KıbrısManşet

Sayıştay’ın BRTK için örnek kararı var!

Yasalarda, atamaların nasıl yapılacağı açıkça yazıyor. Ama Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Müdürü (Kıb-tek) Gürcan Erdoğan usulsüz atama yapmakta ısrar ediyor, kimse sesini çıkarmıyor

Görevlendirme yapmıştı

Kıb-tek Müdürü Erdoğan geçtiğimiz dönem, Mağusa Bölge Amiri Yücem Özgener’i görevden alarak, yerine Gürcem Akalınlar’ı görevlendirmişti.

Nitelikleri karşılamıyor

Yasaya göre bir mühendisin bölge amiri olabilmesi için 5 yıl baş mühendislik yapması gerekiyor. Ama Akalınlar sadece 1,5 yıllık başmühendisti.

Nitelikleri taşıyan kişiler var

Erdoğan’ın ısrarla Akalınlar’ı atamak istediği mevkii için, kurumda gerekli nitelikleri taşıyan ve münhal açılması durumunda başvuracak olan kişiler de var.

Top Yönetim Kurulu’nda

Erdoğan, yetkisi dâhilinde 2 kere 3’er aylık görevlendirebildiği ve görev süresi bitmek üzere olan Akalınlar’ı, Kıb-tek Yönetim Kurulu kararıyla atamak istiyor.

UBP siyasi baskı yapıyor

İddiaya göre Erdoğan, bu atamanın gerçekleşmesi için, Yönetim Kurulu’na partisi Ulusal Birlik Partisi (UBP) aracılığıyla siyasi baskı da yaptırıyor. Yani, Yönetim Kurulu’nun bu konudaki tavrı belirleyici olacak.

Kamu Hizmeti Komisyonu kararı çok net

Kamu Hizmeti Komisyonu, 25 Temmuz 2019 tarihindeki kararında, bu atamaların idare tarafından amacına uygun kullanılmadığını vurgulayarak, yeni düzenlemeler getirdi.

Onay ve münhal zorunlu

Komisyona vekâlet talebinde bulunulmadan önce, Başbakanlık Personel Dairesi’ne bilgi verilmesi ve onay alınması zorunlu.

Ayrıca bu talebin, vekâlet talep edilen mevki için eş zamanlı münhal ilan edilerek komisyona gönderilmesi de zorunlu.

Sayıştay’dan BRTK için örnek karar
Görevden alındılar, maaşlarını iade ettiler

Sayıştay’ın, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’ndaki (BRTK) atamalarla ilgili, 4 Aralık 2020 tarihindeki emsal kararı ortada.

Sayıştay raporunda, BRTK’da boşalan kadrolara vekâleten atanan 8 kişinin, bu mevkilerin gerektirdiği nitelikleri taşımadığı belirtildi.

Bu tespitin ardından, 8 çalışanın görevden alınmasına, o zamana kadar aldıkları vekâlet aylıkların geri ödenmesine ve fazla ödemelerin de iade edilmesine karar verdi.











Başa dön tuşu