InstagramKıbrısKültür&SanatSürmanşet

Kıbrıs Türk kültürel yaşamı ve tarihine önemli bir dokunuş yapılacak






Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) kültür sanata verdiği önemle birlikte hayata geçirdiği Arkhe, kültür, tarih ve bellek konularına derinlemesine bir bakış sunan Tuncer Bağışkan Kültür, Tarih ve Bellek Günleri ile bir kez daha sanata, tarihe ve kültüre değer katmaya hazırlanıyor

Tuncer Bağışkan 2.Kültür, Tarih ve Bellek Günleri bugün başlıyor

Alanında uzman akademisyenlerin, yazarların ve sanatçıların katılımıyla zengin bir programla gerçekleşecek etkinlik, Kıbrıs Türk kültürel yaşamı ve tarihine önemli bir dokunuş yapacak.

Etkinlik kapsamında, tarih yazımı, toplumsal bellek, kültürel miras ve sanat tarihi gibi konular ele alınacak. Paneller, söyleşiler, atölyeler ve sergilerle donatılan program, katılımcılara çok yönlü bir bakış açısı kazandıracak.

Arkhe, Tuncer Bağışkan Kültür Tarih ve Bellek Günleri’nin ilkine 2024 yılının Şubat ayında, yani Tuncer Bağışkan aramızdan ayrıldıktan kısa bir süre sonra ev sahipliği yapmaya başlamıştı.

Geniş bir katılımcı kitlesiyle gerçekleştirilen bu etkinlik, Tuncer Bağışkan’ın geride bıraktıklarından hareketle Kıbrıs’ta somut ve soyut kültürel mirasın önemi, ve bu mirası kayıt altına almanın sınırları ve olanakları üzerine tartışmalar için bir başlangıç zemini oluşturmuştu.

Etkinlikler kapsamında düzenlenecek panelde, uzman isimlerin katılımıyla toplumsal belleği şekillendiren politikalar ve kültürel kimlik konuları masaya yatırılacak.

Kültürel mirasın korunmasına yönelik düzenlenen söyleşide ise geçmişten geleceğe uzanan miras alanlarını yaşatma stratejileri ele alınacak.

Uygulamalı atölyede, arşiv çalışmaları ve belgeleme teknikleri üzerinde durulacak. Katılımcılar, geleneksel belgeleme yöntemlerinden dijital arşiv oluşturmaya kadar birçok teknik hakkında bilgiler edinme fırsatı yakalayacak.

Toplumsal belleğe görsel bir bakış sunan sergi de etkinlikler kapsamında yer alacak. Fotoğraflar, belgeler ve sanat eserleri aracılığıyla belleğin izini süren sergi, ziyaretçilere zaman içinde bir yolculuk imkanı sunacak.

İlk gün programı:

Bir kentin belleğine ilişkin çerçeve yerel yönetimlerce nasıl oluşturulur? Bu çerçevenin içinde ve dışında kalan bilgiye kimler, hangi kıstaslarla karar verir?

Bilgi düzenlenirken teknolojinin hangi olanaklarından, nasıl yararlanılmalı? Geçmişe dair anlatılar, güncel olanla nasıl ilişki kurar?

Tuncer Bağışkan Kültür Tarih ve Bellek Günleri’nin birinci gününün ilk yarısında Lefkoşa Türk Belediyesi’nin kardeş belediyeleri, Eskişehir ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden katılımcılarla, kent arşivi ve kent müzesi oluşturma deneyimlerini detaylarıyla dinleme şansını elde edeceğiz.

İkinci yarıda ise sanatçı Anber Onar ile birlikte mimar Abdullah Onar’ın arşivinden hareketle sergi ve yayın çalışması üzerine bir sohbet gerçekleştirilecek.

14:00 Açılış Konuşmaları

-Halil DURANAY, ARKHE Direktörü

-İlkay FERİDUN, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Eski Müdürü, İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komite Üyesi

-Mehmet HARMANCI, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı

15:15 PANEL: Kent Müzeleri ve Arşivleri

Bir Kentin Hafızası: Eskişehir Kent Belleği Müzesi

Konuşmacı: Sercan Kara

Eskişehir Büyük Şehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı

Bir Hafıza Kurumu Olarak Türkiye’nin İlk Kent Arşivi ve Müzesi: APİKAM
Konuşmacı: Serhan Kemal Saygı, Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü
Moderatör: Uğur Ulaş Dağlı, Mağusa Kent Müzesi Derneği (MAKEMÜD) Başkanı

17:15 ARŞİV ÜZERİNE: Bir Modern Geçmiş: Abdullah Onar’ın 60 Yılı

Konuk: Anber Onar, Sanatçı

Moderatör: Özlem Ünsal, Kent Araştırmacısı ve ARKHE Yürütme Kurulu Üyesi

2. Gün Programı:

Tuncer Bağışkan Kültür Tarih ve Bellek Günleri’nin ikinci gününde bir biriktirme, kayıt altına alma ve düzenleme girişimi olarak arşivciliğin kişisel ölçekleri ve potansiyelleri yeniden sorgulanacak.

Oldukça geniş bir yelpazede temsil edilebilecek ve yerine göre sıradan olarak nitelenebilecek malzemelerin (telefon rehberleri, fotoğraf albümleri, haritalar, reçeteler, türlü objeler vb.) merak duygusu, kritik sorular ve bireysel inisiyatif ile karşılaşmasından doğabilecek anlatıların kişiler, kurumlar ve mekanlar düzeyinde ne anlama gelebileceği örnekler üzerinden tartışılacak.

Meriç Öner, Umut Sülün ve Murat Tülek’ın katkılarıyla gerçekleştirilecek bu sohbet, bizleri arşivcilik pratiğini büyük bir operasyondan ziyade mütevazi fakat etki alanı geniş bir girişim olarak anlamlandırmanın olası faydalarını düşünmeye davet ediyor.

11:00 PANEL: Arşiv: Neyi, Neden, Nasıl Biriktiririz?

Arşiv ve Kartografya: Kentsel Hafıza & Mekansal Bilgi İlişkisi
Konuşmacı: Murat Tülek, Kent Araştırmacısı

Arşivin Sureti
Konuşmacı: Meriç Öner, Küratör ve Araştırmacı

Arşiv Hayali
Konuşmacı: Umut Sülün, Araştırmacı

Moderatör: Özlem Ünsal, Kent Araştırmacısı ve ARKHE Yürütme Kurulu Üyesi

14:00: ATÖLYE

Atölye Yürütücüsü: İlkyaz Portakalcıoğlu, Fotoğraf Sanatçısı ve ARKHE Yürütme Kurulu Üyesi













Başa dön tuşu