KıbrısManşetRöportajYaşam

Tel: Olanların ve dönen oyunların farkındayız!

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel, orman arazilerinin kullanımı ve Asil Köyü Heykeli de dahil, doğa ve çevre konularında Özgür Gazete‘ye özel açıklamalarda bulundu

Tel: Olanların ve dönen oyunların farkındayız!

Özgür Gazete’den Mustafa Baflı’ya konuşan Tel, orman arazileri, yangınlar ve taş ocakları konusunda açıklamalar yaptı.

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Tel, orman arazilerinin kullanımı ile ilgili Orman Dairesi’ne sorular sorduklarını, söyleyerek, sorularına yeterli sürede cevap alamadıkları için yasal yollara başvuracaklarını belirtti.

Tel, “Bilinmesi gerekir ki olanların ve dönen oyunların farkındayız” vurgusunu yaptı

Tel: Aynı ülkeyi paylaşan iki toplumun arasında  uçurum yaratıldı

Larnaka’da çıkan yangına değinen Tel, yangının acı bir gerçeği gösterdiğini kaydederek, bu gerçeğin aynı ülkeyi paylaşan iki toplumun arasında siyasi olarak büyük bir uçurumun yaratılması olduğunu belirtti.

Tel, bu kadar insani bir konuda Kıbrıs’ın kuzeyindeki devlet yetkililerinin tutumunun çok üzücü olduğunu söyledi.

“Siyasiler iş birliği yapmaktan acizdir”

Aynı coğrafya içinde birçok konuda tartışma olacaksa bile çevre konusunda olmaması gerektiğinin altını çizen Tel solunan havanın ve çevrenin ortak olduğunu söyledi.

Orman yangınları konusunda yardımlaşmasının bu kadar plansız bir şekilde olmaması gerektiğini ifade eden Tel, “Uzaktan yardım alınması aslında bu toplumun siyasilerinin acizliğidir. Siyasiler, böyle hassas bir konuda işbirliği yapmaktan bile acizdirler” dedi.

“İtfaiye araçları dökük durumdalar”

“Biz orman yangınlarına hazır mıyız?” soruna ise Tel, itfaiyeye büyük desteğin verilmesi gerektiğini söyledi.

İtfaiye araçlarının ilk alındıkları 1980’li yıllardan itibaren yenilenmediğine dikkati çeken Tel, itfaiye araçlarının dökük durumda olduğunu belirtti.

“Söz verilmesine rağmen helikopter bulunmuyor”

Özellikle yaz aylarında gündeme gelen yangın helikopteri konusuna da değinen Tel, yangın helikopteri konusuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Mayıs ayında bu ülkeye bir helikopter getirelecekti. Bu ayın başında geldi diye bir duyum almıştık. Gelen helikopter adada az bir süre kaldıktan sonra tekrar gitti. Şu an adada söz verilmesine rağmen her hangi bir yangına müdahale edecek bir helikopter bulunmamaktadır”

“Orman Dairesi bu soruların cevabını paylaşmaktan neden korkuyor?”

Orman Dairesi’ne yaklaşık 35 gün önce birtakım sorular sorduklarını ve cevap alamadıklarını belirten Tel, sordukları soruları sıraldı;

“Orman arazileri statüsünde orman arazileri ne kadardır?
Bunların ne kadarı ağaçlandırılmış durumda?
Orman arazileri statüsündeki arazilerin ne kadarı ağaçlandırma dışında kullanılmaktadır?
Bu amaç dışı kullanımlar ne şekilde ve ne gerekçeyle olmuştu?”

“Yasal yollara başvuracağız”

Bilgi Edinme Yasası’nın Orman Dairesi’ne tanıdığı 30 günlük sürenin geçtiğinin altını çizen Tel, Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu’nun sordukları soruların cevaplarını paylaşmaktan neden çekindiğini ve neden korktuğunu sordu.

Tel, sorulara yeterli sürede cevap alamadığı için ileriki günlerde yasal yollara başvuracaklarını da kaydetti. Tel, “Bilinmesi gerekir ki olanların ve dönen oyunların farkındayız” dedi.

“Orman Dairesi’nin bu konudaki çıkarı nedir?”

Orman Dairesi’nin, orman arazilerini amaç dışı kullandıklarına dair delillerin olduğunun altını çizen Tel, orman arazilerinin önceleri kamyon park yeri olarak verildiğini şimdi ise Bafra bölgesindeki Orman Dairesi arazilerine güneş panellerini koymak için kullanıldığını dile getirdi.

Orman arazilerinin farklı amaçlar için kullanılmasının sorgulanmasını toplum nezdinde de beklediklerini belirten Tel, amaç dışı kullanılan arazilerle ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

“Neden orman arazileri turizm gerekçesiyle otellere farklı amaçlarda kullanıldırılmaya başlandı? Orman dairesinin bu konudaki çıkarı nedir? Ne kadara kiralanmıştır? Bilinmesi gerekir ki yasalar, orman arazilerinin kamu yararı dışında kullanılmasını açıkça yasaklamıştır”

“Kıbrıs Türk halkını dışlayarak, birilerinin hayali uğruna yapılmasına karşı duruyoruz”

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel, Girne bölgesinde yapılması planlanan ‘Asil köylü’ heykelinin Erbil Arkın’ın hayali olduğunu her fırsatta dile getirdiğini anımsattı.

Orman arazisi konusunun kendileri için net olduğunun altını çizen Tel, “Orman arazine müdahale edilmesini kabul etmeyeceğiz” vurgusunu yaptı.

Yapılacak devasa heykelin iş güvenliği dâhil birçok alanda çok büyük tehlikesi olduğunu kaydeden Tel, ülkede böyle bir heykele ihtiyaç olmadığını, Kıbrıs Türk halkını dışlayarak, birilerinin hayali uğruna yapılmasına karşı olduklarını ifade etti.

“Taş ocakları korunabilsin diye Beşparmak Dağları özel çevre koruma bölgesi olarak ilan edilmedi”

En yoğun ağaç bulunan bölgenin Beşparmak Dağları olduğunu ifade eden Tel, taş ocakları konusunda da çarpıcı ifadeler kullandı.

Natura 2000’de Beşparmak dağları korunmalıdır diye bir karar üretildiğini hatırlatan Tel, “Taş ocakları korunabilsin diye Beşparmak dağları özel çevre koruma bölgesi olarak ilan edilmedi” dedi.

“Taş ocakları, ihtiyaçtan fazlasını üretiyor”

Taş ocaklarının ihtiyaçtan fazlasını ürettiğini, dağın en büyük yerinin pervasızca harcandığını söyleyen Tel, başka bir ülkede bu şekilde bir durumun olduğunu düşünmediğini kaydetti.

Tel, “Ülkesini seven, turizmden beklentisi olan kimse böyle bir şey yapmaz” dedi.

“Çevre Dairesi saf dışı bırakıldı”

Çevrenin, her zaman başka bir bakanlığın yanında bir sığıntı olmasının bir izahı olmadığını vurgulan Tel, çevrenin ayrı özel bir yapıya kavuşmasını ve bütçesi olmasını gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Çevrenin siyasetten arınmış bir yapı olması gerektiğini söyleyen Tel, “Turizm ve çevre bakanlığı birleştiği andan itibaren Çevre Dairesi’nin saf dışı bırakıldığını dile getirdi.

Tel sözlerini ise şöyle tamamladı:
“Turizm için yapılan her yatırım çevre gözetilerek yapılması gerekirken ikisinin birbiriyle tezat olmasından dolayı çevre dairesi hiçbir şey söyleyemiyor. Bu bizim önümüzdeki en büyük sıkıntıdır”

Özgür Gazete/Özel Röportaj











Başa dön tuşu