KıbrısManşet

Avcıoğlu: Kimsenin şartnamade değişiklik yapıp halkı zehirlemeye hakkı yoktur






Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu, Teknecik Elektrik Santrali bölgesinde 20 bin kişinin yaşadığını ve gece-gündüz bu havayı soluduğunu vurgulayarak, kimsenin teknik şartnamade değişiklik yapıp halkı zehirlemeye hakkı olmadığını belirtti

Avcıoğlu: Arıklı’nın amacı Kamu İhale Yasası’nı devre dışı bırakmak

TV2020‘de Reşat Akar‘ın programına telefonla bağlanarak açıklamalarda bulunan Avcıoğlu, 2018 yılından beri kurumun yıllık yakıt ihtiyacının 220 bin ton civarında seyrettiğini ancak son ihalenin 150 bin ton üzerinden çıkmasının amacının farklı olduğunu söyledi.

Avcıoğlu, “Pandemiden dolayı yakıt ihtiyacında bir düşüş vardır ama bu 150 bin tona kadar düşmüş değildir. Bu şekilde ihaleye çıkılmamasının sebebi, Bakan Erhan Arıklı’nın Kamu İhale Yasası’nı devre dışı bırakarak, doğrudan alımın önünü açmak istemesidir. Hatta Arıklı ilk önce 70 bin ton çıkacaktı sonra 150 bin tona ikna edildi” dedi.

“Değişiklikler mevcuttan daha kötü yakıt getirilmesine olanak sağlıyor”

Çıkılan ihalede bazı firmalara ayrıcalık tanınması için bazı değişiklikler yapıldığını belirten Avcıoğlu, Kıb-tek yakıt ihalesi teknik şartnamesinde yer alan 18 maddelik limit değerlerinden bazılarının değiştirildiğini hatırlattı.

“Bazılarının limitlerin değerleri değiştirildi” diyen Avcıoğlu, bu değişikliklerin de mevcuttan daha kötü yakıt getirilmesine olanak sağlayan değişiklikler olduğunu söyledi.

Avcıoğlu, “Mesela yakıttaki kabul edilen kül oranı yüzde 50 arttırıldı. Konunun uzmanı kişilerle görüştük, aldığımız bilgi şu; yapılan değişikliler sebebiyle çıkan emisyonlar var. Bunlar kükürt oksit, azot oksit, karbonmonoksit ve partiküler madde. Örneğin Kül ve Asfalten oranının arttırılması, bu emisyonlardan partiküler madde salınımını arttıracak ve bölge halkı olarak daha fazla etkileneceğiz” dedi.

“Anayasa Sağlıklı ve Dengeli bir çevrede yaşamak herkesin hakkıdır’ diyor”

Teknecik Elektrik Santrali bölgesinde 20 bin kişinin yaşadığını ve gece-gündüz bu havayı soluduğunu vurgulayan Avcıoğlu, kimsenin teknik şartnamade keyfi değişiklik yapıp halkı zehirlemeye hakkı olmadığını belirtti.

Avcıoğlu, “Anayasa ‘Sağlıklı bir çevrede yaşamak herkesin hakkıdır’ diyor. Dolayısıyla bu değişiklik hem Anayasa’ya, hem Çevre Yasasına, hem İyi İdare Yasasına hem de Kamu İhale Yasası’na aykırıdır” ifadelerini kullandı.

“Devlet kendisine verilen ödevi yerine getirmiyor”

“Devlet kendisine verilen ödev olarak verilen ‘mevcut kaliteyi koruma ve daha iyiye götürme’ ödevini yerine getirmiyor” diyen Avcıoğlu, bunun tam aksine yapılan değişikliklerle daha kötüye gidildiğini söyledi.

Avcıoğlu Akar’ın ‘Neden dava açtınız’ sorusuna ise şu cevabı verdi;

“Davayı açabilmek için şahsi olarak etkilenmiş olmanız gerekirdi. Ben bölge halkından biri olarak bu başvuruyu yaptım, ara emri de talep ettim. Bugün yargıç huzurunda ifade verdim. Öyle Arıklı’nın istediği gibi değiştireceği şeyler değildir bunlar”

“Elektriksiz kalma ihtimali olmasının suçu, davayı açanın değil, kalitesiz yakıtta ısrar edenindir”

Avcıoğlu Bakan Arıklı’nın ifade ettiği gibi depolarda 15 günlük değil 30 günlük yakıt olduğunu, dolayısıyla dava sonucunda ihalenin iptaline gerek kalmadan, limit değerlerde bir zeyilname ile değişiklik yapılabileceğini kaydetti.

Avcıoğlu, “İhalenin iptalini istmiyorsanız bu limit değerlerini zeyilname yoluyla değişirsiniz. Ama bunu yapmamakta ısrar ediyorsanız ve amacınız yakıt almak değil de başka şeyler yapmaksa, evet elektriksiz kalabilir memleket. ama bunun sebebi davayı açan değil, bu yakıtı getirmekte ısrar edendir” dedi.

Haberleştiren: Özgür Gazete









Başa dön tuşu