EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Topaloğlu: Hükümet ithal çözümlerle günü kurtarmaya çalışıyor






Kıbrıs Türk Çağdaş Kamu Araçları İşletmecileri Derneği (Kar-iş) Başkanı Fuat Topaloğlu, Maliye Bakanı Özdemir Berova‘nın, “Düzce Belediyesi’nden danışmanlık aldık, toplu taşımacılık çalışmasını tamamladık” sözlerine tepki göstererek, “hangi bilimsel veriyle ne çalışması” yapıldığını sordu

Topaloğlu: Ne davet aldık ne görüşümüz soruldu ne de resmi bir bilgilendirme yapıldı

Yazılı açıklama yapan Topaloğlu, Maliye Bakanı Özdemir Berova‘nın, Cumhuriyet Meclisi kürsüsünden, Düzce Belediyesi’nden gelen uzman ekiplerle iş birliği içerisinde 2023 yılında başlatılan toplu taşımacılık çalışmasının “tamamlandığını” açıklamasının, sektör paydaşları açısından şaşkınlık ve üzüntüyle karşılandığını söyledi.

Topaloğlu, “Kar-iş olarak bu süreçte ne bir davet aldık ne bir görüşümüz soruldu ne de resmi herhangi bir bilgilendirme tarafımıza ulaştırılmıştır. Bu mesleği yıllardır yapan, toplu taşımacılığın omurgasını oluşturan sektör temsilcileri olarak, ülke gerçeklerine ve halkın beklentilerine rağmen konunun dışımızda bırakılması, yapılan çalışmanın ciddiyetini tartışmalı hale getirmiştir” dedi.

“Hangi bilimsel veriyle, hangi saha gözlemiyle tamamlandığı ilan edildi?”

Topaloğlu şöyle devam etti;

“Sayın Bakan’ın ‘tamamlandı’ dediği bu çalışmanın içeriği nedir? Hangi bilimsel veriyle, hangi saha gözlemiyle tamamlandığı ilan edilmiştir?

En önemlisi; Toplu taşımacılığın en kritik paydaşları olan biz taşımacılara danışılmadan nasıl bir model tamamlanmış olabilir?

Daha da düşündürücü olan; Türkiye’de şehir içi otobüs taşımacılığı uygulamaları birçok şehirde ciddi sorunlar yaşarken, Düzce Belediyesi gibi küçük ölçekli bir Belediyeden danışmanlık alınmasıdır.

“Can güvenliği, eğitimli sürücüler, denetim ve altyapı birlikte ele alınmalıdır”

Türkiye’de şehir içi ulaşım sistemleri uzun süredir ciddi mali ve yapısal krizler içindeyken, böylesine önemli bir dönüşüm için dışarıdan ithal ve başarısı sorgulanabilir bir modele yönelmek, hem sektöre hem de halka yapılmış bir haksızlıktır.

Kuzey Kıbrıs’ta ihtiyaç duyulan şey dışarıdan ithal modeller değil, yerli gerçeklere dayalı, bilimsel, katılımcı ve kalıcı bir toplu taşıma politikasıdır.

Yıllardır uyarıyoruz; Ülkede çağdaş, entegre bir toplu taşıma ağı kurulmalı, insan hayatının taşındığı bu sistemde can güvenliği, eğitimli sürücüler, denetim ve altyapı birlikte ele alınmalıdır.

“Ciddiyetsizlik”

Biz Kar-iş olarak elimizi taşın altına koymaya, ehliyetli kadrolarımızla, güvenli araçlarımızla ve sahada biriktirdiğimiz tecrübeyle üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

Ancak, hükümetin bu alandaki yaklaşımında ciddiyet göremiyoruz.

Bir yandan şirketleşme söylemleri yapılırken, öte yandan izin kurullarında belirli kesimlere rant sağlandığına dair ciddi iddialar gündemdedir. Bu koşullarda günü kurtarmaya yönelik açıklamalarla, ‘mış gibi’ yapılan projelerle bu ülkeye ulaşım politikası kazandırılamaz.

“Hükümet ithal çözümlerle günü kurtarmaya çalışıyor”

Şehirler arası taşımacılığın gece geç saatlere kadar sürmesi yönündeki önerilerimiz dikkate alınmadı. Sunulan hiçbir somut çözüm önerimiz hükümetin gündemine alınmadı.

Biz hazırız. Günün ihtiyaçlarına göre planlanmış, halkı merkeze alan yeni bir toplu taşıma sistemi için katkıya da, uygulamaya da hazırız. Ancak hükümet, ithal çözümlerle günü kurtarmaya çalışmakta, ülke gerçeklerinden uzak durmaktadır.

Sayın Bakan’ın açıkladığı ‘tamamlanan çalışma’ eğer bizden habersiz tamamlandıysa, bunun adı ne çalışma ne de politika olabilir. Bu sadece bir illüzyondur”











Başa dön tuşu