KıbrısManşet

Büyükyılmaz: Ben kendimde problem görmüyorum, sorumlu MİK ve Bakanlar Kurulu

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı tarafından, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanan Emekli Asker Turan Büyükyılmaz, kurumun yönetimi konusunda kendisinde bir sıkıntı olmadığını söyledi

Büyükyılmaz: Suç MİK’in

TV2020‘de Reşat Akar‘ın sorularını yanıtlayan Büyükyılmaz, Kıb-tek’in kurum kendi akaryakıtını alamayacak kadar aciz, bilgisiz ve deneyimsiz olmadığını söyledi.

Kurum yönetiminin bloke artırımı yapmadığı ve ihalenin iptalini istediği, Bakan Arıklı’nın da TPIC ısrarı sebebiyle iptal edilen bir önceki akaryakıt ihalesinin sonucunun geç çıkmasıyla ilgili de Merkezi İhale Komisyonu’nu (MİK) suçladı.

Büyükyılmaz, “Bir önceki akaryakıt ihalesi 24 Haziran’da kapandı ama sonucunu 7 Temmuz’a kadar bekledik. 7 Temmuz’da da MİK ihaleyi iptal ettiğini duyurdu” dedi.

“Dün ihale kapandı ama daha ilan edilmedi. Bekliyoruz”

Bu iptalin ardından 18 Ağustos’a kadar yetecek akaryakıtın kurumda mevcut olduğunu söyleyen Büyükyılmaz, iptal edilen ihalenin 10 gün içinde sonuçlanmış olması durumunda bu sorunu yaşamayacaklarını savundu.

Büyükyılmaz, “Ama tecrübelerim bana gösteriyordu ki, bu son ihale de sıkıntılı olacaktır. Bir önceki ihale döneminde de Bakan Arıklı’ya ‘ihale sonuçlanmazsa elden akaryakıt alalım’ diye önerge göndermiştim. 27 Temmuz’da MİK akaryakıt ihalesini açtı. Ama o tarihe kadar çoktan bitmeliydi. Dün de ihale kapandı ama daha ilan edilmedi. Bekliyoruz” dedi.

“Elimizde şu an 4 bin 900 ton yakıt kaldı. 5 günden fazla gitmez”

Sonucu açıklanmayan ihalenin 220 bin ton akaryakıt ihalesi olduğunu hatırlatan Büyükyılmaz, ton başına 483 Dolar ödenmesi gerektiğini belirtti. Bu rakamın da çok yüksek olduğunu söyleyen Büyükyılmaz şunları kaydetti;

“Biz hazılıklarımızı yaptık ama ne ihale açıldı ne Bakanlar Kurulu’ndan doğrudan alım kararı çıktı. Ben yönetim olarak kendimde bir problem görmüyorum.

Elimizde şu an 4 bin 900 ton yakıt kaldı. 5 günden fazla gitmez. Bu süreyi uzatabilmek için kesintiler yapıyoruz. AKSA’dan akaryakıt alacağız, TC’den de tankerlerle yakıt gelecek. Ayın18’ine kadar bu süreci götüreceğiz.

TPIC‘den alınacak yakıt için Temmuz’un 17’sinde gemi Çanakkale Boğazı’nı geçecek ve Hatay Dörtyol’a ulaşacak. Birer gün arayla 12+12+6 bin ton şeklinde yakıt gelecek. Bu süreçte de ihale sonuçlanır” 

Haberleştiren: Özgür Gazete











Başa dön tuşu