KıbrısManşet

Dışişleri Bakanlığı: İhlaller sürerse, Türkiye ile eş zamanlı adımlar atacağız

Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Malta bayraklı ve İtalyan sahipli bir gemi ile 3 Ekim tarihinde Doğu Akdeniz’de hidrokarbon araştırması başlatacağını ve Kasım ayında adanın güneyinde sondaj çalışması yapmayı planladığını açıklamasından sonra karşı bir açıklama yayınladı

“Tek yanlı faaliyetler, Kıbrıstürk halkının haklarının ihlalidir”

Bakanlık, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu tek yanlı faaliyetlerinin Kıbrıstürk halkının haklarının ihlali anlamına geldiğini açıkladı.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Doğu Akdeniz’deki gerginliği tırmandıran agresif tavırlarına rağmen Kıbrıstürk tarafı, ilk günden itibaren, uzlaşı ve işbirliği önerileri yapmıştır denilen bakanlık açıklamasında Kıbrıstürk tarafının hidrokarbon kaynaklarına ilişkin 13 Temmuz 2019 tarihli kapsamlı işbirliği önerisinin hala masada olduğu hatırlatılarak, Diyalog ve işbirliği için hiçbir zaman geç değildir denildi.

“Türkiye’nin kapsamlı konferans talebi çıkış yolunu bulmada son derece önemli”

Bakanlık açıklamasının devamında şöyle denildi:

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de çıkarı bulunan ilgili tüm tarafların katılımı ile kapsamlı bir konferans toplanması önerisi, çıkış yolunu işaret eden son derece önemli bir girişimdir.

Kıbrıs Cumhuriyeti‘nin bu konudaki yaklaşımı ise her zaman yapıcı önerilerimize kulak tıkamak ve kışkırtıcı faaliyetlerini sürdürmek olmuştur.

Rum yönetiminin tek yanlı faaliyetleri, Kıbrıstürk halkının hakları yanında, Türkiye’nin kıta sahanlığını da ihlal etmektedir.

Kıbrıstürk tarafı olarak işbirliği çağrımızı bu vesileyle bir kez daha hatırlatırız.

Kıbrıs Cumhuriyeti, tek yanlı faaliyetlerle haklarımızı ihlal etmeye sürdürmesi halinde ise, Türkiye ile birlikte kararlılıkla eşdeğer ve eş zamanlı adımlar atmaya devam edeceğiz.











Başa dön tuşu