KıbrısManşet

Çeler: 6 ay önce sunduğumuz öneri nihayet dikkate alındı

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Zeki Çeler, 6 ay önce önerisini yaptıkları ‘elektronik bileklik ile ev karantiası‘ uygulamasının nihayet dikkate alınmasından memnun olduklarını söyleyerek, denetim ve cezaların en ağır şekilde uygulanması gerektiğini belirtti

Çeler: Karantina ücretleri büyük külfete dönüştü

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu‘nda konuşan Çeler, otel ve yurtlarda karantina uygulaması yapılmasının, temaslı takibi açısından faydalı yanları olduğunu belirterek, “Çünkü kuralara uymayacak ve sorumsuz davranacak olan insanlar hep olacaktır” dedi.

Ama hükümetin mali yönden karantina merkezlerine yaptığı harcamaların, artık büyük bir külfete dönüştüğünü söyleyen Çeler, geçtiğimiz gün mecliste tanıtımı yapılan elektronik bileklik uygulamasının, kendilerinin 6 ay önce sunduğu bir öneri olduğunu hatırlattı.

Çeler, “Ancak bir önceki hükümette dahil olmak üzere, muhalefetten gelen önerilere kulak verilmemesinden dolayı, karantina ücretleri ciddi anlamda külfet oluşturmuş ve bugün sektörlere yapılacak yardımlar için borçlanmaya gidilmek zorunda kalınmıştır” dedi.

Çeler, Amcaoğlu’nun söylemlerini eleştirdi

Ücretlerin ağır kültefini hafifletmek için sağlık çalışanlarının yemeklerinin dahi gönderilememesi gibi kararların alındığını belirten Çeler, Eğitim Bakanı Amcaoğlu’nun katıldığı bir programda muhalefetle ilgili söylediklerini eleştirdi.

Çeler, “Amcaoğlu, ‘Muhalefet öneri sunuyor ama içi boş şeyler söylüyor, altını doldurmuyor’ dedi. Bu muhalefet bu kürsüden bir çok içi dolu öneri sundu size. Ama siz gereken ilgiyi göstermediğiniz ve fikirlerimizi kabul etmediğiniz için bu günü yaşıyoruz” dedi.

“6 ay önce bu öneriyi getirmiştik, nihayet değerlendirdiniz, sağ olun”

Bunun en önemli örneğinin elektronik bileklik konusu olduğunu vurgulayan Çeler, bu öneriyi TDP olarak, 14 Eylül 2020 tarihinde getirdiklerini hatırlattı.

Çeler, “6 ay önce bu kürsüden öneriyi sunmuş ve fikirlerimizi paylaşmıştık. Yurtdışından gelen öğrenci, turist ya da vatandaşların, evinde konaklamasını ya da konaklayacağı yerden çıkmamasını sağlayacak olan bu elektronik bileklikler konusunda hem sunup yapıp hem de herkesin telefonlarına tanıtım filmini göndermiştik. Sağ olun, 6 ay sonra değerlendirdiniz” dedi.

“Önerdiğimiz anda hayata geçseydi, Maliye’den 120 milyon TL çıkmayacaktı”

Hükümetin bu öneriyi, ancak 6 ay sonra değerlendirdiğinin bir kez daha altını çizen Çeler, uygulamanın öneriyi getirdikleri anda hayata geçirilmesi durumunda, Maliye’nin milyonlarca lirasının kasasında kalacağını ve esnaf ve vatandaşa kaynak olarak kullanılabileceğini belirtti.

Çeler, “Bu 6 ayda devletin bütçesinden yani Maliyeden, yaklaşık 120 milyon TL para çıktı” dedi.

“Sıkı denetim ve ağır ceza”

Bu uygulamada sıkıntılar yaşanabileceğini, sistemi kırmak isteyenlerlerin olabileceğini söyleyen Çeler, bunun önüne geçilmesi için de sıkı denetim ve cezalar getirilmesi gerektiğini savundu.

Çeler, “Kurallara uymuyan ve sorumsuzca davrananlar tespit edildiğinde en ağır şekilde ceza verilmesi gerekir. İhlal eden kişi eğer vatandaş ise en az 3 asgari ücret ceza, turist ise para cezası + deport edilmesi gerekir. Çünkü kimsenin toplum sağlığını riske atmaya hakkı yoktur” dedi.

“Başbakan o zamanlar vekildi, hatırlamıyor olabilir”

Konuşmasının ardından ikinci kez kürsüye çıkan Çeler, Başbakan Ersan Saner‘e hitaben konuştu. Çeler, “Başbakana hatırlatmak isterim, çünkü o zamanlar milletvekiliydi, belki hatırlamayabilir. Ama bilekliklerin tanıtım videosunu Whatsapp‘tan göndermiştik ve haber kanllarında da yayımlanmıştı” dedi.

Denetimlerle ilgili de  hatırlatma yapmak istediğini belirten Çeler, Alevkayası’nda partiler düzenlendiğini, bu görüntülerin basına da düştüğünü ama malesef ne polis ne de Sağlık Bakanlığı’ndan birilerini buralarda denetleme yaparken görmediklerini söyledi.

“Hala partiler düzenleniyor ama denetim yok”

Çeler, mekanlarda ve gizli ortamlarda hala partiler düzenlendiğine ve vatandaşın şikayetçi olmasına rağmen yetkililerin insanlar dağıldıktan sonra buradalara gidip kimseyi bulamadığına dikkat çekti.

“Başbakan Saner, size düşen en büyük görev denetimelerde gücünüzü göstermeniz ve en ağır şekilde cezaları uygulamanızdır” diyen Çeler, yıllardır ülkede yaşanan denetim eksiklikleri yüzünden, devlete bir güvensizlik oluştuğunu belirtti.

“Bu sonuçta insan yapımı bir teknolojidir, Allah kelamı değildir”

Çeler son olarak şunları kaydetti: “Belediyeler, polis, muhtarlar ya da denetimle ilgili yeni istihdam mı yapacaksınız, yapın. Ama denetimi, şu an var olan sistemi bile denetlemeyenlerin eline bırakmayın.

Denetim ve ceza çok önemlidir. Bu sonuçta insan yapımı bir teknolojidir, Allah kelamı değildir, geliştirilebilir, değiştirlebilir. Bu konuda da sizinle birlikte çalışmaya hazırız. Önerilerimizi sunacağız, yeterki kabul edin ve dikkate alın”











Başa dön tuşu