Eğitim Beklemez İnisiyatifi, yüzyüze eğitimin gereken koşullarda başlatılması ve kesintiye uğramadan devam edilmesi için; konunun taraflarıyla başlattıkları temaslara devam ediyor
Eğitim Beklemez İnisiyatifi, Tabibler Birliği Yönetimi tarafından kabul edildi
İnisiyatif, 8 Haziran günü sabahleyin Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Başkanı Cemal Özyiğit ve Cumhuriyet Türk Partisi (CTP) Başkanı Tufan Erhürman ile görüştükten sonra, aynı günün akşamı Özlem Gürkut başkanlığında Tabibler Birliği Yönetimi tarafından kabul edildi.
Görüşmelerde, temel olarak velilerin beklentileri ile, tarafların tutum ve sürece bakış açıları
değerlendirildi. Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu tarafından Haziran başı olarak belirtilen yeni eğitim-öğretim yılının nasıl uygulanacağına ilişkin yöntemin açıklanması beklenirken; Bakanın halen sessizliğini koruması karşısında endişelerinin devam ettiğini belirten veliler, bundan sonraki süreçteki hareket planını belirlemek ve süreçte işbirliği ve diyaloğu geliştirmeyi arzu ettiklerini vurguladı.
TDP ve CTP yönetimi ile değerlendirme yapıldı
TDP ve CTP yönetimi ile yapılan değerlendirmede, parti başkanlarının hükümetin sadece eğitimde değil; pek çok alanda irade ve planlama gösteremediği genel olarak vurgulanırken; K.T. Tabibler Birliği’ndeki görüşme daha çok aşılanma olsun veya olmasın, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında ‘sağlık’ anlamında yapılması gerekenlere ilişkin bilgi edinildi.
K.T.Tabibler Birliği ile yapılan görüşmede, aşılanmanın eğitim için realitede ne derece önemli olduğu, pandeminin devam ettiği gerçeğiyle önümüzdeki dönemde sağlık anlamında okullarda ne gibi tedbirlerin alınması gerektiği; özellikle vaka oranına bağlı olarak, Eylül ayından sonra okullarda bulaş olması durumunda, genel değil de, bölgesel kapanma uygulamalarının olup olamayacağı konularında tabiblerin görüş ve önerileri alındı.
Gürkut: Okullar ilk açılması gereken kamu hizmetidir
Görüşmede Özlem Gürkut, 2020 yılının Mart ayından itibaren uluslararası rehberlerin
ışığında hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda hem hükümete hem de kamuoyuna bilgi vermek için önemli çaba gösterdiklerini, okulların en son kapatılıp aslında ilk açılması gereken kamu hizmeti olduğunun söz konusu rehberlerde de dile getirildiğini belirtti.
Oluşturulan Yüzyüze Eğitim Çalışma Grubu ile, geçtiğimiz yıl belirlenen önlemler kılavuzunun yeniden gözden geçirilerek, düzenlenmesinin ve yeni eğitim yılına geçmeden Eğitim Bakanlığı’nın gerekli önlemleri alması ve ihtiyacı karşılamasını beklediklerini vurguladı.
“Yüzyüze eğitim aşı şartına bağlanmamalı”
Özlem Gürkut yapmış olduğu açıklamada, “Genel bağışıklığın sağlandığını söyleyebilmemiz için toplumumuzun yüzde 65’inin bağışık olması gerekmektedir. Aşıya rağmen bağışıklığın ne olacağını bilmiyoruz, dolayısıyla yüzyüze eğitim aşı şartına bağlanmamalıdır.
Unutulmaması gereken en önemli nokta, aşılanma yapılsa bile, maske, mesafe, hijyen ve kapalı ortamların düzenli havalandırılması gerçeği bulaşın önüne geçmek için şart olduğudur.
Tüm toplumu aşılasanız bile maske, mesafe, hijyen ve havalandırma kuralları uygulanmazsa; yine kısa sürede toplum genel kapanma noktasına gelir. Bu nedenle bu önlemlerin sürdürülebilir olması çok önemlidir” dedi.
Tabibler Birliği: Covid-19 gerçeğiyle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor
Bu bağlamda, Eğitim Bakanlığı‘nın, okulların maske, dezenfektan gibi ihtiyaçlarını ivedilikle belirlemesi ve tüm yıl boyunca hiç aksama yaşamadan, bunları tedarik etmesi gerektiği belirtildi.
Sınıf mevcutlarının çok kalabalık olması durumunda seyreltilmiş eğitiminden sağlık bağlamında kaçınılamayacağını vurgulayan Gürkut, yazın değerlendirilerek gerekirse yeni dersliklerin yapılmasının da önemli olduğuna inandıklarını söyledi.
Covid-19 gerçeğiyle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini belirten Tabibler Birliği
yetkilileri, yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasının ardından vakaların artması durumunda okulların genel kapanma ve çevrimiçi derse geçmeleri yerine, bölgesel kapanmaya geçilerek minimum kayıpla sürdürülmesi gerektiğini düşündüklerini de vurguladılar.