KıbrısManşet

Kıb-tek’teki vurgun iddialarına geriye dönük yenileri ekleniyor




Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘ndaki (Kıb-tek) vurgun iddiaları ortada dururken, geri dönük gidildiğinde Sayıştay raporlarına da yansıyan bir çok başka usulsüzlük iddiasının, mahkeme yoluna gidilmeden kapatıldığı görülüyor

Sayıştay raporuyla sabit 104 bin 178 TL zarar

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı‘nın, kurumda vurgun olduğunu söylemesi ve buna son vereceğini belirtmesi üzerine, kurumun karanlıkta kalmış bir çok usulsüzlük dosyası da gün yüzüne çıkıyor

Özgür Gazete‘nin elde ettiği 26 Şubat 2018 tarihli Sayıştay raporuna göre, 2014-2016 yıllarını kapsayan dönemin Kıb-tek kurum müdürü Mehmet Salih Gürkan, kurumu 104 bin 178 TL zarara uğrattı.

Hesap vermeden emekli oldu

Rapora göre Sayıştay denetçileri, Gürkan’ın yönetim kurulunun verdiği yetkiyi aştığını belirledi.

Dönemin yönetim kurulu başkanı İsmet Akim ise durumu ne polise ne de yargıya taşımadı. Gürkan, bu raporla ilgili, hakkında tek dava açılmadan ve yargılanmadan emekliye ayrıldı, iddialar ortada kaldı.

2008 yılından kalma şüpheli durum

İddialar bu kadarla da sınırlı değil. Bir diğer iddia ise 2008 yılından.

2017 yılında Setaş‘tan alınan ve Türk markası olduğu söylenen ürünlerin Çin malı çıkmasının yankıları devam ederken ve Kıb-tek Müdür Muavini Dalman Aydın‘ın, dönemin Sayıştay raporunda adı geçtiği için görev yeri değiştirilirken, Setaş’tan ürün alımının çok önceye dayandığı ortaya çıktı.

O dönemde de sahte ürün getirildi iddiası

Buna göre, 2008 yılında, yönetim kurulu tarafından Setaş ürünlerinin fabrika testleri için dönemin Tesis Şube Amiri Kulderen Canselen ve dönemin Şube Amiri Ahmet Dargın görevlendirildi.

Canselen ve Dargın’ın onayıyla o dönem getirilen ürünlerin de sahte ve Çin malı olduğu da yine iddialar arasında.









Başa dön tuşu