KıbrısManşet

Şahiner: Arıklı ve ekibi organize şekilde kurumu batırmaya çalışıyor






Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Salahi Şahiner, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı‘nın ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘na (Kıb-tek) atadığı kişilerin, organize bir plan çerçevesinde kurumu batırmaya çalıştığını söyleyerek, iddiaları Başsavcılık ve polise götürdüğünü, parmağı olan herkesin yargılanacağını söyledi

Şahiner: Arıklı ve ekibi organize şekilde kurumu batırmaya çalışıyor

Ses Kıbrıs Web Tv’de yayınlanan Kıbrıs’ın Nabzı programına katılarak Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtlayan Şahiner, Bakan Erhan Arıklı‘nın ve Kıb-tek’e atadığı kişilerin, organize bir plan çerçevesinde kurumu batırmaya çalıştığını söyledi.

Şahiner Arıklı’nın, Kıb-tek’teki ihaleleri bilinçli olarak iptal ettiğini ve yenilerini yapmadığını ve böylelikle yakıtı elden alarak kurumu zarara uğrattığını belirtti.

“Sayın Arıklı beni de kandırdı”

Şahiner, Cumhuriyet Meclisi’ne,  Arıklı’nın Bakanlık dönemine ilişkin Meclis Soruşturma Komitesi kurulması adına öneri sunacağını belirterek, Arıklı’nın icraatlarının da mahkemeye taşınacağını söyledi.

Şahiner şöyle devam etti:

“Bakın 100 milyon dolarlık bir yakıt alımı (Temin ve taşımacılık ) ihalesi yapıldı. 7 Ocak tarihinde bir ihaleye çıkılıyor, Covid nedeniyle bir sonraki haftaya erteleniyor. Ocak ayının ikinci haftasında açılan ihale ise saatler kala ‘yolsuzluğu önleyeceğim’ yalanıyla iptal ediliyor.

Sayın Arıklı beni de kandırarak (o gün bilgi sahibi değildim) uluslararası ihaleye çıkacağım diyor. Oysa sonra öğreniyorum ki zaten çıkılan ihale de uluslararası bir ihaleydi.

Sanki ilk kez kendi uluslararası ihaleye çıkıyormuş havası estirdi ve Ocak ayının ikinci haftasındaki ihaleyi iptal ettirince, bu kez birkaç hafta sonra değil 31 Mart tarihinde 24 bin ton akaryakıt için, 14 Nisan’da ise 220 bin akaryakıt için ihale kararı alıyor.

“Yasaya aykırı olarak o ihale de iptal ediliyor”

3 ay sonra neden ihale açıldı da birkaç hafta sonra açılmadı? 31 Mart tarihinde, yasaya aykırı olarak o ihale de iptal ediliyor ve doğrudan alım şeklinde TPIC’ten alım yapılıyor.

Takriben 70 milyon TL’lik bir alımı ihaleyle değil doğrudan bir şirketten alıyor. 28 dolar rayiç bedel belirlenen yakıt için 34 Dolar ödeniyor.  Buradan alınan yakıtın kalitesinin de çok kötü olduğu ortaya çıkıyor.

Geldik 14 Nisan’daki büyük ihaleye; burada da bir firma 14 dolar fiyat veriyor ki, bu fiyat mümkün değildi.

İlgili firmanın bir çok belgesinin gerçek olmadığı ortaya çıkıyor. 32.48 Dolar teklif veren diğer firmaya da siyasi müdahale yapılıyor.

14 Haziran tarihinde bir ihaleye daha çıkılması kararlaştırılıyor. Bakın suçun tefsiri vardır. Görevi ihmal de suçtur. Bu kişiler görevlerini bilinçli olarak ihmal ediyorlar.

“Bu işe bulaşan herkes zan altındadır ve yargılanacaktır”

Kıb-Tek ihaleleri bilinçli iptal ediliyor ve doğrudan alımın önü açılıyor.

Şimdi de 120 Milyon TL’lik bir rakama gelecek doğrudan alım yoluna gidiyorlar.

Başsavcılık’a suç duyurusunda bulundum. 14 Dolar teklif atan firmanın belgelerinin araştırılması gerektiğini, ihaleye sahte evrak verildi mi verilmedi mi diye. Polise iletildi bu durum ve bildiğim kadarıyla Mali Polis denetim yapıyor. Bu işe bulaşan herkes zan altındadır ve yargılanacaktır”









Başa dön tuşu