KıbrısManşet

Arıklı: KKTC’yi muhatap alan bir ülke yok

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı,  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceğini söylediği müjdelerle ilgili açıklamalarda bulundu; “KKTC ismini ‘Kıbrıs Türk Devleti’ olarak değiştirirsek birkaç tane kuş birden vuracağız” iddiasında bulundu

Arıklı: Erdoğan Maraş’ın açılacağını söylerse KKTC ekonomisi havaya fırlar

Halk TV‘ye konuşan Arıklı, KKTC’yi muhatap alan bir ülke olmadığını belirtti.  Arıklı “Bu konuda dünyanın muhatabı Türkiye’dir. Sayın Cumhurbaşkanı Maraş’ın açılacağını söylerse KKTC ekonomisi havaya fırlar” dedi.

Arıklı, 600 civarında Rum’un Taşınmaz Mal Komisyonu‘na başvuru yaptığını ve evlerine dönmeye hazır olduğunu söyledi. Kıbrıs’ın adının ve yönetim şeklinin değiştirilmesiyle ilgili soruya da yanıt veren Arıklı, KKTC’nin adını değiştirilmesinin istenmesinin birkaç nedeni olduğunu belirtti.

“KKTC ismini değiştirirsek birkaç kuş birden vururuz”

BMnin 2004 yılında Annan Planı döneminde KKTC’yi Uluslararası arenaya Kıbrıs Türk devleti olarak lanse ettiğini söyleyen Arıklı, “Biz yine bu isimle İslam Konferansı Örgütü’nde gözlemci olarak yer alabiliyoruz, Bu bizim uluslararası ismimizdir” ifadelerini kullandı

KKTC ismini ‘Kıbrıs Türk Devletiolarak değiştirirsek birkaç tane kuş birden vuracağız diyen Arıklı, “Böylelikle içerde de yıllardan beridir değiştiremediğimiz anayasayı da değiştirebileceğiz. Şu andaki anayasa oldukça sıkıntılar yaratan bir anayasadır bu fırsatla başkanlık sistemine de geçiş sağlanabilecek” şeklinde konuştu.

“Anayasa değişikliği ve Başkanlık sistemi istikrar getirecek”

Şu anda uygulanan demokratik parlamenter sistemin tükenmek üzere olduğunu ve defalarca Anayasayı değiştirme girişimi yapmalarına rağmen bunu başaramadıklarını vurgulayan Arıklı, “40 yılda 42 tane hükümet kuruldu, istikrarsız yönetimlerle KKTC’de siyasal reformları sağlayamıyoruz” dedi.

Başkanlık sisteminin uygulandığı Kıbrıs’ın güneyinden örnek veren Arıklı, Kıbrıs’ın güneyinde aynı yıllar içerisinde sadece 14 hükümet ve başkan değiştiğini belirterek istikrarın sağlanabilmesi için Kuzeyde de başkanlık sisteminin ihtiyaç var dedi.

“Seçimlerde gündem başkanlık sistemi”

Sistemi değiştirebilecek gerekli çoğunluğunuz var mı şeklindeki soruyu da yanıtlayan Arıklı, “Birkaç ay içerisinde genel seçimler yapılacağını ve bu seçimlerin ana gündem maddesinin Başkanlık sistemi olacağını ifade ederek yeni kurulacak parlamentoda inşallah 35 vekile sahip oluruz ve bu sistemi değiştiririz” ifadelerini kullandı.

Başkanlık sistemine geçilmesi konusunda Türkiye yetkilileri ile görüştünüz mü? Sorusunu ise Arıklı “Hayır ben bu konuyu Türkiye Cumhuriyetimizin yetkilileri ile bizzat görüşmedim ama KKTC ilan edilirken de Başkanlık sistemi oluşturulsun denmiş dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş bunu kabul etmemişti” şeklinde yanıtladı

1960 Cumhuriyet anayasasının öngördüğü sistem de Başkanlık sistemidir diyen Arıklı her şeyin yoluna girmesi için bu sisteme geçilmelidir dedi.











Başa dön tuşu