Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) 58. Olağan Genel Kurulu, bugün saat 10.00’da KTTO Mustafa Çağatay Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi
Deniz, konuşma yaptı
Genel Kurul, KTTO Başkanı Turgay Deniz’in Genel Kurul’a hitabıyla devam etti. Deniz, geçen bir yıllık sürede salgının şekil değiştirdiğini, aşılama başlamış olsa da salgının sona ermediğini belirtti.
Deniz konuşmasına şöyle devam etti:
“Mart-2020’den beri yaşamakta olduğumuz koşullar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yapısal sorunlarını yeniden ve acımasız bir şekilde gözler önüne sermiştir. KKTC’de egemen olan kamu ağırlıklı yapı, salgının etkisi ile çok zor günler geçiren özel sektör çalışanlarını ve işletmeleri korumakta çok ama çok yetersiz kalmıştır.
“Popülizm siyasi hayata egemen oldu”
Siyasi hayata egemen olan popülizm, bu zor koşullarda bile terk edilmemiş, siyasilerin gündeminde sadece ve sadece “kamu görevlililerinin maaş ve özlük haklarını ödeme” olmuştur. Bu süreçte yaşanan Cumhurbaşkanlığı seçimleri, kurultay ve hükümet değişimleri de bu süreci salgın yokmuş gibi körüklemiş, KKTC’nin özel sektörden kaynak çekerek kamu sektörünü yaşatmak üzerine kurulu bir yapı olduğunu hepimizin gözlerine sokarcasına bir kez daha göstermiştir”
Deniz, salgının başlamasından bu yana geçen 18 aylık süre içinde Kıbrıs Türk Ticaret Odası, salgından etkilenen sektörlerimizin, bu sektörlerde çalışan emekçilerimizin ve bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerimizin korunması için çalışmıştır ve çalışmaktadır derken, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın salgın sürecindeki önceliğinin “çalışanların ve özel sektör işletmelerinin korunması” olduğunu genel bir yaklaşım olarak daima dikkate aldıklarını belirtti.
“Öneriler geliştiriyoruz”
Deniz, değişen salgın koşullarına denk düşecek öneriler geliştirerek hükümete yön vermeye çalıştıklarını, bu çabalarının sadece işletmeleri değil, aynı zamanda çalışan insanları da koruyucu olacağına inanıp mücadelelelerini kararlıkla sürdürdüklerini belirtti.
Deniz, odanın ayrıca;
Salgın döneminde online satışlar yapılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılması
çek bekleme sürelerinin yeniden düzenlenmesi, temaslı olan çalışanlara karantina ödeneği verilmesinin sağlanması, Yeşilhat ticaretinin temassız olarak sürdürülebilmesi, kara kapılarından geçişlerin sağlık önlemlerine uygun olarak düzenlenmesi ve başlatılması iş yerlerinin açılmasını sağlayacak sağlık önlemlerinin teknik olarak belirlenmesi, kontrol listelerinin oluşturulması ve gerekli önlemlerin alınması için yoğun çaba sarf etmiş, salgın önlemleri ve düzenlemeleri üyelerimiz ile en iyi şekilde paylaşıldığını belirtti.
Deniz, bunların yanı sıra, pandemi ile mücadelede düzenlenen kampanyalar ile Devlet, neye ihtiyaç hissediyorsa o ihtiyaçların temini için katkıda bulunmaya çalıştıklarını, test kitleri, cihazlar ve devlet okullarının uzaktan eğitim yapabilmesine destek olmak amacıyla tablet alımları bunlardan sadece bazıları olduğunu belirtti.
“PCR testlerinin bile ücretli yapılmak istenmesi karmaşanın çok güzel örneği”
Aşılama için tarafımızdan da yoğun gayretler sarf edilmiş olmasına karşın, hala daha aşılama oranının yeterli seviyeye ulaşamamış olmasını görmek bizim için de üzücüdür. Son günlerde bu konuda alınan önlemler konusunda da bir karmaşa yaşanmaktadır. Bakanlar Kurulu’nun aldığı son karar ile çalışanların PCR testlerinin bile ücretli yapılmak istenmesi, bu karmaşanın çok güzel bir örneğini teşkil etmektedir.
Deniz, “KKTC devletinin zayıflıklarının ortadan kaldırılması için ciddi bir reform sürecine girmemiz gerekiyor. Kıbrıs Türk Ticaret Odası, yıllardan beri bu ihtiyacı dile getirmektedir. Salgın ortamında bu sorunu gündeme getirmek ne kadar mümkündür bilemiyorum ama şimdi değilse bile salgının etkilerini atlatır atlatmaz bu sorunla ilgilenmek sadece bizim değil, bütün toplumsal güçlerin önceliği olmak zorundadır.
Odamız bütünlüklü bir ekonomik anlayışla 3 yıllık Orta Vadeli bir Program hazırlamaktadır ve en kısa sürede bunu kamuoyu ile paylaşacaktır.’ diyerek sözlerini ‘bütün bu faaliyetleri iş hayatlarından veya özel yaşamlarından fedakarlık yaparak sürdüren arkadaşlarımıza, yönetim kurulu, oda meclisi ve komitelerde görev alan üyelerimize, bize profesyonel destek sağlarken fedakarca ve çoğu zaman mesai kavramına bağlı kalmadan çalışan oda personelimize huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum” cümleleriyle tamamladı.
Protokol konuşmaları yapıldı
Deniz’in konuşması ardından önceden kaydedilen protokol konuşmaları gösterildi. Protokol konuşmaları kapsamında TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, HP Genel Başkanı Kudret Özersay, Maliye Bakanı Dursun Oğuz, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan H. Ersan Saner ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Genel Kurul’a hitap etti.
Genel Kurul toplantısı, 57’nci Dönem Faaliyet Raporu ve 57.’nci Dönem Mali Rapor’nun takdim edilerek aklanması ile devam etti. Oda murakıbı olarak belirtilen süre içerisinde başvuru yapan tek şirket olan D. K. Deniz & Co. tayin edildi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası, 58. Olağan Genel Kurulu dilek ve temenniler ile sona erdi.