KıbrısManşet

“Kıbrıs Türkleri bir çözüme ulaşmak için ellerinden geleni yaptılar”




TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki bölgeli federal modelin sürdürülebilir bir çözüm sağlayabileceğine inanmanın sadece bir “yanılsama” olacağını söyledi

“İki devletli anlaşmayı düşünmenin zamanı geldiğine inanıyoruz”

Kıbrıs sorununa adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün ancak gerçeklere dayanmasıyla mümkün olacağını belirten Çavuşoğlu, bu nedenle müzakere edilen iki devletli anlaşmayı düşünmenin zamanı geldiğine inandıklarını vurguladı.

“Çabalar 50 yıldan fazla süre boyunca sonuç veremedi”

Kıbrıs meselesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çavuşoğlu, önceki Kıbrıs müzakerelerinin adanın iki ortak sahibi arasındaki ortaklığı yenilemeyi amaçladığını ancak federasyona yönelik çabaların 50 yıldan fazla süre boyunca herhangi bir sonuç veremediğini kaydetti.

“Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıslı Türklerle iktidarı ve serveti paylaşmak istemiyor”

Çavuşoğlu, “Başarısızlığın basit bir nedeni var. Kıbrıs Rum tarafı, adanın ortak sahipleri olan Kıbrıslı Türklerle iktidarı ve serveti paylaşmak istemiyor” ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi‘nin, Kıbrıs Türkleriyle ortaklık nedeniyle sözde “üniter devletten” vazgeçmek istemediğini belirten Çavuşoğlu, bu nedenle iki toplumlu, iki bölgeli federal modelin sürdürülebilir bir çözüm sağlayabileceğine inanmanın sadece bir “yanılsama” olacağını söyledi.

“Kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün ancak gerçeklere dayanmasıyla mümkün”

Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununa adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün ancak gerçeklere dayanmasıyla mümkün olacağını belirtti.

Bu nedenle, müzakere edilen iki devletli anlaşmayı düşünmenin zamanı geldiğine inandıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, Ekim’de Kıbrıs Türklerinin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ı seçerek iki devletli çözüm konusunda müzakere etme isteğini dile getirdiğini belirtti.

“Maraş, 46 yıldır Kıbrıs Türk makamlarının iyi niyetinin bir işareti olarak kapalı tutuluyor”

Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Tüm bu yıllar boyunca Kıbrıs Türkleri bir çözüme ulaşmak için ellerinden geleni yaptılar. İyi niyetleri, çabaları tecrit ve ambargo ile iade edilirken Kıbrıslı Rumlar 2004 yılında AB üyeliği ile ödüllendirildi. Kendilerini kısır bir döngüye kilitlemek ve kendilerine dayatılan statükoyu kınamak istemiyorlar. Çitle çevrili Maraş kentini açma kararı bu tavrın bir yansımasıdır. Kent, 46 yıldır Kıbrıs Türk makamlarının iyi niyetinin bir işareti olarak kapalı tutuluyor”

“Kıbrıs Türk Hükümeti tüm şehri açmayı planlıyor”

Maraş’ın çitle çevrili kısmı ile ilgili 2019’dan bu yana devam eden envanter çalışmasının olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu çalışmanın sonuçlarını dikkate alarak Kıbrıs Türk Hükümeti‘nin tüm şehri açmayı planladığını ve başından beri mülkiyet haklarına saygı gösterileceğini vurguladığını kaydetti.

“Maraş kararında Kıbrıs Türk makamlarını destekliyoruz”

Çavuşoğlu, Maraş’ı yeniden canlandırma kararında Kıbrıs Türk makamlarını desteklediklerini belirterek, “Şehir uluslararası hukuka göre açıldıktan sonra, umut, barış ve bir arada yaşama sembolü olacaktır.” dedi.









Başa dön tuşu