KıbrısManşet

Tatar forumu öve öve bitiremedi: Havaalanı da çok güzel

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 3 binden fazla Kıbrıslırum ve yabancının Maraş’taki mal ve mülklerle ilgili Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvurduğunu anlatarak, zamanında destek verdiği ‘Maraş Vakıf Malıdır‘ söyleminden çark etti

Tatar Antalya Forumu’nu öve öve bitiremedi

Antalya Diplomasi Forumu’nun konuşan Tatar, Türkiye’nin köklü ve geçmişi olan bir devlet olduğunu söyledi.

Tatar, “Dışişleri Bakanlığı, çok yetenekli diplomatları, uzmanları ve kadrosuyla bütün bunları düzenleyebilecek kapasitededir. Bu kadar insanı buralara getirebilmek, toplayabilmek, onlara o güveni verebilmek ve güzel bir havaalanından alıp buralara getirmek fevkalade bir altyapı ister, bunlar Türkiye’de ve Antalya’da var” dedi.

Tatar, “ADF ile bir Türk olarak gurur duyuyorum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nu böyle güzel ve ses getirecek bir diplomasi forumu düzenledikleri için kutlamak istiyorum. İnanıyorum ki ADF başarılı olacak ve geleneksel hale gelecektir” dedi.

Tatar: İki devletli çözümü savunuyoruz

Tatar, Cenevre‘de gerçekleştirilen gayriresmi 5+BM Kıbrıs konferansının amacının taraflar arasında ortak zemin olup olmadığını belirlemek olduğunu hatırlatarak, yıllarca Kıbrıs’ta federal temelde bir anlaşma için yapılan görüşmelerde netice alınamadığını ve bunu artık daha yüksek sesle dillendirdiklerini söyledi.

Yürütülen görüşmeler sırasında zamanın boşa harcandığını savunan Tatar, bu süre içerisinde Rum kesiminin mevcut statükodan yararlandığını söyledi.

Tatar, “Artık biz Kıbrıs’ta yeni siyaseti (iki devletli çözüm) savunuyoruz. Cumhurbaşkanı seçilmemden önce, bütün propagandamı bunun üzerine yerleştirdim. Kıbrıs’ta artık yeni bir vizyonla bu süreci götürmek istediğimizi, federasyon temelli bir anlaşmanın olamayacağını söyledik” dedi.

“Bölgenin büyük bir bölümü EVKAF’a ait”

Tatar, Kapalı Maraş‘la ilgili de konuştu, Kapalı Maraş’ı Ekim 2020’de, uluslararası hukuka da ters düşmeden, açmaya başladıklarını savundu.

Tatar, “Orada epey temizlik çalışmaları yapıldı. 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinde insanlığa yakışmayan manzaralar ve durum vardı” dedi.

Maraş’ın Mağusa ilçesinin içinde olduğunu söyleyen Tatar, “Bölgenin önemli bir kısmı açık ve büyük bir bölümünün Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne (EVKAF) ait” dedi.

Tatar, Kıbrıs meselesinin halledilememesi sonucunda Maraş’ın uzun yıllar kapalı kaldığını hatırlatarak, 46 yılın sonunda bir adım attıklarını ve Rum tarafının, Türk tarafının iyi niyetini istismar ettiğini ve bütün kapsamlı görüşmelerine ‘hayır’ dediğini söyledi.

Tatar, Maraş’ta kamu alanlarının temizlendiğini ve sahil şeridinin açıldığını belirtti.

Tatar, şunları kaydetti:

“Mallar ve mülkler de uluslararası hukuka göre, TMK’nın vereceği karara göre ilk sahiplerine iade edilecektir. O şekilde bir açılma süreci gerçekleştirilecektir, bu da insan haklarına uygundur.

Mal ve mülklerin iadesi için 3 binden fazla Rum ve yabancının TMK’ya başvurduğunu biliyorum. Madem onlar başvuruyor ve biz de malları iade etme noktasındayız, dolayısıyla bu insan hakları bakımından olumlu bir gelişmedir. Maraş’ta insan haklarına dikkat etmeye ve uluslararası hukuka ters düşmemeye çalışıyoruz”

Tatar 2019 yılında neler söylemişti?

Tatar Başbakanlığı döneminde, Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği ile Mersin Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası’nın düzenlediği 3. Emlakçılık Eğitim Semineri’nin açılışında şunları söylemişti:

Öyle belgeler vardır ki, Maraş’ın hepsi Türk malıdır. Hepsi Osmanlı malıdır. 1878’de ada İngiliz’e kiralandıktan sonra, İngiliz’in altında imzası bulunan belgelere rağmen, ki bütün Vakıf malları hukuk temelinde muhafaza edilecektir diye, mallarımızı mülklerimizi satıp talan etmişler, Rum’a peşkeş çekmişler, ondan sonra Maraş’ı yapmışlar.

Toprak bizimdir. Vakıf malıdır, bunu bütün Türkiye biliyor. Bütün Osmanlı kayıtlarında böyledir. Dolayısıyla bütün malımıza sahip çıkacağız”











Başa dön tuşu