KıbrısManşet

Göker: Bakanlar Kurulu, İhale Yasası’na aykırı hareket etti

Sideral Lines Direktörü Ulus Göker, Aralık 2020 tarihinden bu yana 4-5 kez iptal edilen ve TPIC’e verilen akaryakıt alım ihalesiyle ilgili çarpıcı ifadeler kullandı

Göker: Bir firma sahtekarlık yaptı, suç duyurusunda bulunulmadı

Özgür Gazete’den Mustafa Baflı’ya konuşan Ulus Göker, akaryakıt ihalesine katıldığını ve ton başına 32.48 dolar teklif verdiğini ifade ederek, farklı bir firmanın ise sahtekarlık yaptığını savundu. Teklif sınırının 28 dolardan başladığını anlatan Göker, bir firmanın 14 dolar teklif ettiğini ve sahte bir belge sunduğunu ileri sürdü. Göker, “En kötüsü, sahte belge sunan firmayı ne Merkezi İhale Komisyonu ne Kıb-Tek yönetimi ne de suç duyurusunda bulunmadı” dedi.

“İhale benim firmama verilmeliydi”

Akaryakıt ihalesinin kendi firmasına verilmesi gerektiğini belirten Göker, 7 Nisan’da ton başına 32.48 dolar teklif ettim İhaleyi bana vermediler, iptal ettiler” dedi. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın Kıb-Tek için akaryakıtı 1.52 dolar fazla olan yani ton başına 34 dolara TPIC şirketinden satın alındığı söyledi.

“Bakanlar Kurulu, İhale Yasası’na aykırı hareket etti”

TPIC’ın Türkiye devletine ait bir firma olduğu havasının yaratıldığını aktaran Göker, Bakanlar Kurulu’nun akaryakıtın TPIC firmasından alınmasına yönelik bir karar ürettiğini, üretilen bu kararın ise İhale Yasası’na aykırı olduğunu ifade etti. Aralık ayında ihalenin iptal edildiğini anımsatan Göker, ihale şartnamelerinin daha sonra değiştirildiğini ifade etti.

“Değiştirilen şartname kara para aklamaya çok açık”

Değiştirilen şartnamenin kara para aklamaya çok açık olduğunu ifade eden Göker, “Şartnamede, yükün nerede alacağına dair evrakların belirtilmesi çıkarıldı. Zarfı her eline alan teklif atabilir. Şartnameyi çok basitleştirdiler” dedi. TPIC’in devlet kuruluş değil, artık özel bir şirket olduğunu belirten Göker, şirketin daha önce de ihalelere katıldığını; ancak kazanamadığını hatırlattı.

“Arıklı, Kıb-Tek’i 108 bin 480 dolar zarara soktu”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın TPIC firmasından akaryakıt alarak, Kıb-Tek’i 108 bin 480 dolar zarara soktuğunu vurgulayan Göker, “Bununla birlikte Arıklı’nın 34 dolara anlaştığı yakıtlar sulu geldi. Akaryakıt ile birlikte 50 ton su geldi. Hesap yaptığımız zaman aslında ton başına 37 dolara denk geliyor” dedi.

“Arıklı’ya YİM’de dava açtım”

Göker, 7 Nisan’da 32.48 dolar teklif attığı ihalede, ihalenin kendisine verilmemesi sonucu, Arıklı’ya Yüksek İdare Mahkemesi’nde (YİM) dava açtığını ifade etti.

“Şartnamede değişiklik istedik, ihalenin iptal edilmesini değil”

Yeni bir alım için 14 Haziran’da ihale açıldığını, ihaledeki şartnamenin maddelerinde değişiklik talep ettiklerini belirten Göker, Arıklı’nın ise ihaleyi olduğu gibi iptal ettiğini kaydetti.

“Arıklı, evrak eksiklerini gerekçe gösterdi”

Arıklı’nın evrak eksikliklerini gerekçe göstererek, ihaleleri iptal ettiğini dile getiren Göker, bu süreçte şartnamede değişiklikler yapıldığını söyledi. Göker, Arıklı’nın ihaleyi iptal etme hakkının olmadığını da söyledi.











Başa dön tuşu