KıbrısManşet

Arıklı’nın ‘Kıb-tek zarardan kurtuldu’ yalanı ve ihale usulsüzlüğü

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı‘nın açıkladığının aksine, Merkezi İhale Komisyonu (MİK) 2 gündür Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) akaryakıt ihalesini kazanan firmayı ilan edemedi

Şartnameye aykırı, opsiyon belgesi yok

Bakan Arıklı’nın göreve gelmesinden sonra akaryakıt ihalesini TPIC‘e vermekteki ısrarı nedeniyle adeta yılan hikayesine dönen Kıb-tek ihalelerinde bir büyük usulsüzlüğün daha bizzat Bakan Arıklı eliyle yapılacağı iddia ediliyor.

İhale şartnamesine göre, ihaleye teklif veren firmaların dosyasında opsiyon belgesi olmak zorunda. Bu belgenin bulunmadığı dosyalar dikkate dahi alınmıyor ve teklif geçersiz sayılıyor.

MİK kazananı hala açıklayamadı

Buna rağmen ihale dosyasında opsiyon belgesi bulunmadığı söylenen TPIC’in, Bakan Arıklı tarafından ihaleyi kazandığı ilan edildi.

G maddesinin sonundaki (Z) ibaresi, bu belgenin zorunlu olduğu anlamına geliyor. Zorunlu belgelerin olmadığı ihale dosyaları eksik evrak sebebiyle eleniyor. 3. Maddede de zorunlu olan bir evragin sunulmaması halinde sonradan tamamlanamayacağı açıkça yazıyor

Ama Merkezi İhale Komisyonu’nun kazananı hala açıklayamamasının sebebinin de bu belgenin yokluğunun, ihale şartnamesine aykırı olduğu belirtiliyor.

36 bin ton yakıtı 30 Dolar’dan almaya devam ediyor

Ayrıca Arıklı tarafından 27.29 Dolar’a ihaleyi kazandığı ve Kıb-tek’in 22 milyon TL’lik extra harcamadan kurtarıldığı iddiaları da havada kalıyor.

Çünkü Arıklı, Kıb-tek’in yakıtsız kalmaması için alınacağı söylenen 36 bin ton yakıtı,  27.29 Dolar’dan kazanıldığı açıklanan ihaleye rağmen 30 Dolar’dan doğrudan ve ihalesiz almaya devam ediyor.

Kulislerde konuşulan bilgiye göre, Arıklı’nın müjde gibi açıkladığı bu ihale de, opsiyon belgesi olmaması sebebiyle iptal edilecek.

İçi boş müjde

Arıklı da kurumun yine yakıtsız kalmaması adına 36 bin ton yakıtı mecburen 30 Dolar’dan alacak. İlk gemi dün, ikinci gemi ise bugün geldi. Yarın da son geminin gelip tüm yakıtın alınacağı söyleniyor.

Günün sonunda müjde gibi sunulan, ‘Arıklı kurumu zarardan kurtardı’ diyerek lanse edilen durumun aslında hiç de öyle olmadığı anlaşılıyor.

Göker’den Arıklı’ya 2 ayrı dava

Ayrıca, Kıb-tek’in önce iptal edilen sonra da TPIC’ten 34 Dolar’dan doğrudan alım yapılan akaryakıt ihalesine, 32 Dolar’lık teklif vererek katılan Sideral Lines Direktörü Ulus Göker, Arıklı aleyhine Yüksek İdare Mahkemesi‘nde 2 ayrı dava açtı

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu