Biyologlar Derneği Başkanı Gizem Mulla, deniz kirliliğinden dolayı fitoplanktonların deniz salyasını yani müsilaj adı verilen yapışkan madde oluşturduğunu vurguladı
Mulla: Kirlilikten dolayı müsilaj oluşuyor
Biyologlar Derneği Başkanı Gizem Mulla ile deniz salyasını, balon balığını ve daha fazlasını konuştuk.
Özgür Gazete’den Mustafa Baflı’ya konuşan Mulla, fitoplanktonların varlığına işaret ederek, denizde oluşan kirlilikten dolayı bu canlıların deniz salyasını yani müsilaj adı verilen yapışkan madde oluşturduğunu ifade etti.
Salyanın kirlilik düzeyi artması sonrası arttığına vurgu yapan Mulla, “Salyalar deniz üzerinde toplanınca, ışığın diğer bitkilere ulaşmasını engeller. Böyle diğer bitkilerin fotosentez yapması da aksar” dedi.
Fotosentezin suya oksijen kazandırdığına işaret eden Mulla, “Fotosentez olmazsa oksijen olmaz” vurgusunu yaptı. Müsilaj nedeniyle suyun oksijensiz kaldığını ifade eden Mulla, diğer canlıların ise oksijen azlığından dolayı öldüğünü belirtti.
“Kirli su denize dökülmemeli”
Müsilajın başlıca nedeninin ‘kirlilik’ olduğunun altını çizen Mulla, otellerin kirli suyu denize dökmemesi gerektiğini söyledi.
Mulla, otellerde arıtma sisteminin kurulmasının zorunlu olduğunu ifade ederek, Çevre Dairesi’nin birinci derecede sorumlu olduğunu; fakat dairenin ceza yazmaktan kaçındığını söyledi.
“Çevre Dairesi ceza yazmaktan kaçınıyor”
Biyologlar Derneği Başkanı Mulla, Çevre Dairesi’nin otellerin kirli suyu denize akıtma, olayına ceza yazmaktan kaçındığını ifade ederek, “Çevre Dairesi’nden bir yetkili, ceza yazdıklarını; fakat yazılan cezaların Savcılık tarafından bekletildiğini ve zaman aşımından düştüğünü iddia etti” dedi.
“Cezalar artırılmalı ve uygulanmalı”
Mulla, çevre kirliliği konusuna dikkati çekerek, cezaların artırılmasını, hepsinden öncesi ise cezaların uygulanması gerektiğini söyledi. Çevre kirliliğinin oldukça fazla olduğuna değinen Mulla, “Bir bu mu fazla?” mantığıyla çevrenin kirletilmeye devam edildiğini kaydetti.
“Cezalar tek elde toplandı”
Çevre Yasası’nın taslak tüzüğünü hatırlatan Mulla, bunun yanlış olduğunu, belediyelere, kaymakamlıklara ve polise de ceza yazma konusunda yetki verilmesi gerektiğini kaydederek, cezaları şu an sadece Çevre Dairesi’nin yazdığını söyledi. Mulla, “Çevre Dairesi personeli yeterli değildir” vurgusunu da yaptı.
“Balon balığı ve aslan balığı bizim ekosistemimizde yok”
Balon balığı konusuna da değinen Mulla, balon balığının ekosistemimizde yer almadığını ifade etti. Balon balığının küresel iklim değişikliği nedeniyle kıyılarda bulunduğunu, bu balıkların istilacı olduğunu söyledi.
Mulla, balon balıklarının sayılarının azaltılması için avlanmaları gerektiğinin altını çizdi. Mulla denizanalarının da aynı şekilde iklim değişikliği nedeniyle kıyılarımızda görüldüğünü ifade etti.
“Orfoz ve lagos kırmızı listede”
Orfoz ve lagosun avlanma konusuna da değinen Mulla, her iki balığın da Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde olduğunu ve nesillerinin tükenme tehlikesi bulunduğunu ifade etti.
“Deniz suyu tahlilleri henüz yapılmadı”
Yaz mevsiminin geldiğini ve yurttaşların denize girmeye başladığına dikkati çeken Mulla, buna rağmen deniz suyu tahlillerinin henüz yapılmadığını ifade etti.
Tahlillerinin geçen yıl haziran ayında yapıldığını; ancak ağustosta açıklandığını hatırlatan Mulla, sezonun biraz geçilmesinin beklendiğini söyledi.