Yeni Bakış’ta çalışan üç gazeteci, vatandaşlık dağıtılmasıyla ilgili bir ses kaydını yayımladıkları gerekçesiyle, haklarında 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor. 2014 yılında geçen yasanın ardından Kıbrıs Postası’na konuşan dönemin Medya Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, yasanın araştırmacı gazeteciliği bitireceği konusunda uyarılarda bulunmuştu
İrvan: Gazeteciliğin asli işlevi kamu yararına uygun yayın yapmaktır
13 Mart 2014’te Kıbrıs Postası’na konuşan İrvan, gazetecileri de bağlayan Yasa’yla araştırmacı gazeteciliğin “yapılamaz” hale getirildiğini kaydetmişti.
Yasa ile kamu yararı taşıyan telefon konuşmalarının “açığa çıkarılmasının” da ceza kapsamına girdiğini ifade ederek, “gazeteciliğin asli işlevi kamu yararına uygun yayın yapmaktır” demişti.
Prof. Dr. İrvan, “Telefon konuşmalarının açığa çıkarılmasında artık ceza maddeleri söz konusu. Benim temel itiraz noktam kamu yararı meselesi. Gazeteciliğin asli işlevi kamu yararına uygun yayın yapmaktır.
“Bu yasa gazeteciliği ‘suç’ haline getiriyor”
Haberleşmenin, iki kişi arasındaki iletişimin içeriği eğer toplumu ilgilendiriyorsa ve bu gazetecinin eline geçerse, bunlar gizli bile olsa gazeteci haber yapmak durumundadır. Araştırmacı gazeteciliğin asli görevi gizli olanı açığa çıkarmaktır.
Bu yasa bu haliyle özel hayat alanında araştırmacı gazeteciliği olanaksız hale getiriyor. Bunları suç hale getiriyor” demişti.