KıbrısManşet

Harmancı: Sağlık Kurulu bizimle hiç toplantı yapmadı






Lefkoşa 94 aktif Kovid-19 vaka sayısıyla, ülke genelinde birinci sırada. Konuyla ilgili Özgür Gazete’ye konuşan belediye başkanı Mehmet Harmancı, bakanlığın yerel yönetimlerle ortak kararlar alması gerektiğini bir kez daha vurguladı

Harmancı: Yüzde 75 okul kaynaklı bir bulaş olduğunu anlıyoruz

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli’nin geçtiğimiz gün yaptığı açıklamaya göre Lefkoşa, Kovid-19 vaka yoğunluğu sıralamasında, 94 aktif vaka ile birinci ilçe konumunda.

Konuyla ilgili Özgür Gazete’den Zeynep Uyar’a açıklamalarda bulunan LTB Başkanı Harmancı, Lefkoşa’ya bağlı 5 belediye olduğunu ve ilçelerdeki vaka sayılarının, o bölgelerin nüfus oranlarıyla paralellik gösterdiğini belirtti.

Belediyenin sınırları içinde, vaka görülen yerlerin detaylı lokasyon bilgilerini bakanlıktan talep ettiklerini söyleyen Harmancı, “Kamuoyuna yansıyan bilgilerden yola çıkarak, Lefkoşa’da görülen vakaların yüzde 75’inin okul kaynaklı olduğunu alıyoruz” dedi.

İlk ve orta eğitimde Şubat tatilinin öne çekilmesi kararı öncesine kadar, okullarda eğitimin seyreltilmiş şekilde devam ettiğini hatırlatan Harmancı, “Elbette okul içinde gözlem yapma olanağımız yok. Ama belediye olarak her okula maske ve dezenfektan yardımı yapıyoruz. Bu doğrultuda gelen tüm talepleri de karşılıyoruz” dedi.

“Kırsal yayılımına dikkat edilmeli”

Harmancı, kırsal bölgelerde nüfusun az olmasına rağmen, market ve kahvelerin ortak alan olarak kullanıldığını, bunun da bazen zincirleme sonuçlara yol açabildiğini belirtti.

Harmancı, “Ülke ölçeği dolayısıyla, belediyelerin farklı öncelikler belirlemesi normaldir. Bu konuda ülkesel ve bölgesel farklılık içeren bir takım kılavuzların bakanlık tarafından belirlenirse, çok daha etkin bir mücadele zemini yaratılabilir” dedi.

“Karantinasız girişler açılmasaydı temiz ve sağlıklı kalınma ihtimali vardı”

Harmancı, ülkeye girişlerde tüm eleştirilere rağmen, uzunca bir süre uygulanmaya devam eden ‘3 günlük karantinasız girişlerin’, virüsün yayılımını artırdığını dikkat çekti.

“60 günden fazla sıfır vaka çıkan ülkemizde, karantinasız girişlerin başlamasıyla birlikte virüs yeniden hortladı” diyen Harmancı, bu uygulama yapılmasaydı, her bölgenin daha temiz ve sağlıklı kalma olasılığının çok daha yüksek olacağının altını çizdi.

Ekonomin çarklarının dönmesi için karantinasız girişler yerine farklı alternatiflerin yaratılabileceğine dikkat çeken Harmancı, 100 bin öğrencinin gerekli karantina koşullarının yaratılarak ülkeye çekilmesinin, oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Harmancı, “Bu konuda belediye olarak her türlü katkıyı yapmaya hazırız” dedi.

“Mutasyona uğrayan virüs, bize de ulaşmış olabilir”

Kovid-19 konusunda, toplumda bir boş vermişlik olduğunu ve bunun da kendisini üzdüğünü söyleyen Harmancı, mutasyona uğrayan virüsün, ülkeye gelmiş olabileceğini ve yurttaşların bunu göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Harmancı, “Bilim insanlarının açıklamalarına bakıldığında, mutasyona uğrayan virüsün yayılma hızının, önceki haline göre daha hızlı olduğunu anlıyoruz. İnsanlarımız bunu göz ardı etmemeli” dedi.

“Daha çok kapalı ortamların ilaçlanması lazım”

Ülke genelinde sosyal hayat devam ettiği için tam kapanma dönemine göre kontrolün de zorlaştığını vurgulayan Harmancı, “Her yer açık olduğu için risk daha da çoğalıyor. Kapalı dönemde kaçak işletmeleri kontrol etmek çok daha kolaydı” dedi.

İçinde bulunduğumuz dönemin gereği olarak, tüm iş yerlerinin, maksimum derecede önlemlerini artırmak zorunda olduğunu hatırlatan Harmancı, kendilerinin de, ilk günkü gibi denetimlerini devam ettireceklerini belirtti.

Harmancı son olarak şunları kaydetti: Daha çok kapalı alanların ilaçlanması gerekiyor. Havalandırma sistemleri, kış mevsiminde olmamızdan dolayı daha çok çalışıyor. Çünkü merkezi klima sistemleri virüsün yayılma riskini artırıyor.

“Bakanlık yerel yönetimlerle de masaya oturmalı”

Belediye olarak taleplerinin, Sağlık Bakanlığı’nın, yerel yönetimleri de içine alacak şekilde aksiyon geliştirmesi olduğunu ısrarla dile getiren Harmancı, ilk günden beri açık diyalog yönünde çağrı yaptıklarını hatırlattı.

Harmancı, “Biz belediye olarak gerekli dezenfekte işlemlerini yapıyoruz, kamusal alanlarda, devlet dairelerinde sürekli hizmet veriyoruz. Çocuk oyun alanlarını ilk kapatan yerel yönetim de biz olduk. Ama bakanlık yetkilileri, virüsle daha iyi şekilde mücadele için, yerel yönetimlerle de masaya oturarak, çalışma yürütmeli” dedi.









Başa dön tuşu