Başbakan Ersan Saner, Suriye kaynaklı 15 bin ton yakıtın Akdeniz‘e sızması sonrası Karpaz sahillerine gelme ihtimaline karşı aldıkları önlemleri ve yapılan çalışmaları anlattı
Saner: Bizler gerekli çalışmaları başlattık
Hükümet olarak gerekli çalışmaları hızla başlattıklarını belirten Başbakan Saner, Akdeniz’in batı kısmında ciddi bir çevre kirliliğiyle karşı karşıya olunduğunu söyledi.
Saner, “Bizler gerekli çalışmaları başlattık. Başbakanlık Acil Afet Kriz Komitesi‘nde gerçekleştirilen toplantıda aldığımız kararlarla durumu takip ediyoruz” dedi.
“K-Pet, Al-pet ve Aksa’dan bariyerler bölgeye sevk edildi”
Devletin tüm imkanlarının yanında Türkiye’nin de sağladığı teknik ve lojistik destek ile durumu detaylı şekilde incelediklerini belirten Saner, tedbirleri de en üst düzeyde tutmak için ikili girişimlerde bulunduklarını açıkladı.
Türkiye’den konunun uzmanı olan 5 kişilik ekibin bu sabah adaya geldiğini hatırlatan Saner, “Olay bilgimize gelir gelmez kriz masasının aldığı önlemlerle, olası bir sızıntının önünü kesmek için elimizdeki mevcut deniz bariyerlerine bakıldı. Kıbrıs Türk Petrolleri, Al-pet ve AKSA‘ya ait bariyerlerin de bölgeye sevkini sağladık. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘na (Kıb-tek) ait bariyerler de şu an bölgeye sevk ediliyor” dedi.
“Nene Hatun ve Seyit Onbaşı gemileri Cuma günü adada olacak”
Başbakan Saner, deniz bariyerlerinin döşenmesinde ihtiyaç duyulacak deniz araçlarının ise Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı‘na (GKK) bağlı Kıyı Emniyet‘i tarafından sağlandığını açıkladı.
Saner ayrıca, Türkiye’ye ait 1000 metreküp atık toplama kapasiteli Nene Hatun ve 400 metreküp atık toplama kapasiteli Seyit Onbaşı gemilerinin de bölgeye gelmek üzere yola çıktığını ve Cuma günü adada olacağını kaydetti.
Saner, “Çevre Koruma Dairesi‘nin 16 personeli bölgede 4 noktada konuşlandı. Durumu havadan da izliyoruz” dedi.
Haberleştiren: Özgür Gazete