KıbrısManşet

İhale Yasası’na göre TPIC’in ihalelerden men edilmesi gerekiyor!

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘nun (Kıb-tek) yakıt ihalesinden orijinal evrak olmadığı ve yalan bilgi verdiği nedenleriyle elenen TPIC‘ten doğrudan alım yapmakta ısrar ediyor ama bakın İhale Yasası ne diyor;

Evrakı sahte çıkmış ve ihaleden elenmişti

TPIC ihale dosyasında, akaryakıtı Arnavutluk‘taki Al.Global.Oil adlı şirketten alacağına dair belge sunmuş ama  Al.Global.Oil ortaklarından Şaban Guni’nin, Merkezi İhale Komisyonu (MİK) Başkanı Halis Üresin‘e bir yazı göndererek, kendilerine ait rafineride, Kıb-tek’in ihale şartnamesinde yazan özelliklere sahip yakıtın üretilemeyeceğini bildirmişti.

Dolayısıyla TPIC’in sunduğu evrakın sahte olduğu anlaşılmış ve dün itibariyle de ihaleden elenmişti.

İhale Yasası: 1 ya da 2 yıla kadar ihalelerden men edilir

İhale İdari Şartnamelerindeki İhalelerden Men Edilme Kuralları’nın, 12.2.3 sayılı maddesinde ‘Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek’ ihaleden men edilme sebebi olarak gösterilirken, böyle bir durumda Kamu İhale Yasası’nın 13. maddesinin uygulanacağını belirtiyor.

Kamu İhale Yasası’nın 13. maddesinde ise şu yazıyor;

ozgur_gazete_kibris_ayhan_arikli_kib_tek_tpic_

Aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında ihale makamının teklifi veya Merkezi İhale Komisyonu’nun tespiti üzerine, Merkezi İhale Komisyonu tarafından, fiil veya davranışlarının özelliğine göre, 1 (bir) yıldan 2 (iki) yıla kadar, bu Yasa kapsamındaki ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilir

Aynı maddenin altında sıralanan sebeplerin içinde C Bendinde de ‘Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek’ yer alıyor.

Arıklı’nın TPIC ısrarı

Kıbrıs TV‘de Erçin Şahraman‘ın programında konuşan Bakan Arıklı, tüm bu gerçeklere rağmen, ihaleden elenen TPIC’den yakıt almakta ısrar ediyor.

Arıklı, Kıb-tek Yönetim Kurulu’nun, keşif bedelinin 5 Dolar üstünde teklif veren ihaledeki ikinci şirket olan Sideral Lines şirketinin teklifi için ‘ödeyemeyiz’ dediğini ve MİK’in de ihaleyi iptal ettiğini söyledi.

Merkezi İhale Komisyonu’nun kararlarına etki etmeye çalışan Arıklı, “Büyük ihtimalle MİK aldığı cevap üzerine ihaleyi iptal edecektir diye düşünüyorum. 10 gün içinde de pazarlık usulü yeni bir ihaleye çıkacaktır diye düşünüyorum. Bu olmazsa TC Enerji Bakanlığı’yla uluslararası bir anlaşma yaparak, TPIC’den 27 Dolar’dan doğrudan alım yapacağım” dedi.

Özgür Gazete/Özgür Yorum











Başa dön tuşu