KıbrısManşet

Ioannou: Yasa dışı eylemler durdurulmazsa kayıplar yaşanacak

Kıbrıs Cumhuriyeti Mağusa Belediye Başkanı Simos Ioannou, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın yeni bir sultan gibi işgal altındaki topraklarda bulunduğunu ve yarın muhtemelen davul eşliğinde  kentte askeri statüden siyasi statüye geçişi açıklayacağını söyledi

Ioannou: Kentin kaybolması Kıbrıs sorununun mezar taşı olacak

Ioannou, bugün sadece Mağusa için değil tüm Kıbrıs için zor bir noktaya gelindiği değerlendirmesinde bulundu. Kentin kaybolmasının Kıbrıs sorununun mezar taşı olacağını söyledi.

Ioannou, “Türkiye’nin Maraş kentinin statüsünü değiştirme çabaları iki yıl önce, Türkiye ve Kıbrıslıtürk yetkililerinin kente düzenledikleri ziyaretlerle başladı. Aşamalı olarak bugünkü duruma varıldı” dedi.

Ioannou’nun açıklamasının devamı şu şekilde:

Bugün biz ve tüm Kıbrıs için zor bir noktaya geldik çünkü kentimizin kaybolması Kıbrıs sorununun çözümü için mezar taşı olacaktır.

Türkiye Cumhurbaşkanı yeni bir sultan gibi işgal altındaki topraklarımızda bulunuyor ve yarın muhtemelen davul eşliğinde sevgili kentimizde askeri statüden siyasi statüye geçişi açıklayacaktır.

Kapalı kentin yasal sakinlerine Türk işgali altında kente geri dönüş çağrısı kesinlikle bize sorunlar yaratacak ve bizi trajik bir çıkmaz önünde bırakacaktır.

Mağusa’nın iadesi ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi hedeflerine bağlı kalınmalı. Belediye Meclisi yurt içi ve dışında yoğun kampanyalar gerçekleştirdi.

ABD, BM ve AB’nin Türkiye’ye baskı yapması gerekiyor. Kentin BM Güvenlik Konseyi kontrolü altında açılmasının yabancıların değil hem Kıbrıslırumların hem de Kıbrıslıtürklerin yararına olacak.

Yolun sonuna yaklaşılıyor, yasa dışı eylemler durdurulmazsa kayıplar yaşanacak.

“Maraş konusu uluslararası bir soruna döndü”

Ioannou’nun BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektupta Maraş konusunun uluslararası bir soruna döndüğünü, sonunda orman yasalarının mı yoksa medeni dünya yasalarının mı hâkim olacağının görüleceğini ve medeni dünya yasalarının hüküm sürmesi durumunda 21. yüzyılın yıllar önce sona eren imparatorluğu ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yasa dışı beklentilerini sonlandırma yolunu bulabileceğini kaydetti.

Belediye Başkanı, ”Nasıl oluyor da uluslararası toplum buna tahammül ederek korsan ve orta çağ saldırılarına benzeyen bu saldırıları engellemeye çalışmıyor? Eğer bunlar Londra, Paris ya da Lizbon’da yaşansaydı uluslararası toplum ne tepki gösterecekti?

Tüm dünyada yasaları uygulayanlar hırsızlara ve davetsiz misafirlere nasıl davranacaklar? Sadece mülkleri ele geçirmekle kalmayan ama 47 yıl boyunca diğerlerinden bütün bir hayatı esirgeyene nasıl bir ceza verilecek? sorusunu yöneltti.

Ioannou sözlerine şöyle devam etti:

“Mağusa ve Kıbrıs halkı, Rum, Türk, Maronit, Ermeni ve Latin, ne iki devletli çözüm önerisini, ne de bugünkü statükonun yaşayabilir ve daimi olacağını kabul ediyor. Halkımız Birleşmiş Milletlerin de tarif ettiği gibi birleşik bir Kıbrıs istiyor.

Bunun yanı sıra, Mağusa’nın statüsünün BM kararlarının öngördüğünden farklı olarak değişmesi, kapsamlı bir çözüm bulunması süreci için ölümcül demesek de çok zararlı olacak ve bundan kaçınılması gerekmektedir.

Ekselansları, biz daha iyi, barışçıl ve refah dolu bir gelecek için umutlarımızı sizin elinize bırakıyoruz. Tek arzumuz yeniden birleşmiş bir ülkede normal bir hayat sürmek. Bu çok mu?”











Başa dön tuşu