Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS)’ün, Aralık ayında gerçekleştirdiği anketin üçüncü ve son bölümünde, katılımcılara Kıbrıs sorunu konusunda sorular soruldu
Kıbrıslı Türklerin gelişmelerden ne şekilde etkilendiğini gözlemliyor
CMIRS olarak her üç ayda bir düzenli olarak Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven, mutluluk algısını ölçüyor ve bu oranların zaman içerisinde birbiriyle ilişkisi yanında yaşadığımız gelişmelerden ne şekilde etkilendiğini de gözlemliyor.
Ankete katılanların yüzde 38.3’ü, Kıbrıs Sorunu üzerinde kendisini etkisiz hissettiğini söylüyor
Yüzde 13.97 katılımcı ise çevre üzerinde kendisini etkisiz hissettiğini belirtiyor
Ankete katılanların 18.38%i insan hakları üzerinde kendisini etkisiz hissetmektedir
İnsan Hakları Karnesi: 10 üzerinden 6.62 puan
CMIRS’ün, Aralık 2020 çalışmasında ülkenin insan hakları karnesi de oluşturuldu. Katılımcılar insan hakları konusunda Kıbrıs’ın kuzeyine 10 üzerinden sadece 6.62 puan verdi.
Ankette, kanun önünde herkesin eşit olma hakkı, azınlık hakları ve kadın hakları, katılımcıların ülkemize en düşük puanı verdiği insan hakları olarak dikkat çekti.
En yüksek puan alan haklar ise sırasıyla seçme seçilme hakkı, evlenme ve aile kurma hakkı ve çalışma hakkı oldu.
Daha önceki anketlerde katılımcılardan 5 üzerinden puan vermeleri istenen başlıklar, Aralık 2020 anketi ile birlikte 10 üzerinden puan verilerek değerlendirilmeye başlandı.
Yönetim Karnesi: 10 üzerinden 5.06
Anketin bu bölümünde, ülkenin yönetim karnesi de oluşturuldu. 10 üzerinden 5.06 puan ortalama ile ülke yönetiminin de sınıfı zor geçebildiği gözlemlendi.
Bu alanda da, 5 ortalamanın altında kalan birçok başlık göze çarptı. En düşük puan alan konular sırasıyla:
– Trafik
– Ekonomik refah ve
– Şeffaflık