KıbrısManşet

Müdahalenin İstihbarat Tablosu: Ali Kişmir

2020 yılında Kıbrıs’ın kuzeyinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Ankara hükümeti tarafından yapıldığı iddia edilen müdahalelerle ilgili hazırlanan raporu hazırlayan ekip, 3 gazeteci ile de görüştü

Bu çerçevede, Basın Emekçileri Sendikası (Basın-sen) Başkanı Ali Kişmir, Özgür Gazete Genel Yayın Yönetmeni Pınar Barut ve dönemin Kıbrıs Postası Genel Yayın Yönetmeni ve Serdar Denktaş’ın seçim ekibinde görevli olan Rasıh Reşat seçim sürecinde yaşadıkları müdahaleleri anlattı.

Gazeteci Ali Kişmir’in rapordaki ifadelerini yayımlıyoruz;

Ali Kişmir: Türkiye’den gelen bir ekiple görüştüm

Rapor ekibi, Basın Emekçileri Sendikası Başkanı Ali Kişmir ile 7 Ocak 2021 tarihinde bir görüşme gerçekleştirdi. Kişmir yapılan görüşmede, ilk turdan bir süre önce kendisini birinin aradığını ve Türkiye’den gelen bir ekibin kendisiyle görüşmek istediğini söylediğini aktardı.

Kişmir, telefondaki kişinin kendisine görüşmenin seçimle alakalı olduğunu ifade ettiğini de belirterek, görüşmenin kabul edilmesinin ardından kendisine Girne’de bulunan Archway Restaurant’a gelmesinin söylendiğini belirtti.
Kişmir, güvende hissetmediği için görüşmeye Basın-Sen Yönetim Kurulu üyesi Münür Özdiren ile gittiğini ve orada bir kişi ile buluştuğunu söyledi.

“Kiralık bir araçla gelerek, ‘buyurun gidelim’ dedi”

Kişmir sözlerine şöyle devam etti:

“Bir kişi, kiralık bir araçla gelerek, ‘buyurun gidelim’ dedi. Ben ona yalnız gitmek istemediğimi söyledim ancak ‘gizlilik’ açısından yalnız gitmem gerektiğini söylendi. Bu kişiyle, Girne Merit Hotel’e gittik. İki kişi bizi orada bekliyordu. Bana ‘Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin buradaki elçileriyiz’ dedi

“Akıncı’nın seçilmemesi için buradayız”

Kişmir, otelde buluştuğu kişilerin kendisine, “Biz Mustafa Akıncı’nın seçilmemesi için buradayız. Bu adam seçilmeyecek. Bu adam Amerikan ajanıdır. Bu adam TC düşmanıdır. Bu adam Rumlarla işbirliği içerisindedir’ dediklerini kaydetti.

Bunun üzerine Kişmir’in otelde bulunan kişilere, ‘Liderim hakkında bu şekilde konuşamazsınız’ dediğini de belirterek, Mustafa Akıncı’yı desteklememesinin istendiğini ancak kendisinin bunu reddettiğini, bunun üzerine bu kişilerin de ‘TC ile Kıbrıslı Türklerin arasının iyi olmasını isteriz’ dediklerini kaydetti.

“Elimizde liste var, Türkiye düşmanlarını kaldıracağız”

Kişmir, otelde görüştüğü kişilerin Akıncı’ya şunu aktarılmasını istediğini de söyledi:

Akıncı seçildiği takdirde başına çok kötü şeyler gelecek. Onun için şimdiden çekilsin, alsın biletini Amerika’ya siktirsin gitsin. Biz onun Yunan damadının olduğunu da biliyoruz, kızının ne işler çevirdiğini de biliyoruz. Türkiye’nin ve KKTC’nin geleceği için Akıncı’nın seçilmemesi gerekir. Akıncı seçildiği takdirde çok kötü şeyler olacak. Başına bir şey gelecek, bu ne olur bilmiyoruz. Zaten şimdi oturduğu koltukta sembolik bir şekilde oturuyor. Görev süresi bitmiş bir heriftir. Seçilsin ya da seçilmesin seçim sonrasında elimizde bir liste var. Bütün Türkiye düşmanları ve ajanlarını biliyoruz. Hepsini Türkiye’ye kaldıracağız

“Akıncı’dan desteğini çekersen listeden çıkarılacaksın”

Kişmir, Akıncı’dan desteğini çekmesi halinde ‘listeden’ çıkarılacağını, kendisinden önce 50’ye yakın gazeteciyle konuştuklarını ve hepsinin ikna edildiğini, bir tek kendisinin ikna olmadığının kendisine söylenildiğini ifade etti.

“Seni istiyorum lan”

Kişmir, 11 Ekim gecesi ilk tur sonrası Akıncı’nın seçim ofisinin önünde bir adamın yanına geldiğini de sözlerine ekleyerek, ‘Seni istiyorum lan’ dediğini ve yanındaki arkadaşlarının müdahalesi sonucu bu kişinin oradan koşarak kaçtığını kaydetti.

Özgür Gazete/GazeddaKıbrıs











Başa dön tuşu