıl daha geçtiğini ama kimseden tık olmadığını, EVKAF’ta yapılan bir iki toplantı sonrası sürecin durduğunu söyledi.

Jenkins, “Devletin yaşlı bakım merkezi olarak kullanılabilecek binalara ne kadar çok ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. ‘Para yok, bütçe yok yapamayız’ demeyin artık… Şşte size bina. Nerdesiniz?” diye sordu.

“Bir devlet serveti daha gözümüzün önünde yok olup gidiyor. Çürümeye başladı bile”

Jenkins, “Devletin kimsesiz yaşlılarını koyacak yeri olmadığı için bazı yaşlıların tedavisi bittiği halde hastanede bekletildiğini biliyoruz… Bu rahatlığınız neden? Neyi bekliyorsunuz? En azından halka açıklayınız, şeffaf bir şekilde neyi ve neden beklediğimizi söyleyin. Bir devlet serveti daha gözümüzün önünde yok olup gidiyor. Çürümeye başladı bile. Ama kimin umurunda. Biliniz diye yazıyorum” ifadelerini kullandı.

“Lapta Huzurevi… Tam 14 yıl geçti…”

Jenkins Lapta Huzurevi’nin durumunu da paylaşarak, buranın da heba olan bir devlet serveti olduğunu belirtti.

Jenkins, “Lapta Gençlik Kampı’nın yanında bulunan Lapta Huzurevi 2011 yılında yaşanamayacak duruma geldiği için yaşlılar oradan alınıp yeni binası yapılana kadar, geçici olarak Lapta’da bir hotele yerleştirildiler. 2011’den bu güne 14 sene geçti ama bina bitmedi… Yeni binanın temeli her seçim öncesi atılır, siyasiler konuşmalar yapar ve arkasından unutulur, en az 3-4 defa bu temel atıldı…” dedi.

Lapta Huzurevi

“Çalışma Bakanlığı ne yapıyor?”

Jenkins şöyle devam etti;

“En son 2022 yılında Mütaahitler Birliği Lapta Huzurevi binasını yapmak için sponsor oldu. Çok ümitlenmiştik, özel sektör de destek oluyordu ve bina nihayet bitecek diye düşündük. Ama gene olmadı.

Aradan iki buçuk sene geçti… Gelinen son durum aşağıda gördüğünüz gibidir. Acaba Çalışma Bakanlığı, Mütaahitler Birliği’ni arayıp hiç sordu mu, ne oldu niye bitirmiyorsunuz diye?

Madem yapamayacaktınız niye sponsor oldunuz, diye sordular mı hiç. Zannetmiyorum!

“Devlet 14 yıldır her ay 6 bin sterlin kira ödüyor”

Devlet 14 yıldır her ay özel bir hotele 34 yaşlı için yaklaşık 6 bin sterlin kira ödüyor. Özel bir şahıs 14 yılda devletten bir milyon sterlinden fazla kira aldı.

Bu para ile bir değil birkaç huzurevi yapılırdı ama kimin umurunda. Daha da acısı bu bina EVKAF’a yani devlete ait bir bina.

EVKAF’tan kiraladığı binayı dönüp yine devlete inanılmaz bir kira bedeli ile kiralıyor. Lapta Huzurevi’nin hikayesi de işte bu….

Yani, huzurevleri ve yaşlı bakımevleri ne sponsor olsa bitiyor ne olmasa.

Bunları biliniz ve sorgulayınız diye yazıyorum. Biz KKTC Devleti olarak yaşlı bireylerin daha en temel ihtiyacı olan barınma ihtiyacını bile gideremedik, ne acı!”











Başa dön tuşu