EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Ersoy: Patronlar kârlarından vazgeçmek istemedikleri için sendikalaşmadan korkuyorlar






Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Umut Ersoy, “Patronların sendikadan ve emekçilerin örgütlenmesinden korktuğunu” ifade ederek, sendika gelirse ekonomi mahvolacak süreçler hantal ve işlemez olacak gibi bir algının oluşturulmaya çalışıldığını söyledi

Ersoy: Özel sektörde sendikalaşma yasa tasarısı Meclis’te görüşülmeye hazırdır!

Ersoy, Kanal T ekranlarında yayınlanan, “Saat 12” programına katılarak, Damla Dabis’in sorularını yanıtladı.

Ersoy, Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne (CTP) yaptıkları “Özel Sektörde Sendikalaşma Yasası’nı Meclise Taşı” çağrısı hakkında açıklamalarda bulunarak, daha önce CTP ile temasa geçmediklerini, kamuoyuna açık bir şekilde çağrı yaptıklarını belirtti.

24 Ocak’ta kamu sendikalarının, ilk kez özel sektör emekçileri için bir eylem düzenlediğini hatırlatan Ersoy, o eyleme Bağımsızlık Yolu, CTP, TDP ve çeşitli örgütlerin destek verdiğini söyledi, sendikaların eylemde yükselttiği “sendikasız çalıştırılmak yasaklansın” sözünün Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu tarafından uzun yıllardır dillendirildiğini ifade etti.

Asgari ücretin hayat pahalılığı oranından çok daha düşük oranda bir artış almasına karşı ses çıkarmak için eylemin gerçekleştiğini anlatan Ersoy, “Mesele sadece asgari ücret değil, özel sektördeki emekçilerin, örgütsüz, güvencesiz ve tamamen patronun iki dudağı arasında bir iş yaşamı içerisinde çalışıyor olmaları ve seslerini duyuramamaları da eylemin ana sebeplerinden biriydi” dedi.

Ersoy, özel sektör emekçilerin haklarını aramak için kullanılacak araçtan yani sendikadan yoksun çalıştığını söyledi.

CTP’nin Meclis’te olduğu için ve eyleme destek verdikleri için bu açık çağrının yapıldığını belirten Ersoy, hazırladıkları “Özel Sektörde Sendikalaşma Yasa Tasarısı”nın Meclis’te görüşülmeye hazır şekilde hazırlandığını ifade etti, tamamen hukuki prosedür ve mevzuatlara uygun bir şekilde hazırlanan yasasının Bağımsızlık Yolu web sitesinde yer aldığını söyledi.

“CTP’den, bu yasayı beğenmezlerse, başka bir yasa hazırlayıp Meclis’e sunmalarını talep ediyoruz”

Ersoy, CTP’nin bu yasayı beğenmiyorsa, özünde özel sektörde sendikalaşmayı içeren, kendilerinin hazırlayacağı yasayı Meclis’in gündemine taşımasını ve özel sektör emekçilerinin sendikalaşma mücadelesine destek vermesini talep ettiklerini vurguladı.

“Sendikalaşmanın farklı modelleri de konuşabilir” diyen Ersoy, CTP’nin sektörel sendikalaşma modeline daha yakın durduğunu bildiklerini söyledi.

Hangisinin en doğru model, hangisinin özel sektör emekçilerinin çıkarına ve haklarını elde edebilecekleri bir yasa olduğunu her türlü platformda tartışmaya hazır olduklarını ifade eden Ersoy, tek isteklerinin özel sektör emekçilerinin sorunlarının tartışılması ve gündemin ana konusu olması olduğunu belirtti.

Ersoy, toplumun önemli bir kısmını oluşturan ve kendi seslerini duyurabilecekleri araçlardan mahrum bırakılan özel sektör emekçilerinin sorunlarının, gündemin birinci maddesi haline getirmeleri gerektiğini düşündüklerini vurguladı.

“Sigortasız işçi çalıştırmanın veya çocuk işçi çalıştırmanın yasak olduğu gibi sendikasız işçi çalıştırmanın da yasak olmasını savunuyoruz”

Bağımsızlık Yolu’nun savunduğu sendikalaşma modeli hakkında bilgi veren Ersoy, bu modelin; 10 kişi ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde patrona sendikasız işçi çalıştırılma yasağı getirilmesi üzerine kurulu bir model olduğunu aktardı.

Ersoy, taleplerinin çalışana sendikalı olmayı bir zorunluluk haline getirmeyi değil, patronun sendikasız işçi çalıştırmasını yasaklamak üzerine kurulu olduğunu ifade etti.

İstatistik Kurumu’nda yaptıkları araştırmalara istinaden, 10 kişi ve üzeri işçi çalıştıran işletmelere yönelik sendikalaşmayı savunduklarını belirten Ersoy, sigortasız işçi çalıştırmanın veya çocuk işçi çalıştırmanın yasak olduğu gibi sendikasız işçi çalıştırmanın da yasak olmasını savunduklarını vurguladı.

“Patronlar muazzam kârlar elde ediyor”

Patronların sendikadan ve emekçilerin örgütlenmesinden korktuğunu ifade eden Ersoy, “sendika gelirse ekonomi mahvolacak, süreçler hantal ve işlemez olacak” gibi bir algının oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.

Sendikanın iş yerinin iş yapmasını engellemeye çalışmayacağını, aksine kişilerin daha verimli iş yapabilmesi için bir çeşit öz denetim mekanizması olarak devrede olacağını belirten Ersoy, sömürülen, güvencesiz ve mutsuz çalışan insanın verimliliğinin de azalacağına dikkat çekti, ama güvenceli, hak ettiğini aldığını düşünerek çalışan kişinin daha verimli çalışacağını ifade etti.

Ersoy, liberalizmin beşiği ABD’de bile sendikalaşmanın yüzde 5’lerde, Fransa’da ise yüzde 10’larda olduğunu belirterek, kktc’de ise bu oranın yüzde 0.5 -yüzde 1 olduğunu belirtti.

Bu kadar düşük sendikalaşma varken ülkemizdeki özel sektör patronlarının verim açısından bu ülkeye ne kattığını sorgulayan Ersoy, “Neler yaptılar ki, özel sektöre sendikalaşma geldiği zaman bu onlara engel olacak?” dedi.

Ersoy, sendikalaşmanın iş yaşamını düzenleyeceğini, verimli ve disiplinli çalışmanın önünü açacağını söyledi. Ersoy, patronların muazzam kârlar elde ettiğini bu kârlardan da vazgeçmek istemedikleri için sendikalaşmadan korktuklarını da sözlerine ekledi.











Başa dön tuşu