İnsan ticaretiyle mücadele kapsamında Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan
Erhürman’a ziyaret gerçekleştirildi
LGBTI+’lar Tufan Erhürman’a ziyaret gerçekleştirildi
LGBTI+’lar insan tacirlerinin hedefinde Görüşmeye İnsan Ticaretiyle Mücadele Programı Koordinatörü Fezile Osum, Mülteci Hakları Derneği’nden Ahmet Sedat Tözün, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nden Dilek Öncül, Kıbrıs Türk Barolar Birliği avukatı Sevilay Yıldırımer, Ombudsmanlık’tan Mustafa Fadıloğluları ve Kuir Kıbrıs’tan Doğukan Gümüşatam ile Derviş Taşkıranlar katıldı.
Görüşmede CTP Başkanı Tufan Erhürman’a insan ticaretiyle mücadele konusunda bilgi verildi, İnsan Ticaretiyle Mücadele Strateji ve Eylem Planları aktarılarak görüş alışverişinde bulunuldu.
İnsan Ticaretiyle Mücadele Programı Koordinatörü Fezile Osum, geçtiğimiz yıl ceza yasasında yapılan değişiklik ile insan ticaretinin yasalara girdiğini ifade etti.
Osum, buna rağmen ceza yasasındaki değişikliğin pratikte çok yansıması olmadığını belirterek, “Değişikliğin olması anlamlıydı, fakat bunun fiiliyatta yeterli olmadığını gördük” dedi. Osum kapsamlı bir insan ticareti yasasının ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Osum: Polis davet edilmesine rağmen gelmedi
Polis platforma davet edilmesine rağmen gelmedi. Çeşitli kurum ve sivil toplum örgütleriyle insan ticaretine dair bir platform oluşturduklarını kaydeden Osum, polisin davet edilmesine rağmen bu platforma gelmediklerini, eğitim verme tekliflerini ise reddettiklerini vurguladı.
Mağdurlar için sığınma evi ihtiyacı var. Devlette şu an insan ticareti mağdurlarına yönelik koruyucu bir mekanizma olmadığını ifade eden Osum, bunlardan birinin de sığınma evi ihtiyacı olduğunu söyledi. Osum, insan ticareti mağdurlarının sığınabilecekleri bir yapı olmadığını kaydetti.
Lefkoşa Türk Belediyesi Kadın Sığınma Evini’nin kadın mağdurlara yardımcı olduğunu fakat insan ticareti mağdurları ile kadına şiddet mağdurlarının aynı ortamda olmasının sakıncalı olabileceğini ifade eden Osum, aynı zamanda insan ticareti mağdurlarının erkek de olabileceğini kaydetti.
Bundan dolayı Osum, insan ticaretine dair yeni bir sığıma evinin kurulmasının zaruri bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.
“Gecici önlemlerle bir şeyleri halletmeye çalışıyoruz. Tüm cinsiyetler için bir sığıma evine ihtiyaç var”
Bütünlüklü yasa şart Osum, İçişleri Bakanlığı bünyesinde insan ticaretini önleme şubesi, ayrıca polis içinde ayrı bu konuya dair ayrı bir birim önerdiklerini ifade ederek, “İnsan ticaretiyle ilgili bütünlüklü bir yasa şart. Bunun üzerinde çalışıyoruz” dedi.
LGBTI+’lar insan tacirlerinin hedefinde Kuir Kıbrıs’tan Doğukan Gümüş Gümüşatam, LGBTI+’lar insan tacirleri için hedef olduğunu ve Kıbrıs’ın kuzeyinde bunun örneklerine şahit olduklarını söyledi.
KKTC vatandaşlarının da insan ticareti mağduru olabileceğini ve bunun örneklerine şahit olduklarını ifade eden Gümüşatam, LGBTI+’ların yaşadıkları sıkıtıları anlattı.
Gümüşatam’ın açıklaması şu şekilde:
“LGBTI+’lar kendilerini ifade ettiklerinde aile tarafından kabul edilmezse evden uzaklaşabiliyorlar. Bu da oldukça risk taşıyor. Trans bireyler için de geçerli bu.
İnsan tacirleri için Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan LGBTI+’lar hedef konumda. Özellikle bazı bölgelerde bu alanda istismar edilen insanlar var. İnsan ticareti, boyutu düşündüğümüzden daha geniş ve karmaşıktır.
LGBTI+’lar insan ticareti ve sömürü noktasında çok yoğun bir ayrımcılık yaşıyor.”
LGBTI+ ve translar eğitimden sağlık alananı kadar ayrımcılığa uğruyor İnsan ticareti kapsamı itibariyle LGBTI+’ları da kapsaması gerektiğini kaydeden Gümüşatam, “Translar özellikle istihdama erişim noktasında sıkıntı yaşıyor.
Çalışanlar ise istifaya zorlanıyor. Bu kişilere dair de bir şiddet vardır. Biz istihdamın önünü açmaya çalışıyoruz ama iş yasasında koruyucu bir madde yok. Eğitim alanından sağlığa kadar bir çok alanda istismar vardır. Çoğu insan devletten aldığı destek ile, 1600 TL’ye hayatta kalmaya çalışır.
Bu durum insan tacirleri için istismar ediliyor” dedi. LGBTI+’lar sömürü girdabına çekiliyor İnsan Ticaretiyle Mücadele Programı Koordinatörü Fezile Osum ise tüm bunlardan dolayı LGBTI+’lar ve trans bireylerin sömürü girdabına çekildiğini vurguladı.
Erhürman: “Her türlü işbirliğine hazırız” Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Mart 2020’de ‘Ceza Yasası’nda yapılan değişiklikle, ‘İnsan Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti’ suçlarının Ceza Yasası’na girdiğini hatırlattı. Erhürman, insan tacirlerinin cezalandırılması kadar suçları önleyici politikaların da önemli olduğunu belirtti.
İnsan ticareti ile mücadelenin, ekonomik, sosyal, psikolojik önlemleri gerektirdiğini hatırlatan Erhürman, suçun faillerini bulup cezalandırmak kadar, suçun mağdurlarını da tespit ederek kurtarma ve korumanın önemine değindi.
İnsan ticareti ile mücadelede atılacak her türlü adıma Cumhuriyetçi Türk Partisi olarak desteklerinin tam olduğunu belirten Erhürman, her türlü işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.