![](https://ozgurgazetekibris.com/wp-content/uploads/2025/02/ozgur_gazete_kibris_cemal_sunar_trafik.jpg)
Kuzey Kıbrıs Sürücü Standartları-Trafik Eğitim Kurumu’nun (KKSS-TEK) Başkanı Cemal Sunar, ülkede meydana gelen ölümlü trafk çarpışmalarına dikkat çekere, “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok; doğru çözümler zaten ortadadır” dedi
Sunar: Trafik güvenliği konusunda ülkelerin kültürel yapıları büyük önem taşır
Sosyal medya hesabından “Trafik Güvenliğinde Modern Yaklaşımlar: Bilimsel Veriler ve Uygulama Modelleri” başlıklı açıklama yapan Sunar, trafik güvenliği ve altyapı planlamasında, ülkelerin kültürel yapıları ve ulaşım alışkanlıklarının büyük önem taşıdığını belirtti.
Sunar, “Gelişmiş ülkelerde trafik yoğunluğu arttıkça, çemberler kontrollü kavşaklara dönüştürülmektedir. Ancak, ülkemizde hâlâ eski ve modası geçmiş kavşak sistemleri kullanılmaktadır. Bu durum, modern ve bilimsel çözümler yerine eski yöntemlerin tercih edildiğini göstermektedir” dedi.
“Bazı levha ve çizgiler sürücüler için kafa karıştırıcı oluyor”
Sunar şöyle devam etti;
“Ayrıca, farklı trafik sistemlerinde yetişmiş uzmanların ülkemizde uyguladığı yol yapım teknikleri, yol çizgileri ve trafik levhaları mevcut düzenle uyumsuzluklar yaratmakta ve kazalara neden olabilmektedir.
Bu levha ve çizgilerin eğitimi ülkemizde verilmediğinden, sürücüler için kafa karıştırıcı olmakta ve adaptasyonu zorlaştırmaktadır.
Avrupa Birliği, ülkemiz için Birleşik Krallık (İngiltere) modelini uygun görmüş olup, adamızın yüzde 69’unda (Güney Kıbrıs) bu sistem uygulanmaktadır. Mevcut modelin dışına çıkılması, trafik güvenliği açısından ciddi riskler barındırmaktadır.
“Bilimsel yaklaşımlar trafik kazalarını önemli ölçüde azaltabilir”
Trafik kazaları verileri de bu farkı ortaya koymaktadır. 2023 yılında Türkiye’de 1 milyon 314 bin 136 trafik kazasında 6 bin 548 kişi hayatını kaybederken, benzer nüfusa sahip Birleşik Krallık’ta bin 624 ölümcül trafik kazası gerçekleşmiştir.
Bu veriler, doğru altyapı planlaması ve bilimsel yaklaşımların trafik kazalarını önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir.
Sonuç olarak, trafik güvenliği bilimsel verilere dayanmalı ve çağdaş mühendislik anlayışıyla yönetilmelidir.
Gelişmiş ülkelerde terk edilmiş modeller yerine modern, kanıta dayalı ve dünya çapında başarıya ulaşmış çözümlerin benimsenmesi, ulaşım güvenliğini artırmak için en sağlıklı yaklaşımdır.
Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok; doğru çözümler zaten ortadadır”