KıbrısManşet

Atan: Hükümet tribünde oturmuş halkın hayatta kalma mücadelesini izliyor

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamusen) Başkanı Metin Atan, hükümetin tribünde maç izler gibi, ekonomik darboğaz altında ezilen vatandaşın hayatta kalıp kalmama mücadelesini izlediğini söyledi

Atan: Hükümet tribünde oturmuş halkın hayatta kalma mücadelesini izliyor

Özgür Haber‘de Pınar Barut’un sorularını yanıtlayan Kamusen Başkanı Atan, halkın hayat pahalılığı ve döviz yükü altında ezilidiğini vurgulayarak hükümete yüklendi.

Atan, “Hükümet tribünde oturmuş maç izler gibi halkın hayatta kalma mücadelesini izliyor Aynı gemideymişiz. Aynı gemide olabiliriz ama halk geminin kazan dairesinde sürünürken, hükümet kaptan köşkünde oturuyor. Bu asla kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

“Tek adım atmadılar, kıllarını kıpırdatmadılar”

Hükümetin faizlerle ilgili de kılını dahi kıpırdatmadığını söyleyen Atan, esnafı rahatlatacak tek bir adım atılmadığını da hatırlattı.

“Destek ödemesi dediler onu bile doğru dürüst yapmadılar” ifadelerini kullanan Atan, o yüzden aynı gemide olsak bile aynı şartlarda olmadığımızı belirtti.

“Taşel’in yüzde 33 hissesinin de KKTC’ye ait”

Taşel‘de (Türk Alkollü İçki ve Şarap Endüstrisi) 7 işçinin geçtiğimiz Şubat ayında işten durdurulmalarıyla başlayan (2’si emekliliğe zorlandı) greve de değinen Atan, Taşel’in yüzde 33 hissesinin de KKTC’ye ait olduğunu hatırlattı.

Atan, “Şirketin zarar ettiğini açıklamasının ve bu işçileri o sebeple durdurduğunu söylemesinin ardından araştırdık ve bunun doğru olmadığını gördük. Bu 7 işçinin 2’si emekliliğe zorlandı. Biz Taşel ile diyalog yoluna gittik ama bize ‘İdarenin kararıdır, geri alınmayacak’ denildi ve greve gideceğiz dedik” dedi.

“Hani iş azlığı vardı? Siz bir tır dolusu mal getirdiniz”

Ekonomi ve Çalışma Bakanlarına giderek durumu anlattıklarını ve süresiz greve gidecekleri konusunda uyarıda bulunduklarını söyleyen Atan, sonrasında da Türkiye’den iç piyasada satılmak için 1 tır dolusu mal getirildiğini gördüklerini anlattı.

Atan, “Şirket ile diyalog yoluna giderek dedik ki hani iş azlığı vardı? Siz bir tır dolusu mal getirdiniz. Demek ki böyle bir şey yok. Bu insanları geri işlerine alın. Buna da yanaşmadılar ve biz Taşel’de süresiz grev kararımızı devreye koyduk. 1 kişi hariç tüm çalışanlarla greve gittik” dedi.

“13 milyon TL kar elde eden şirket zarar ediyorum diye işçilerini çıkaramaz”

Atan şöyle devam etti:

“Ekonomi Bakanı Erhan Arıklı bize destek oldu ve dıştan gelecek ürünlere fon uygulanacağı sözünü verdi. Bekleyip göreceğiz.

Biz bu ülkede işverenin batmasını istemeyiz ama işçinin de iş azlığı var o yüzden işten çıkardık şeklindeki gerçeği yansıtmayan bahanelerle işsiz kalmasına asla müsaade edemeyiz.

1 yılda 13 milyon TL kar elde eden bir şirket zarar ediyorum diye işçilerini işten çıkaramaz. Burası bir hukuk devletidir. Biz bu iş yeri ile TİS’de de istişare yapmak istedik ama maalesef bahse konu şirket buna da yanaşmadı. Bunu kabul edip sessiz kalmamızı kimse beklemesin.

“Gelmiş geçmiş en radikal grevleri görecekler”

Biz ülke olarak da sendikalar olarak da pandemide çok yıprandık. İnsanlara yetebilmek için çok uğraştık. Niyetimiz asla kaos yaratılması değildir ama hak budamalarda hız kesmeyen hükümet, sessiz kalacağımızı düşünürse bunu sakın düşünmesin.

Grevler kapıdadır hem de gelmiş geçmiş en radikal grevleri görecekler bundan sonra. Sendikalarla diyalog yoluna girmez ve her şeyi kapalı kapılar arkasında yapıp ben yaptım oldu demekle ülke yönetilmez.

Hükümet koltuk sevdasına düşmüşlerin elinde ve maalesef ki yok hükmündedir.

Hakları bu kadar budanan işçiden, esnaftan oy alacaklarını sakın düşünmesinler. Ya ayaklarını denk alıp bizimle uzlaşıp karar alacaklar ya da gidecekler. Bunun başka yolu yoktur”

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu