- Başkan Ağbal’ın görevden alınması sonrası yaşanan büyük çaplı deprem, yerini, ivme kaybetmekle birlikte son günlerde artçı sarsıntılara terk etti. Küresel mali piyasaların da bu minvalde dün günü sessiz tamamlaması, içeride de dalga boyunun küçülmesine neden oldu.
- USDTRY kuru, son günlerde 8,18 kritik seviyesini test edip, geri çekiliyor. Oynaklık seviyesi düşmeye başladı. Tüm konsantrasyon 15 Nisan PPK toplantısına çevrildi. Piyasanın beklentisi, faizin değişmeyeceği yönüne (bakınız grafik).
- Yurtdışı cephede ise, FED’in ultra gevşek para politikası duruşunu, her ne kadar ekonomik aktivite ivme kazansa da, koruyacağını taahhüt etmesi, genel hatları ile iyimserliğin korunmasına neden oluyor.
- FED, enflasyonda geçici nedenlerle saman alevi tarzı parlamalara politika tepkisi vermeyeceğini, bunun geçici olacağını, asıl tehlikeyi ise enflasyon yerine Covid-19 artan vaka sayılarında gördüğünün altını yeniden çizdi. Paskalya tatili ardından ABD’de vaka sayılarında artış görülüyor. Bu bağlamda, doların piyasa faizi olan 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi %1,63 seviyesine geriledi.
- ABD tahvil faizlerinin şimdilik %1,75 seviyesinden yönünü aşağıya çevirmesi ile EUR/USD paritesi yeniden 1,19 seviyesine yükselirken; kıymetli metallerde kırılgan da olsa bir yükseliş (beklentimiz dahilinde) görülüyor.
- Altının ons fiyatı 1,745; gümüşün ise 25,30 kritik seviyelerinin üzerinde gecelik kapanış yaptı. Haftalık kapanışın da yükselişi desteklemesi durumunda, hareket önümüzdeki hafta da devam edebilir. Temel manada, ons altının, pandemi öncesine dönmesini ve 1,700 seviyesinin altını test etmesini anlamlandıramadığımızı günlerdir dile getiriyoruz (bakınız grafik).