KıbrısManşet

Sarpten: Üniversitelerde yüz yüze eğitim hayal






Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Birliği (KEAB) Başkanı, Eğitim Bilimci Salih Sarpten, Koronavirüs pandemisi çerçevesinde, eğitimde yaşanan plansızlıklardan dolayı, bir neslin kaybedildiğini söyledi

Sarpten: 1.4 milyar öğrenci etkilendi, bizde etkileri daha büyük oldu

Kovid-19 pandemisi nedeniyle, eğitimde yaşanan olumsuzlukları Özgür Gazete’den Mustafa Baflı’ya değerlendiren Saprten, öncelikle UNESCO’nun raporlarına işaret etti.

Sarpten, “Ülkelerin dışa kapanmasının başladığı günden bugüne kadar, 1.4 milyar öğrenci bu durumdan olumsuz etkilendi” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ta da pandemi nedeniyle öğrencilerin eğitim hakkının olumsuz etkilendiğini belirten Sarpten, “Etkileri çok daha büyük oldu, çünkü hazırlanamadık” dedi.

“Taş taş üstüne koymadık, tek bir hazırlık yapmadık”

Koronavirüs salgınının görülmesinin ardından, okulların yaz tatiline girdiğini hatırlatan Sarpten, 2020-2021 eğitim yılı için çalışma yapılmadığını söyledi.

Sarpten, “Yeni dönemde esas beklenti ders kayıplarını giderecek önlemler alınmasıydı. Ama taş taş üstüne koymadık, tek bir hazırlık yapmadık. Bu yüzden en çok etkilenen ülkelerden biriyiz” dedi.

“Bir nesli kaybettik”

Eğitim kaybının iki büyük yarayı derinleştirdiğini ve bu yaraların tedavi edilemez hale geldiğini ifade eden Sarpten, özel okullar ile kamu okulları arasındaki farkın açıldığına dikkat çekti.

Sosyo-ekonomik düzeyi iyi olan ailelerin çocuklarıyla, nispeten daha kötü olan aile çocukları arasındaki farkın da buna bağlı olarak açıldığını söyleyen Sarpten, “Bu farkın kapatılamayacağını iddia ediyorum. Bir nesli kaybettik” dedi.

“Okulların kaldığı yerden başlaması mümkün görünmüyor”

Pandemi nedeniyle ilk ve orta dereceği okullarda Şubat tatilinin erkene alınması konusunda da konuşan yapan Sarpten, okulların kaldığı yerden başlamasının mümkün görünmediğini dile getirdi.

Sarpten, “Biz sağlıkla ilgili tedbirlerin planlamasını da göremiyoruz. Ben bir eğitim bilimci olarak, sağlıkla ilgili planlamayı göremediğim için eğitim ile ilgili planlamanın nasıl olacağını da kestiremiyorum” dedi.

“Planlama yok”

Eğitim planıyla ilgili bir senaryo konuşulmadığına dikkati çeken Sarpten, virüsün okullardaki yüksek seyrini hatırlattı.

“Öğretmen ya da öğrenci de virüs tespit edildiğinde ne yapılması gerektiği satır satır yazılmalıydı. Okul idarecisi, bürokrat ne yapacağını bilmeliydi” diyen Sarpten, müdürlerin ya da okul yetkililerinin, bulundukları okulunda temaslı ya da Kovid-19 testi pozitif çıkan kişiyle ilgili, kendi el yordamlarıyla bir şeyler yapmaya çalıştığını söyledi.

“Uzaktan eğitim felsefesini anlamadık”

Sarpten, salgın dolayısıyla neredeyse tüm dünyada tercih edilen ‘uzaktan eğitim’ ile ilgili görüşlerini de paylaştı.

“Uzaktan eğitim felsefesini anlamadık. Uzaktan eğitim felsefesi, mekândan olduğu gibi zamandan da bağımsızdır” diyen Sarpten, uzaktan eğitim kültüründe, devamsızlık diye bir şey olmadığını, hedefin, becerilerin ön planda tutulması olması gerektiğinin altını çizdi.

“40 bin öğrenci gelecek ama 10 bin civarı yurt kapasitesi var”

Üniversitelerde, Şubat ayı itibariyle yüz yüze eğitimin başlayacağı yönündeki açıklamaların da gerçekçi olmadığını söyleyen Sarpten, “Yüz yüze eğitim için 40-50 bin öğrencinin adaya gelmesi hedeflenir. Ama öğrencileri bu adaya getirecek en önemli unsuru kaçırdık. Oda Temmuz ayındaki sıfır vaka dönemiydi” dedi.

Sarpten, “Sıfır vaka olduğu zaman biz ülkeyi kapalı tutsaydık, o zaman öğrencilere gelin diyebilecektik” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin Kıbrıs’ın kuzeyine gelmeleri halinde, karantinada kalmaları gerektiğini ifade eden Sarpten, “40 bin öğrenciden bahsediliyor ama 10 bin civarı yurt kapasitesi var. Yurtların bazıları hâlihazırda karantina merkezi olarak kullanılıyor” hatırlatmasını yaptı.

“Üniversitelerde yüz yüze eğitim hayal”

Gelmesi beklenen öğrencilerin çoğunun, kendi ülkelerinde hasta olmuş, temaslı olmuş ya da tedavi olmuş olabileceği ihtimaline dikkati çeken Sarpten, bununla birlikte ulaşımda da ciddi sıkıntılar olduğunu belirtti.

Sarpten, “Türkiye’ye uğrayıp gelecek öğrenciler de var. Bunlar, her iki ülkede nasıl karantinaya girecek? Dolayısıyla yüz yüze eğitim hayal” dedi.

Özgür Gazete – Mustafa Baflı









Başa dön tuşu