KıbrısManşet

Özdenefe: Yasada değişiklik yapılması gerek






Mülteci Hakları Derneği (MHD) ve Küir Kıbrıs Derneği heyeti insan ticaretiyle mücadele konusunda yürüttükleri  temaslarına devam ediyor

Mülteci Hakları Derneği (MHD) İnsan Ticaretiyle Mücadele Programı Koordinatörü Fezile Osum ile MHD Savunuculuk Sorumlusu Ahmet Sedat Tözün, Kuir Kıbrıs’tan da Doğukan Gümüşatam ve Derviş Taşkıranlar, CTP Milletvekili Av.Fazilet Özdenefe ile bir araya gelerek İnsan ticaretiyle mücadeleye dair strateji ve eylem planını hakkında görüş alış verişinde bulundu.

Fezile Osum: İnsan ticareti ile mücadelede yasal zemin çok önemli

Görüşmede konuşan MHD İnsan Ticaretiyle Mücadele Programı Koordinatörü Fezile Osum,  ‘Strateji ve Eylem Planı’nın 4 odak noktasına ayrıldığını (destekleyici çerçeve, önleme, destek ve koruma, kovuşturma önlemleri) belirterek, destekleyici çerçevenin KKTC’de insan ticaretiyle mücadele etmek için hayati olan yasal zemini kapsadığını anlattı.

‘İnsan Ticaretiyle Mücadele Bölümü oluşturulmalı’

İçişleri Bakanlığı Koordinasyonluğunda İnsan Ticaretiyle Mücadele Bölümü oluşturulmasını talep ettiklerini söyleyen Osum, bu bölüm altında da İnsan Ticaretiyle Mücadele Koordinasyon Birimi, İnsan Ticaretiyle Mücadele Bilgi ve Araştırma Birimi, Çalışma Grupları ve STÖ İrtibat Birimi, Emek Sömürüsüne Karşı İnsan Ticaretiyle Mücadele Soruşturma Birimi oluşturulması gerektiğini belirtti.

İnsan ticareti ile mücadele kapsamında yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin de kovuşturma ve soruşturma aşamalarında olduğunu belirten Fezile Osum, polise gidildiğinde hala insan ticareti suçu konusunda işlem yapmada sorun yaşandığını anlattı ve Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde ‘İnsan Ticareti ile Mücadele Soruşturma Birimi’ kurulması gerektiğini söyledi.

Özdenefe: Ceza yasasında yapılan değişikliğe rağmen uygulamada sıkıntı yaşanıyor

Ziyarette konuşan CTP Milletvekili Av.Fazilet Özdenefe ise ‘Ceza Yasası’nda yapılan değişikliğin üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçtiğini , ‘İnsan Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti’ suçlarının ‘Ceza Yasası’na girdiğini fakat buna rağmen hiçbir şey olmamasının ciddi bir sorun olduğunu belirtti. Fazilet Özdenefe, polisteki sorunun aşılabilir olduğunu fakat bundan sonraki süreçlerin ciddi bir kaynak gerektirdiğini belirtti.

‘İnsan ticareti konusunda atılacak her adıma desteğimiz tamdır’

Toplantıda konuşan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, ‘Ceza Yasası’nda bir yıl önce yapılan değişikliğin önemli olduğunu ancak çerçeve bir insan ticaretiyle mücadele yasasının meclisten geçirilmesinin yanında,  ‘Yabancılar ve Muhaceret Yasası’nda da değişikliğe gitmek gerektiğini’ söyledi.

‘Yasada değişiklik yapılması gerek’

İnsan ticareti mağdurlarının kaçak duruma düşürülmesi ve sınır dışı edilmesi ile ilgili de konuşan  Özdenefe, yabancılar ve muhaceret yasasında da değişiklik yapılması gerektiğini belirtti. Özdenefe, ceza yasasındaki değişikliğin önemli olduğunu fakat bu sorunu engelleyemediğini ‘Yabancılar ve Muhaceret Yasası’nda da değişikliğe gitmek gerektiğini söyledi.

İnsan ticareti ile mücadele bağlamında atılması gereken birçok adım olduğunu dile getiren CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, bu dönem meclis komitelerin verimli çalışmadığını, İnsan ticareti ile mücadele konusunda atılacak her adıma desteklerinin tam olduğunu belirtti.

Osum: İnsan ticareti mağdurları için destek fonu ile kaynak yaratılabilir

Fezile Osum, bu konuyla ilgili önerilerinin eylem planında belirtildiğini ve yurt dışından getirilen işçilerin teminatlarının küçük bir yüzdeliğinin insan ticareti mağdurları için destek fonu oluşturularak oraya aktarılmasının bir kaynak yaratma yöntemi olarak denenebileceğini söyledi.

Bunun yanında sigorta ve ihtiyat sandığı fonuna ödeme yapan vatandaş olmayanların paralarının yerel işgücü istihdamı fonuna aktarıldığını hatırlatan Osum, bu paranın bir kısmının da yine insan ticareti mağdurları için kaynak oluşturabileceğini söyledi. 

CTP Milletvekili Av.Fazilet Özdenefe ise, uluslararası destek almanın da önemli olduğunu vurguladı.

‘LGBTI+ bireyler, insan ticaretinin görünmeyen mağdurlarıdır’

Görüşmede , ‘LGBTI+ Seks İşçilerinin Durum Haritalandırması’ çalışmaları hakkında da  bilgi verildi.

2019 Kasım ayında başlayan ve önümüzdeki ay raporu yayımlanacak ‘LGBTI+ Seks İşçilerinin Durum Haritalandırması’ çalışması hakkında bilgi veren Kuir Kıbrıs Derneği üyeleri Doğukan Gümüşatam ve Derviş Taşkıranlar, LGBTI+bireylerin insan ticaretinde görünmeyen mağdurlar olduğunu belirtti.

Çalışmanın raporunun önümüzdeki ay yayımlanacağını aktaran Kuir Kıbrıs Derneği, LGBTI+’ların potansiyel insan ticareti mağdurları olabildiğini vurguladı.

Görüşmenin sonunda yeniden söz alan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe bir kez daha insan ticareti ile mücadele kapsamında atılacak her adıma desteklerinin tam olduğunu belirtti.  









Başa dön tuşu