Kıbrıs’ın güneyinde çalışan ve “Güneyin Emekçileri” ismi altında örgütlenen emekçiler, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehear‘a mektup yazdı, yardım talep etti
Güneyin Emekçileri: Kötü sonuçlar yaşadık
Mektubun yazılma amacı, koronavirüs sonucunda, adanın kuzeyinde yaşayan ve güneyinde çalışan Kıbrıslı Türk özel sektör çalışanlarına yaşatılan çifte standarda dikkat çekmek olduğu belirtildi. Koronavirüsün pandemi ilan edildiği tarihten itibaren Kıbrıs’ta iki taraf arasında ortak bir sağlık komitesinin kurulamadığı belirtilirken, bunun kötü sonuçlarının yaşandığı ve daha büyük sorunların da gelecekte beklenildiği endişesi yaşandığı kaydedildi.
“Son yaşananlar sağlıkla ilgili değil”
Kıbrıslı Türk işçilerin adanın güneyine geçişlerinde yaşanan aksaklıkların, sağlık amaçlı ancak pandeminin verdiği zorluklar nedeni ile hoşgörü ile karşılamaya çalışıldığının ifade edildiği açıklamada, “Ancak son yaşananlar bunun sağlıkla ilgisinin kalmadığı, yaşatılan bu uygulamaların bizleri göçe zorlayan baskı yönetemleri olduğunu derin kaygı ile izliyoruz ve buna bir dur denmesi için sizlerin yardımını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Sağlık Üst Kurulu’nun aldığı “Kuzeyde ikamet edip Güney Kıbrıs’ta çalışan kişilerin geçişlerinin 31 Ocak 2021 saat 23:59’a kadar karantinaya tabii olmasına karar verilmiştir. Güney’de ikamet edip Kuzey Kıbrıs’ta çalışan kişilerin geçişlerinin 31 Ocak 2021 saat23:59’a kadar karantinaya tabii olmasına karar verilmiştir. Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında temassız ticaret yapan kişilerin karantina uygulaması olmaksızın ticaret yapmaları uygun görülmüştür. Yasaklanmamış iş kollarında görev yapan Pile’de ikamet eden veya Pile’de çalışan kişilerin, 72 saat içerisinde yapılan güncel negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri kaydı ile karantina uygulaması olmaksızın geçiş yapabileceklerdir. BM, AB, İngiliz Üsler Bölgesi, Ara Bölge ve Barış Gücü çalışanları son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri kaydı ile karantina uygulaması olmaksızın giriş yapabileceklerdir.” kararlarına yer verilen açıklamada, “Görmüş olduğunuz gibi bu kararların tutarsızlığı açıkça ortadadır ve buna bunca zamandır itiraz etmemize rağmen ısrarla görmezden geliniyoruz” denildi.
“Vatandaşlarınız esaret altında”
Güneyin Emekçileri tarafından yapılan açıklamada, daha önce iç yargının kullanıldığına işaret edilerek, “Alınan keyfî kararlar artık adanın kuzey yarısında olan ve uluslararası hukuk tarafından karar altına alındığı gibi Türkiye Cumhuriyeti’nın alt yönetimi altında olan yapının, TC’deki gerici diktatörel iktidarın telkinleri ile yönetildiğinin açık göstergesidir” denildi. Açıklamada, “Vatandaşı olduğumuz Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerine ve aynı zamanda vatandaşı olduğumuz Avrupa birliğine açık çağrımızdır. Vatandaşlarınız burada esaret altında yaşam ve varolma mücadelesi veriyor. Bizlere yaşatılan bu baskı ve eşitsiz uygulamaları uluslararası toplumun dikkatine sunmanızı talep ediyoruz” denildi.