KıbrısManşet

Tel: Petrol sızıntısı Hatay ve Adana sahillerine ulaştı

Yeşil Barış Hareketi (YBH) Başkanı Feriha Tel, Suriye’den Akdeniz’e yayılan petrol sızıntısının Hatay ve Adana sahillerine ulaştığını hatırlattı ve petrolün daha yıkıcı bir etkiye neden olmadan acilen denizden bertaraf edilmesi gerektiğini vurguladı

Tel: Petrol sızıntısı Hatay ve Adana sahillerine ulaştı

Kişisel sosyal medya hesabından açıklama yapan Tel, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) tarafından paylaşılan fotoğraf ve açıklamalardan yola çıkarak, Suriye’den Akdeniz’e yayılan petrol sızıntısı Hatay ve Adana sahillerine ulaştığını belirtti.

Tel açıklamasında, petrolün hızla Doğu Akdeniz kıyılarında biriktiğine işaret ederek, “Daha yıkıcı bir etkiye neden olmadan acilen kumsallarımızdan ve denizden toplanması ve bertaraf edilmesi gerekiyor” dedi.

Tel’in açıklamalarının tam metni şu şekilde:

“Birileri bizi teğet geçti diye sevinirken.. Ve biz defalarca petrol kaybolmaz, uluslararası acil bir müdahale planı yapılmazsa ve toplanmazsa elbet zaman içinde sahillere vuracak ve deniz yaşamını olumsuz şekilde etkileyecek diye defalarca uyarmışken…

Akdeniz ortak.. Petrol maalesef Hatay ve Adana Sahillerine vurdu..

WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından paylaşılan fotoğraf ve açıklamaya göre:

Suriye’den Akdeniz’e yayılan petrol sızıntısı Hatay ve Adana sahillerimize ulaştı. Petrol hızla Doğu Akdeniz kıyılarımızda birikiyor.

Adana Büyükşehir ve Karataş belediye personellerinin elle toplama yöntemiyle petrol atıklarını temizleme çabalarına karşın petrolün yoğunluğu ve personel kısıtlı nedeniyle çalışmalar çok sınırlı düzeyde kalıyor.

Doğu Akdeniz kıyılarımız tehlike altındaki yeşil deniz kaplumbağaları başta olmak üzere, yunuslar, balinalar ve kıkırdaklı balıklar gibi pek çok hassas türün yaşam alanı. Bölge aynı zamanda önemli bir balıkçılık sahası.

Yumurtalık Milli Parkı, Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası gibi doğal hazinelerimiz korunan alanlarımız da yine bu coğrafyada yer alıyor.

Yeşil deniz kaplumbağası yavrularının denize ulaşma döneminde en yoğun yuvalama alanları olan kumsallarımız petrole bulanmış durumda.

Petrolün daha yıkıcı bir etkiye neden olmadan acilen kumsallarımızdan ve denizden toplanması ve bertaraf edilmesi gerekiyor

.Hiç zaman kaybedilmeden

• Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acil eylem planı oluşturulması ve uygulanması,

• Denizden petrolün acilen toplanması için uzman kurumlar ve özel sektörün harekete geçmesi,

• Büyükşehir ve ilçe belediye ekiplerine teknik ve insan gücü desteği verilmesi çağrısında bulunuyoruz”











Başa dön tuşu