Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın kararıyla, ülke genelinde 2 aydır güneş enerjisi kurulumu durduruldu. Şirketler batma noktasına gelirken, yatırım yapmayan ve yasal düzenlemeleri zamanında hazırlamayan bakanlık sorumluluk almıyor
Ne duyuru ve ön süre
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, yaklaşık 2 ay önce güneş enerjisi şirketlerinin temsilcileriyle bir toplantı yaparak, sektördeki sıkıntıları dinledi.
Toplantının ardından ani bir karar alan Bakanlık, sektörde faaliyet gösteren şirketlere haber vermeden ve hiçbir ön süre tanımadan güneş enerji sistemlerinin kurulumu yasakladıklarına dair Yenilenebilir Enerji Kurulu (YEK) web sitesinden bir duyuru yayımladı.
Kararın üzerinden 2 ay geçti, şirketler batma noktasına geldi
Bakanlık sorumluluk almıyor
Enerji şirketleri, bazı müşterilerinden ön ödeme aldıklarını, buna göre yurt dışından ürün ve malzeme getirdiklerini hatta birçok projenin vizelemesinin bile yapıldığını anlatarak, duruma isyan etti.
Şirketlerin bazıları çalışanlarının maaş ve sigorta yatırımlarını dahi yapamayacak duruma geldi ama herhangi bir sorumluluk almamakta ısrarlı.
Yeni tüzükte neler olacak kimse bilmiyor
Hazırlanan yeni tüzükte yapılmak istenen bir çok değişiklik var. Bu değişikliklere göre, firmaların ellerindeki ürün ve malzemelerin hala kullanılıp kullanılamayacağı da bilinmiyor.
Yani yeni tüzüğe göre, elindeki malzemeyi çöpe atmak zorunda kalabilir ve bu zarar için de herhangi bir önlem yok.
Neden +3 bin sayaç?
Yeni tüzükte yapılmak istenen bir diğer değişiklik ise sayaçlarla ilgili.
Hali hazırda güneş enerjisi sistemi kurulan bir evde, sistem evin kendi elektrik sayacına bağlanıyor. Bu sayaç istenilen her veriyi verebiliyor ve üzerine eklenecek küçük bir yazılımla da başka birçok veriye ulaşılmasına orta sağlıyor.
Kurulan sistemler için ayrı sayaç demek, yılda ortalama +3 bin sayaç satılması anlamına geliyor. Amacın sayaç alım-satımı olup olmadığı şüphelerini doğuruyor.
Extra sayaç talebinin ise Kıb-tek müdürü Gürcan Erdoğan tarafından yapıldığı iddia ediliyor.
Erdoğan ‘uzayacak’ dedi
Geçtiğimiz günlerde elektrik müteahhitleriyle yapılan toplantıda, Kıb-tek müdürü Erdoğan’ın ‘Trafolarda ölçüm yapıyoruz, kaç ay sürer belli değil’ diyerek sürecin daha da uzayacağına işaret ettiği de söyleniyor.
Hali hazırda birim fiyatı 98 kuruş olarak elektrik üretiminden gelen gelirin 8 kuruşunun, nizamnameye göre yatırım amaçlı kullanılması gerekiyor hatta bu bir zorunluluk.
Şu an yaşanan durum ise kuruma gerekli yatırımların zamanında yapılmaması ve yasal düzenlemenin de zamanında hayata geçirilmemesinden kaynaklı.
Bakanlık ve kurum yetkilileri üzerine düşeni yapmadığı için, güneş enerjisi kurulum firmaları bugün iflas noktasına geldi.
Özgür Gazete/Özel Haber