KıbrısManşet

Hızal: Bu akılsızlığı nasıl yapıyoruz bilmiyorum

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri, Uzman Doktor Halil Hızal, kapalı alanda düzenlenecek olan ‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ isimli dizinin gala gecesine işaret ederek, “Bu akılsızlığı nasıl yapıyoruz bilemiyorum” yorumunda bulundu

Hızal: Salgında gelinen nokta içler açısı

Özgür Web TV’de yayınlanan Özgür Haber’de Pınar Barut’un soruları yanıtlayan Hızal, koronavirüs (Covid-19) salgınında gelinen noktanın içler acısı olduğunu vurguladı.

Dr. Hızal, Türkiye’de son açıklanan Covid-19 vaka sayısının 39 bin olduğunu hatırlatarak, vakaların yüzde 75’inin İngiliz varyantı olduğunu kaydetti.

Hızal, “ABD’de bu konuyla ilgili 4 ayrı yayın çıktı. İngiliz varyantının yüzde 60 daha öldürücü olduğu ispatlandı. Türkiye’de, Brezilya ve Güney Afrika varyantına da rastlandı” dedi.

“Bu akılsızlığı nasıl yapıyoruz bilmiyorum”

Türkiye’de paneminin kontrolden çıktığını belirten Dr. Hızal, bunun da binlerce kişilik AKP kongreleri, Boğaziçi’ndeki protestolar ve nevruz kutlamaları sonrası gerçekleştiğini vurguladı.

Virüsün kapalı alanda yayıldığına dikkati çeken Dr. Hızal, tüm bu veriler ortadayken, TRT yapımı ‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ dizisi için kapalı alanda gala yapılacak olmasına dasert tepki gösterdi ve “Bu akılsızlığı nasıl yapıyoruz bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

“Biz, bu filmleri daha önce seyrettik”

Yüzlerce insanın galada bir araya geleceğine dikkat çeken Dr. Hızal, bakanlık tarafından açıklanan ‘Katılımcıların PCR testleri yapılacak’ söylemine de değindi.

Dr. Hızal, “Biz bu filmleri daha önce seyrettik. 1 Temmuz’da da kapıların açılacağı zaman, çift PCR ile girileceği söylenmiş, sonra da 3 günlük girişlere izin verilmişti, başımıza neler geldiğini gördük” dedi.

“PCR testi güvenliği sağlamaz, 1 süper bulaştırıcı yeter”

Türkiye ve Kıbrıs’ın kuzeyinin kullandığı PCR testlerinin güvenilirlik oranının yüzde 50’lerde olduğunun söylendiğini hatırlatan Dr. Hızal, PCR testinin de yeterli güvenliği sağlamayacağını vurguladı.

Virüsün bulaşmasında kat sayısının önemine de değinen Hızal, “Yüzde 80 insan virüsü bulaştırmıyor.
Bütün bulaşmalardan yüzde 20 sorumlu. Hatta bunların içerisinde yüzde 1’lik bir grup var. Onlar süper bulaştırıcı diye geçiyor. Gala da 1 süper bulaştırıcı olursa, herkese bulaşır” dedi.

“Okulların bu şartlarda açılması zor”

Dr. Hızal, okulların açılması konusunda uzun zamandır süregelen tartışmalara da değindi.

Okullarda gerekli önlemlerin alınmadığını ve bu nedenle eğitimin başlamasının çok zor olduğunu belirten Dr. Hızal, vaka sayılarının da azalmadığını kaydetti.

Dr. Hızal, “Dün 35 vaka çıktı. 35’i 10 ile çarparsak 350. 350 vaka şu an dolaşıyor” dedi.

“Hastalığı artırmaktan başka bir işe yaramayacak”

Turizm Bakanlığı’nın ‘Kapalı turizmi başlatacağız’ açıklaması hakkındaki düşüncelerini de paylaşan Dr. Hızal, Gırgır dergisinde yer alan ‘Zihni Sinir’ köşesine atıfta bulundu.

Dr. Hızal, “Bunlar da aynı o karikatürlerdeki gibi, Zihni Sinir projeleri yapıyor. Gelecek turistler zaten yaraya merhem olmayacak. Hastalığı artırmaktan başka bir işe de yaramayacak” dedi.











Başa dön tuşu