Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Yönetim Kurulu üyelerinden Doç. Dr. Ercan Hoşkara, dünyada kan ve göz yaşının enerji kaynakları sebepli aktığını ifade ederek, acilen yapılması gerekenleri anlattı
Hoşkara: UBP AKSA ile devam etmek istiyorsa bugün anlaşmak zorunda
Özgür Haber‘de Pınar Barut‘un sorunlarını yanıtlayan Hoşkara, Kıb-tek’in 117 kuruşa mal ettiği elektriği 97 kuruşa saatığını hatırlatarak, maliyetinin altında satış yapılmaması, orta ve uzun vadede maliyetleri aşağıya düşürecek yatırımlar yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Hoşkara, Yoksa 2024 yılında AKSA’ya alternatifsiz bir alan bırakılacak. UBP AKSA ile devam etmek istiyorsa bugün anlaşmak zorunda. Yoksa o gün geldiğinde AKSA hangi fiyatı verirse onu kabul etmek zorunda kalacak” dedi.
“Bu kurumu da ülkeyi de içinden çıkılmaz bir noktaya sokarsınız”
Hoşkara, eğer AKSA ile devam edilmeyecekse 2024’e kadar gerekli yatırımı yapıp orta vadede daha temiz ve ucuz enerji üretebilmek için çalışılması gerektiğini söyledi.
Hoşkara, “2024’ü bekler ve bir şey yapmazsanız çaresizlik içinde bir ihale sürecine girmek, bu kurumu da ülkeyi de içinden çıkılmaz bir noktaya sokarsınız” dedi.
Hoşkara son olarak şunları kaydetti:
“Muhalefetin ve parti liderlerinin çıkıp Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’ya ve Başbakana ‘Zararına satış yapıyorsunuz, bunu durdurmazsanız kurum batacak’ demesi gerekiyor. Bu yapılmazsa zaman geçtikçe bankalara ödenecek faiz yükü arttıkça topluma yüklenecek yük de artıyor.
Siz kurumu kurtarmak istiyorsanız 117 kuruşa aldığınızı 97 kuruşa satmamak, maliyetinin altında satış yapmamak, dar gelirliyi sosyal yardımla desteklemek ve bunu uygulamak zorundasınız.
Elektrik enerjisinin büyük bir bölümü binalarda tüketiliyor. Sınırsız kaynağı olan bir ülke değiliz. Sayın Bakan kendi alanı içinde bulunan enerji verimliliği konusuna baksın, diğer işleri Kıb-tek Yönetim Kurulu’na bıraksın.
Bu ülkede sürdürülebilir olan bir enerji modelini sürdürülemez bir noktaya taşıdık. Enerjiyi üreten insanlara sınırsız tüketim imkânı sunduk ve tasarrufu sağlayamadık.
Bu dünyada kan ve göz yaşı enerji kaynakları için akıyor. Bizim iki büyük alımımız var dünyadan; biri yakıt biri araba alımıdır. Bizim elektrikte verimliliğimizi artırmamız, araç konusunda da toplu taşımayı bir an önce çoğaltmaktır”
Özgür Gazete/Özel Haber