Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Niyazi Kızılyürek, Kıbrıs Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın bir kitaptan Mustafa Kemal Atatürk’e gönderme yapan sayfayı kesip atmasını şiddetle kınadı
Kızılyürek: Yapılan kabul edilemez
Kızılyürek’in basın ofisi tarafından yayınlanan duyuruda Kızılyürek’in AP’nin Kültür ve Eğitim Komitesi’nde görev yaptığına işaret edilerek, Kıbrıs Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’na kitap yakmalar, sayfa koparmalar otoriter rejimlerde görülen uygulamalar olduu hatırlatıldı.
Kızılyürek tarafından yapılan açıklamada, ülke tarihinin eğitiminin oldukça sorunlu olduğu vurgulanırken, bir an önce Avrupa Konseyi’nin direktifleri doğrultusunda reformlar yapmanın elzem olduğu kaydedildi.
“Her iki toplumda da eğitim sistemi anakronisttir”
Yakın geçmişte Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin de Avrupa Konseyi’nin direktiflerinin tam tersi istikamette hareket ederek Kıbrıslıtürk öğrencilerin ‘milli şuuru’nu kuvvetlendirecek değişiklikler yapılmasının istendiğinin görüldüğünün hatırladığı açıklamada “Bu da kabul edilmez bir müdahaledir” denildi.
Her iki toplumda da eğitim sisteminin anakronist olduğunun altı çizildiği açıklamada, eğitim sisteminin yapılan müdahalelerle daha vahim bir hale geldiği de belirtildi. Kızılyürek tarafından yapılan açıklamada
“Tarih eğitimi, “milli şuur” adına önyargı ve nefret üretmek isteyen milliyetçi elitlerin elinde bir araç olmaktan çıkarılmalıdır. Öğrencileri eleştirel düşünceden ve Avrupa Konseyi’nin öngördüğü pluralist ve çok-prizmalı yaklaşımdan mahrum bırakmaya kimsenin hakkı yoktur”
“Yetkilileri değişiklik yapmaya davet ediyorum”
Açıklamada Kızılyürek’in bütün yetkilileri bir an önce eğitim sisteminde değişiklik yapmaya davet ettiği ifade edilirken, Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum öğrencilerin ırkçılıktan, yabancı düşmanlığından, önyargılardan uzak yetiştirilmeleri ve empati kapasitelerini güçlendirecek bir yaklaşımla eğitilmeleri yeni kuşakların en doğal hakkı olduğu da vurgulandı.
Kızılyürek’in yazılı açıklamasının sonunda şu ifadere yer verildi:
“Avrupa Parlamentosu’nda GUE/NGL grubunun Eğitim ve Kültür Komitesindeki koordinatörü olarak, Kıbrıs Türk ve Rum okullarında tarih eğitimi üzerine bir araştırma yaptırdığımı ve bu çalışmanın üç dilde, Türkçe, Yunanca ve İngilizce olarak kamuoyuna takdim edileceğini bildirir, eğitim alanında reform ısrarımı sürdüreceğimi duyururum”