InstagramKıbrısManşetSağlıkSiyaset

Köroğlu: Sağlıkla ilgili “cek-cak”larla dolu bir belgenin dışında hiç bir şey yok! 






Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı Üyesi ve Sağlık Komitesi Başkanı Teksen Köroğlu, sağlık sistemindeki eksiklikleri ve reformların sürekli ertelenmesini eleştirerek, “Sağlıkta reformlar çıkmaz ayın son çarşambasına kaldı” dedi

Köroğlu: Sağlıkla ilgili “cek-cak”larla dolu bir belgenin dışında hiç bir şey yok!

Köroğlu, 2025 yılı Dördüncü Beş Yıllık Kalkınma Plan Taslağı‘nda sağlıkla ilgili vaatlerin “sağlanacaktır, düzenlenecektir, gerçekleştirilecektir” gibi ifadelerle dolu olduğunu, ancak somut adımların hâlâ atılmadığını vurguladı, “Yıllardır hükümet programlarında ve seçim manifestolarında yer alıp da yapılmayan sağlık reformları, yine belirsizliğe terk edildi” ifadelerini kullandı.

“Planlanıp da yapılmayanlar gibi…”

Köroğlu’nun açıklamasının tamamı şöyle:

“2025 Dördüncü Beş Yıllık Kalkınma Plan Taslağı”nda,  sağlıkla ilgili ne var ne yok diye baktığımızda
‘Sağlanacaktır, düzenlenecektir yapılacaktır, geçirilecektir, kurulacaktır, izlenecektir, alınacaktır, edilecektir, hazırlanacaktır, gerçekleştirilecektir, oluşturulacaktır, tamamlanacaktır’ ile biten bunca yıldır söylenen cak-ceklerle dolu bir belgenin dışında hiçbir şey yok.

Yıllardır gelen her hükümetin sağlık programlarına koyduğu, söylenip, planlanıp da yapılmayanlar gibi…

Bütün siyasi partilerin seçim manifestolarında olup, vaat edip her seçim öncesi tekrarlayıp yapmadıkları gibi.

Taslak sağlık planında tamamlanacağı ve geçekleştirileceği yazılan “cek-caklar“ dışında ilgili hiç bir maddesinde halkımızın güvenli ve etkili, çağdaş sağlık hizmetlerine erişiminin ne zaman gerçekleştirileceği, başlatılacağı veya sağlanacağı ile ilgili net bir açılım, zaman takvimi, bitiş tarihi yine yok yok…

Halkımız adına soruyorum taslak planınızdaki yapacağız dedikleriniz değişim ve reformlar ne zaman gerçekleşecek? Çıkmaz ayın son Çarşambası mı?

“Halkımızın en birinci sorunu sağlık siteminin yetersizliği”

Hükümet edenler sürekli olarak sağlık sistemimizin çok iyi noktaya geldiğini geleceğini söyleyerek göz boyamaya çalışılan (Girne Hastahanesi bitince , Lefkoşa ,Güzelyurt Hastahanesi bitince ve benzerleri gibi) örneklerle konuşsalar bile, sağlık sistemimizin, yanlış yapılanmadan kaynaklanan sorunları, anormal şekilde yükselen giderler ile daha da büyümekte, periyodik olarak yeni problemler üretmeye devam etmektedir.

Var olan ve şu anda uygulanan hayli sorunlu, eksik ve hastalıklı sağlık sisteminin çok ciddi sorunları bulunmaktadır ve bunların ceremesini maalesef halkımız, hastalar çekmektedir.

Değil başka bir 5 yıla her geçen ayın günün saatlerin bile Halkımızın alacağı sağlık hizmetlerinde yetersizlikler, riskler ve ciddi tehlikeler taşıyan doğru bir sağlık sistemi olmadığı tartışma kabul etmeyen bir olgu olarak herkes ve her kesimce bilinmektedir.

En son yapılan KKTC Seçmeninin Siyasi Eğilimleri ve Beklentileri Araştırmasında (RUDEX) öne çıkan bulgulara baktığımız zaman da ülkenin en önemli sorunları (Kıbrıs sorunu dışındaki) dendiğinde sağlık sisteminin yetersizliği ve hayat pahalılığı/enflasyon öne çıkan iki ana başlık olarak gördüğümüzde yazdığımız görüşlerin tespitlerimizin doğruluğunu tartışmasız olarak kanıtlamaktadır.

“Halkımız sağlık sistemine güvenmiyor”

Halkımız ve hastalar kamu hastanelerinde olsun ,özel hastanelerde olsun şaşkın durumdadırlar ve hekimler ile sağlık kuruluşlarına, sağlık sistemimize büyük bir güvensizlik oluşmuş bulunmaktadır.

Her ne kadar hekime ulaşım şekli ve kolaylığı başarıymış gibi gösterilmeye çalışılsa da ilaca ulaşmak bile engellenmiş, doğru hekime doğru teşhise ve tedaviye ulaşmak zorlaşmış şansa kalmış, şansa bırakılmış durumdadır.

Kültür düzeyinin henüz çok aşağılara düşmemiş olan ülkemizde halkımızın çok büyük çoğunluğu kendi hastalıkları ve hasta olan yakınlarının hastalıkları ile ilgili doğru hekim -doğru sağlık kuruluşu, doğru teşhis, doğru tedavi- dörtgeninin merkezinde hapsedilmiş büyük endişe duymaktadırlar.

Sağlık sorunları başa geldiğinde vatandaş ne yapacağını nere gideceğini şaşırarak sağlık rantçılarının acımasız çarklarına kapılıp ezilmektedir.

Bu sorunları ciddiye almamak ve görmezden gelmek, ileride daha da zor ve içinden çıkılmaz yeni problemlerin oluşmasına neden olacaktır ve olmaktadır da.

Halkın her konuda yararına ve zararına gerçekleri görmezden gelmek gizlemek devlete, memlekete, millete yapılan en büyük yanlış ve en büyük ihanettir”













Başa dön tuşu