EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Rahvancıoğlu: Sosyal Sigortalar Fonu bilerek yıpratılıyor






Bağımsızlık Yolu Mali Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, asgari ücret konuşuluyorsa; verimlilik ve büyümeyinin de konuşulması gerektiğine değinerek, 2023 yılında Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre ‘KKTC’nin ortalama büyümesinin 7.4 olduğunu, yani ekonominin büyüdüğünü söyledi

Rahvancıoğlu: Depozito olduğu halde limit aşılmadan yapılan kesinti büyük bir adaletsizliktir

Kanal T’de Ahmet Kaptan’ın sorularını yanıtlayan Rahvancıoğlu, ‘KKTC’deki ekonomik büyümeyi sağlayanın emekçiler olduğunun altını çizerek, Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı enflasyon tahminin yüzde 16 olduğunu söyledi.

Açıklamasında, bir daha asgari ücret belirleneceğinde devletin kendisinin, hali hazırda belirlediği asgari ücretin yüzde 16’sının eriyeceğini söylediğine değindi.

Rahvancıoğlu, 3 yıl önce elektrik bağlatıldığında mantıklı bir sistemin olduğunu belirterek, elektrik bağlatıldığında depozito verildiğini, depozito ile elektrik kesme bedelinin orantılı ilerlediğini aktardı.

Şu anda depozito miktarı ve kesme limiti arasında uçurum kadar fark olduğunu söyleyen Rahvancıoğlu, üç yıldır depozito miktarının artığına işaret etti.

En az 2 bin Türk lirası ödediği halde 671 TL yüzünden elektrik kesilmesini büyük bir adaletsizlik olarak değerlendiren Rahvancıoğlu, bunun Kıb-Tek yönetiminin ciddi bir hatası olduğunu belirterek, hükümetin de bir politikası olduğuna dikkat çekti.

Rahvancıoğlu, içeride depozitosu olduğu halde o miktar aşılmadan kesinti yapılmasının adalete ve hukuka uygun olmadığını kaydetti.

“Asgari ücreti konuşuyorsak verimliliği ve büyümeyi de konuşmamız gerek”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısına danışman olarak katılan Rahvancıoğlu, toplantı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Rahvancıoğlu toplantıda asgari ücretin reel bazda aslında çok fazla artmadığını gösteren kendi çalışmasını sunduğunu belirtti.

Çalışmasında 2011 ve 2022 baz alındığında asgari ücretin her ay açıklanan tüketici fiyatları endeksinde gerilediğinde, sonra yükseldiğinde, aynı veya daha yukarıya çıktığında dahi reel ücret hesaplandığında, yılda bir maaşın kaybedildiğinin görüldüğünü kaydetti.

Rahvancıoğlu, asgari ücreti konuşuyorsak verimliliği ve büyümeyi de konuşmamız gerektiğine değinerek, 2023 yılında Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre kktc’nin ortalama büyümesinin 7.4 olduğuna, ekonominin büyüdüğüne dikkat çekti.

Bu büyümeyi sağlayanın emekçiler olduğunun altını çizen Rahvancıoğlu, Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı enflasyon tahminin yüzde 16 olduğunu söyledi, bir daha asgari ücret belirleneceğinde devletin kendisinin, hali hazırda belirlediği asgari ücretin yüzde 16’sının eriyeceğini söylediğine değindi.

“Asgari ücretteki yüzde 7.5 oranı kamu çalışanlarına verilmesi belirlenen tüfe rakamı”

Rahvancıoğlu, asgari ücrete yapılan yüzde 7.5’lik zammın kamuya bir tehlike sinyali olarak değerlendirerek, aralık ayında ortaya koyulan hayat pahalılığı ile değil, artışların tüfe üzerinden yürütüleceği yasayı hatırlattı.

Kamu emekçilerinin yaptığı eylemi, son yıllarda kamu emekçileri tarafından yapılan ve özel sektör emekçileri tarafından eleştirilmesi en az olmuş grev olarak değerlendiren Rahvancıoğlu, özel sektör çalışanlarında “kamu ne alırsa bizde onu alırız” düşüncesi olduğundan bahsederek, bu yüzden grevin rahat bir şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Akabinde belirlenen asgari ücretteki yüzde 7.5 rakamının aslında aralık ayında yasa geçirerek, kamu çalışanlarına verilmesi belirlenen tüfe rakamı olduğunu kaydetti.

Rahvancıoğlu, kamu sendikalarının özel sektör emekçilerinin bir sorunuyla ilgili olarak sokağa çağrı yapıp yürüyüş organize ederek bir pozisyon aldığından bahsederek, özel sektör emekçilerinin de hayat pahalılığı oranında artış alması en doğal hakkıdır düşüncesiyle yaptıkları eylemi çok anlamlı ve değerli olduğunu ifade etti, bu söylemin ve duruşun devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.

“Sosyal Sigortalar Fonu bilerek yıpratılıyor”

Rahvancıoğlu, programda yaptığı açıklamalarda sigortalar konusuna değinerek “Nasıl sigorta çıkmaz içerisine sokulur ve fonları tüketilip, bugün çalışan insanlar, yarın emekli olamayacak hale getirilir ya da emekli olabilse de maaşları nasıl düşer” şeklinde konuştu.

Emekli maaşlarının nasıl hesaplandığından da bahseden Rahvancıoğlu, bunun herkesi ilgilendirdiğini kamu ve özel sektör çalışanlarının da aynı yerden emekli olacağının altını çizdi.

Fonun bilerek yıpratıldığını ve emekçiler için ne kadar önemli olduğunu, hayatını etkilediğini aktaran Rahvancıoğlu, “Fon, emekçinin en önemli değeridir. Bugünüdür” ifadelerini kullanarak fonun savunulmasının hepimizin ortak meselesi olması gerektiğini vurguladı.

“Yerli yabancı ayrımı yaratarak emeği bölmeye çalışıyorlar”

20 bin 95 kişinin kktc vatandaşı olup asgari ücret üzerinden yatırımı sosyal sigortalar tarafından yapılan kişiler olduğunu ifade eden Rahvancıoğlu, bir taraftan 20 bin 95 kişiye ödeme yapılması planlandığını öbür taraftan 3. ülke vatandaşlarının maaşlarında belli bir kırpmaya gidilme gibi bir plan olduğunu kaydetti.

Rahvancıoğlu, bu durumu “yerli yabancı ayrımı yaratarak emeği bölme” olarak değerlendirerek, emek karşılığında verilen paranın sadaka olmadığını söyledi.

Devletin bu insanlara böyle bir para yatırıyor olmasını sadaka kültürünü benimsettiren bir yaklaşım olduğundan bahseden Rahvancıoğlu, emeklilik zamanında yine asgari ücret üzerinden hesaplanılacağına, bugün yatırılan paranın birikime yansımayacağına da dikkat çekti.

“Bu ülke vatandaşının, bu ülkede tutunmasını sağlayan bütün imkanlar ortadan kaldırılacak”

Konuyu yabancı uyruklular üzerinden ele alan Rahvancıoğlu, programda yaptığı açıklamalarda “Vatandaş olmayan bir sürü insanın her yerde kültürel anlamda hızlı bir değişim yaşandığı için çelişkiler yaşıyoruz, öbür taraftan ise bu insanlar sömürülüyor” şeklinde konuştu.

Rahvancıoğlu, günlük yaşantıda yaşanan çelişkilerden dolayı, insanlarda bir tepki doğduğuna değinerek, devlette “nasıl olsa bizim insanımız yabancıyı sevmez, ona yüzde 30 düşük verince ses etmez, yerli ile yabancıyı da birbirine düşürürüm” hesabı güttüğünü kaydetti.

Her emeğin bir karşılığı olduğunu belirten Rahvancıoğlu, yerli emek daha pahalı yabancı emeğin ise daha ucuz hale getirildiğini ifade etti, “Yabancı düşmanlığı kartına oynayarak yaratacakları durumun kendilerine nasıl döneceğini göremiyorlar” dedi.

Rahvancıoğlu, işveren için yabancı çalıştırılmak yasal olarak daha kârlı hale getirilirse bu ülke vatandaşının, bu ülkede tutunmasını sağlayan bütün imkanların ortadan kaldırılacağını ifade etti.











Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu