KıbrısManşet

Akim: İktidar, muhalefet ve sayıştay yaşananları sadece izliyor


Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) eski Yönetim Kurulu başkanlarından İsmet Akim, kurumun akaryakıt ihalesinde yaşananları Özgür Gazete’ye değerlendirdi

Akim: Ya rüşvet var ya da dümen çevriliyor

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun akaryakıt ihalesini ‘TPIC ihaleyi kazandı’ diye ilan etmesinin ardından, bugün Merkezi İhale Komisyonu TPIC’ın bugün itibariyle ihaleden elendiğini açıkladı.

MİK Başkanı Halil Üresin’in sabah saatlerinde Özgür Gazete’ye yaptığı açıklamaya göre TPIC, evraklarındaki sıkıntı nedeniyle ihaleden elendi ama ihale ikinci şirket olan Sideral Lines Şirketi’ne de henüz verilmedi.

Kıb-Tek eski Yönetim Kurulu başkanlarından Akim ise yaşanan gelişmeler sonrası, “Ya rüşvet var ya da dümen çevriliyor” yorumunda bulundu.

“Yetki MİK’te, yapılması gereken bellidir”

Zarfların açılması sonrası yetkinin tamamen MİK’e geçtiğini belirten Akim idarenin, zarfların kapalı olduğu dönemde ve belirli maddeler ışığında ihaleyi iptal etme hakkına sahip olduğunu aktardı.

Akim, bu noktada tek yetkilinin MİK olduğunu vurgulayarak, “Yapılması gereken keşif bedelinden yüzde 25 az ya da fazla teklif sunan firmaya ihalenin verilmesidir” ifadelerini kullandı.

“Ya sahtedir ya da işin içinde kara para vardır”

TPIC’in ihaleden düştüğüne işaret eden Akim, ihalelerin amacının, işin en düşük fiyata en iyi akaryakıt kalitesini sağlayana verilmesi olduğunu söyledi.

Akim, ton başına 28 ABD Doları gibi bir fiyata akaryakıtın gelemeyeceğini, gelirse de ya akaryakıtın sahte olduğunu ya da işin içerisinde kara para olacağını söyledi..
“İktidar ve muhalefet izliyor”

“Yapılanlar yasa dışıdır ama iktidar ve muhalefet izliyor”

Bakan Arıklı döneminde, ihalelerin 5-6 kez iptal edildiğine dikkati çeken Akim, yapılanların tutar yanının olmadığını söyledi ve “Yaşananları iktidar, muhalefet ve Sayıştay, adeta bir yurttaş gibi izliyor. Yapılanlar yasa dışıdır” dedi.

Doğrudan alımın da akaryakıt alımı için yapılamayacağının altını çizen Akim, sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Doğrudan alım yapılamaz. Yapılabilmesinin tek koşulu asgari ücretin 10 katına kadar olabilmesidir. O miktar saatlik tüketim içindir”

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu