KıbrısManşet

Bengihan: Ekmeğe, ete, süte zam geldi ama asgari ücret aynı






Kıbrıs Türk Amme Mamurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, sağlık alanında güdülen siyasetin ilkeli ve tutarlı olmadığını, çalışma hayatında ise yerel iş gücünün dışardan gelen iş gücü ile terbiye edilmeye çalışıldığını vurguladı

Bengihan: Tutarlı ve ilkeli bir siyaset güdülmüyor

Gençt Tv‘de Muazzez Gazihan‘ın sorularını yanıtlayan Bengihan, daha önce Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi‘nin aldığı kararlarla daha etkin hareket edildiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı‘nın ve Bakan Ünal Üstel‘in doğru kararlarını takdir etmekten kaçınmadıklarını belirten Bengihan, PCR ve Antijen testlerinin tüm halka ücretsiz yapılacağı açıklandığı zaman çıktım teşekkür ve takdir ettim. Ama 20 gün sonra bu kararı da değiştirdiler. Çünkü tutarlı ve ilkeli bir siyaset güdülmüyor” dedi.

“‘Pandemide başarılı olduk’ demek boş bir ifadedir”

Sağlık alanında verilen mücadelenin sadece Covid-19’dan ibaret olmadığını hatırlatan Bengihan, birçok kronik rahatsızlığı olan vatandaş olduğunu söyledi.

Özellikle kanser hastalarının, genelde de birçok hastanın ilacına ulaşamadığını ifade eden Bengihan, “İnsanlar ilaçlarını bulamıyor, hastane servislerinde sistem aksıyor. ‘Pandemide başarılı olduk’ demek boş bir ifadedir. Çünkü sağlık pandemiden ibaret değildir” dedi.

“Ekmeğe, ete, süte zam geldi ama asgari ücret aynı”

Bengihan, Ağustos ayında KTAMS’ın belirlediği açlık sınırı ile asgari ücret arasında 78 TL’lik bir fark olduğunu, bu farkın şimdi 638 TL’ye (50 STG) çıktığını belirtti.

Sadece 1 ayda bile bir kayıp ve gerileme olduğunu söyleyen Bengihan, “Ama bunun giderilmesi konusunda bir gaile yok. İlk 6 aylık hayat pahalılığı olan yüzde 8,38 kamu maaşlarına yansıtıldı ancak asgari ücrete yansıtılmadı. Ekmeğe, ete, süte yani tüm temel tüketim maddelerine zam geldi ama asgari ücretlinin maaşı yine aynı. Sonuç olarak piyasaya zam yaptılar ve alım gücünü bir o kadar daha gerilettiler” dedi.

“Temmuz ve Ağustos ayında da zamlara devam ettiler”

Temmuz ayı açlık sınırını da hesapladıklarını hatırlatan Bengihan, Temmuz ayında da yüzde 2,23’lük bir hayat pahalılığını olduğunu ve asgari ücretin de 3 bin 828 TL olduğunu söyledi.

Ağustos ayı hayat pahalılığının ise yüzde 2,54 olarak açıklandığını belirten Bengihan, “Yani Temmuz ve Ağustos ayında da zamlara devam ettiler ve açlık sınırı 4 bin 466 TL’ye çıktı. Açlık sınırı hesaplanırken de sepetin içine akaryakıt, kira vs. girmiyor. 4 kişilik bir ailenin sadece sağlıklı beslenmek için almak zorunda olduğu gıdalardan oluşuyor açlık sınırı. Sosyal, kültürel bir aktivite de yok sepette” ifadelerini kullandı.

“Bu rakamı beğenmezseniz kapı orada diyorlar”

KTAMS’ın bir kamu sendikası olduğunu ancak ülkedeki tüm kesimleri asgari ücretli ile dayanışmaya çağırdıklarını söyleyen Bengihan, özel sektördeki sendikasızlıktan dolayı emekçinin ekmeğiyle tehdit edildiğini anlattı.

“Bazı kötü niyetli iş verenler, asgari ücreti ile verirken bile ‘Bu rakamı beğenmezseniz kapı orada’ diyorlar” diyen Bengihan, özel sektör emekçisinin yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.

“Yerel iş gücünü dışardan gelen iş gücüyle terbiye etmeye çalışıyorlar”

Bengihan son olarak şunları kaydetti;

“Özel sektör emekçisine ‘Sizin yerinize dışarda bekleyen binlerce 3. dünya ülkesi insan var’ deyip, yerel iş gücünü de dışardan gelen iş gücüyle terbiye etmeye çalışıyorlar. Bu zihniyet sömürü üzerine kurulmuştur.

Biz elimizden geldiğince her platformda ses getireceğiz. KTAMS olarak yapıcı eleştiriye de açığız. Emeğin sömürülmemesi, emekçinin emeğinin karşılığını alması için mücadele edeceğiz

Özel sektör emekçisi için de mücadeleye devam edeceğiz. Bu ülkede açlık sınırı 4 bin 466 TL ise bunun altında kimse maaş almamalıdır”









Başa dön tuşu